Τρεις χώρες κατέχουν το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων ουρανίου

Freepen.gr - Μπορεί να υπάρχει μια τάση να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα ουρανίου είναι σπάνια λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, μαζί με όλα τα κόστη και τις συνέπειες που σχετίζονται με το πεδίο.

Αλλά το ουράνιο είναι στην πραγματικότητα αρκετά άφθονο: είναι πιο άφθονο από τον χρυσό και το ασήμι, για παράδειγμα, και περίπου τόσο παρόν όσο ο κασσίτερος στο φλοιό της Γης.

Ο Μάρκους Λου του Visual Capitalist οπτικοποιεί την κατανομή των παγκόσμιων πόρων ουρανίου ανά χώρα, από το 2021. Τα στοιχεία προέρχονται από την Παγκόσμια Ένωση Πυρηνικών, που ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2023.


Κατάταξη: Αποθέματα ουρανίου ανά χώρα (2021)


Η Αυστραλία, το Καζακστάν και ο Καναδάς έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια διαθέσιμων πόρων ουρανίου—που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων.

Αλλά μέσα σε αυτά τα τρία, η Αυστραλία ξεχωρίζει ξεκάθαρα, με περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια τόνους ουρανίου που έχουν ανακαλυφθεί επί του παρόντος (28% των παγκόσμιων αποθεμάτων). Το ορυχείο Olympic Dam, που βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα βόρεια της Αδελαΐδας, είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο κοίτασμα ουρανίου στον κόσμο - και επίσης, είναι ενδιαφέρον, το τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού.

Παρόλα αυτά, η Αυστραλία είναι μόνο ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου επί του παρόντος και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση για την παραγωγή ουρανίου όλων των εποχών.



Οι αριθμοί έχουν στρογγυλοποιηθεί.

Εκτός των τριών πρώτων, η Ρωσία και η Ναμίμπια έχουν και οι δύο περίπου την ίδια ποσότητα αποθεμάτων ουρανίου: περίπου 8% η καθεμία, που ανέρχεται σε περίπου 470.000 τόνους.

Η Νότια Αφρική , η Βραζιλία και ο Νίγηρας έχουν επίσης το 5% των συνολικών κοιτασμάτων στον κόσμο.

Η Κίνα συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα, με μερίδιο 3% στα αποθέματα ουρανίου, ή περίπου 224.000 τόνους.

* πληροφορίες: oilprice.com / ZeroHedge

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail