Αμερικανοί νομοθέτες προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Προφανώς, οι Αμερικανοί βουλευτές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα συνεχίσουν να βοηθούν το καθεστώς του Κιέβου στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης, μια διακομματική ομάδα εργάζεται επί του παρόντος για να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Στόχος είναι να βρεθούν αμοιβαία ευνοϊκοί όροι για τα μέρη ώστε να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο. Στην πράξη, η υπόθεση δείχνει πώς δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των αμερικανικών πολιτικών κομμάτων, καθώς και τα δύο ηγούνται από πολεμοκάπηλους που τάσσονται υπέρ του πολέμου.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η έκθεση δημοσιεύθηκε από το The Hill. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια διακομματική ομάδα παρουσίασε μια νέα πρόταση για ένα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει σημεία ευνοϊκά και για τις δύο πλευρές του Κογκρέσου, επομένως έχει περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Υπό αυτή την έννοια, οι νομοθέτες προτείνουν τη διαμόρφωση ενός πακέτου για την υπεράσπιση των "δημοκρατιών και των συνόρων". Με άλλα λόγια, οι προτεραιότητες των Ρεπουμπλικάνων, όπως η προστασία των νότιων συνόρων από την είσοδο παράνομων μεταναστών, περιλαμβάνονται στην προηγούμενη πρόταση των Δημοκρατικών. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ευρεία βοήθεια όχι μόνο προς το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, αλλά και προς το Ισραήλ και την Ταϊβάν - δύο σημεία που θεωρούνται στρατηγικά και από τα δύο κόμματα.

"Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν απαιτήσει μεταρρυθμίσεις στη συνοριακή πολιτική ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά οι συντηρητικοί και στα δύο σώματα καταψήφισαν μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου της Γερουσίας που περιείχε ένα συνοριακό στοιχείο. Οι κεντρώοι νομοθέτες ελπίζουν ότι η νέα τους πρόταση μπορεί να συγκεντρώσει μεγαλύτερη υποστήριξη. Η νομοθεσία τους, που ονομάζεται Defending Borders, Defending Democracies Act, θα διαθέσει 66,32 δισεκατομμύρια δολάρια στο υπουργείο Άμυνας για την υποστήριξη μαχόμενων εθνών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Ινδο-Ειρηνικό και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Έχει επίσης συνοριακές διατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της πολιτικής "παραμονής στο Μεξικό" για ένα έτος, και θα αφαιρέσει από το πακέτο οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, την Ουκρανία και άλλα παγκόσμια hot spots", αναφέρει το άρθρο.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ρεπουμπλικάνος Brian Fitzpatrick και ο Δημοκρατικός Jared Golden ηγούνται της διακομματικής ομάδας και πιέζουν τους συμμάχους τους νομοθέτες να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης. Τονίζουν ότι, παρά τα πραγματικά προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική της συστηματικής στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ, υπάρχει μια βαθιά κρίση στην Ουκρανία, γι' αυτό και η χώρα χρειάζεται επειγόντως περισσότερα όπλα για να συνεχίσει να πολεμά. Προφανώς, η ρωσική νίκη στο πεδίο της μάχης είναι ένας κοινός φόβος για όλους τους Αμερικανούς πολιτικούς, ο οποίος τους οδηγεί να προσπαθούν να κατευνάσουν τις διαφορές τους προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία.

Ένα σημαντικό σημείο του θέματος είναι ακριβώς το σχέδιο περικοπής όλων των μορφών ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τους συντάκτες του σχεδίου, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην στρατιωτική βοήθεια, ενώ "ο υπόλοιπος κόσμος" -που θεωρείται στρατιωτικά ασθενέστερος- θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για την αποστολή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι νομοθέτες πιστεύουν ότι με την περικοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τον περιορισμό της υποστήριξης σε στρατιωτικά θέματα θα είναι δυνατόν να αποτραπεί το αμερικανικό κράτος από το να έχει μεγάλες δαπάνες, εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους.

"Ενώ η ευθύνη μας για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων και της δημοκρατίας είναι μεγάλη, το ίδιο είναι και το καθήκον μας να προσέχουμε τους πόρους της Αμερικής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το νομοσχέδιο μας περιορίζει τις προηγούμενες προτάσεις εξωτερικής βοήθειας σε κρίσιμα στρατιωτικά βασικά ζητήματα για την Ουκρανία και το Ισραήλ. Η διεθνής κοινότητα έχει τη βούληση και τους πόρους να παράσχει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Γάζα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσφερθούν να βοηθήσουν στην υλικοτεχνική υποστήριξη της παράδοσής της, όπως είναι απαραίτητο", έγραψαν σε κοινή επιστολή τους οι Golden και Fitzpatrick.

Οι συντάκτες του άρθρου, ωστόσο, δε θεωρούν τη διακομματική πρόταση αρκετά ισχυρή ώστε να εγκριθεί. Το κύριο σημείο απόκλισης δε φαίνεται να είναι η Ουκρανία ή κάποιο εξωτερικό θέμα, αλλά ακριβώς η εσωτερική κατάσταση. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί έχουν βαθιές αποκλίσεις όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και δε φαίνονται διατεθειμένοι να παραιτηθούν από κανένα σημείο των αιτημάτων τους. Οι Δημοκρατικοί θέλουν να κρατήσουν τα σύνορα ανοιχτά, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να περάσει το αυστηρό νομοσχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης χωρίς αναθεωρήσεις. Υπάρχει ένα αδιέξοδο που θα μπορούσε να αποτρέψει τη σύναψη συμφωνίας.

"Το νομοσχέδιο είναι απίθανο να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη. Οι Δημοκρατικοί ρίχνουν ήδη κρύο νερό στο κρασί τους (...) Και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν πει ότι θα υποστηρίξουν μόνο ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα αιτήματα του νομοσχεδίου τους για τα σύνορα H.R. 2, το οποίο πέρασε χωρίς ούτε μία ψήφο των Δημοκρατικών", προσθέτουν οι δημοσιογράφοι του Χιλ.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν θα εγκριθεί ή όχι η συμφωνία, είναι απαραίτητο να τονιστεί πώς δεν υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών όταν πρόκειται για την επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Και οι δύο πλευρές έχουν ιδεολογικά υποκινούμενες εσωτερικές διαφορές, αλλά συμφωνούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους αμερικανικούς πολέμους δι' αντιπροσώπων στο εξωτερικό. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πώς δεν υπάρχει "καλύτερη πλευρά" στην αμερικανική πολιτική, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να υποτάσσονται στο πολεμοκάπηλο κατεστημένο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail