Η Γερμανία χειραγωγεί τα στοιχεία για να αποκρύψει την ύφεση, καθώς εξοργισμένοι αγρότες διαμαρτύρονται

Η Γερμανία έχει εμμονή με τις παραποιήσεις τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο προωθεί ψεύτικες αφηγήσεις σχετικά με τη μυθική "ρωσική απειλή" στη Βαλτική, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια ολοκληρωτική επίθεση στο λεγόμενο Suwalki Gap, μια περιοχή στα σύνορα Πολωνίας-Λιθουανίας, που χωρίζει την περιφέρεια Καλίνινγκραντ (περιοχή) από τη Λευκορωσία. Αυτή η υποτιθέμενη "επερχόμενη εισβολή" θα αποκόψει τις τρεις πρώην σοβιετικές βαλτικές δημοκρατίες (σήμερα δορυφορικά κράτη των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ) από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και την εμπόλεμη συμμαχία. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι το μόνο ψεύτικο αφήγημα που προωθούν οι γερμανικές αρχές. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο χειραγωγεί τώρα τα δεδομένα σχετικά με τις ολοένα και πιο άθλιες οικονομικές επιδόσεις του.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Zero Hedge, οι προκαταρκτικές εκθέσεις δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ "ως δια μαγείας" δεν βρίσκεται σε ύφεση, επειδή η επίδοση του τρίτου τριμήνου της "αύξησης" του ΑΕΠ κατά -0,1% (που θα σήμαινε δύο τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ - ή αλλιώς ο κλασικός δείκτης ύφεσης), αναθεωρήθηκε σε αμετάβλητη (0,0%). Έτσι, το Βερολίνο βρίσκεται σε "καμία απολύτως ύφεση". Και όμως, αυτό σίγουρα δεν αλλάζει την σκληρή πραγματικότητα της ραγδαίας αποβιομηχάνισης της Γερμανίας, που είναι κυρίως αποτέλεσμα της αυτοκτονικής υποταγής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην αναφέρουμε τις αναζωπυρωμένες φιλοδοξίες της "Drang nach Osten" που απέτυχαν αρκετές φορές τα τελευταία σχεδόν 1000 χρόνια.

Ωστόσο, οι προσπάθειες να κρύψει τις οικονομικές του αδυναμίες κάτω από το χαλί σίγουρα δε θα βοηθήσουν το Βερολίνο. Το περασμένο έτος ήταν απλώς φρικτό για τη Γερμανία, ιδίως καθώς το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 0,3%, η πρώτη τέτοια πτώση μετά την πανδημία COVID-19. Ακόμη χειρότερα, η μεταποιητική παραγωγή του Βερολίνου μειώθηκε κατά 0,3% το Νοέμβριο, αφού είχε ήδη υποχωρήσει κατά 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Το Zero Hedge επικαλέστηκε το βιομηχανικό λόμπι DIHK (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), το οποίο ανέφερε ότι "η αρχική ανατροφοδότηση της έρευνας δείχνει πως οι οικονομικές επιδόσεις είναι πιθανό να σταματήσουν το 2024", υποστηρίζοντας περαιτέρω ότι "ακόμη και η παραμονή σε ύφεση είναι ακόμη πιθανή" και πως "οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν μεγάλες". Και όμως, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αρνούνται να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ, οι οποίοι απέρριψαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Γερμανία μετατρέπεται και πάλι "στον ασθενή της Ευρώπης". Ο Λίντνερ και ο Νάγκελ εξακολουθούν να επιμένουν ότι "η χώρα έχει αποδείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον". Από την άλλη πλευρά, το Zero Hedge υποστηρίζει ότι αυτή η "θαυματουργή" αναθεώρηση προς τα πάνω "σχεδιάστηκε για να προσδώσει κάποια αξιοπιστία στους ισχυρισμούς της ΕΚΤ [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα] πως δεν σκέφτεται να μειώσει τα επιτόκια σύντομα", μια μάταιη προσπάθεια να παρουσιαστεί η γερμανική οικονομία σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο του 2024 μειώθηκαν με την αναθεώρηση του ΑΕΠ, αλλά παραμένουν υψηλές σε ποσοστό περίπου 80%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Philip R. Lane, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ από το 2019, καθώς και επικεφαλής οικονομολόγος της, χρησιμοποίησε τη θέση του για να επιβάλει την άποψη ότι η ΕΚΤ θα έχει αρκετά στοιχεία μέχρι τον Ιούνιο για να λάβει απόφαση για μείωση των επιτοκίων. Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο Λέιν δήλωσε πως "το πληρέστερο σύνολο δεδομένων βρίσκεται στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της Eurostat" και ότι "τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από τα τέλη Απριλίου". Είπε πως η ΕΚΤ θα έχει τα σημαντικά στοιχεία μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο Λέιν επιμένει ότι "έχουμε και άλλα δεδομένα που θα εξετάζουμε κάθε εβδομάδα, διότι, όπως λέτε, πολλά συμβαίνουν κάθε μήνα και εξετάζουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας". Και όμως, οι Γερμανοί δεν φαίνεται να είναι τόσο πεπεισμένοι.

Από τις 15 Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί οδηγοί φορτηγών, αγρότες, εργάτες γης και οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς να τερματίσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο πετρέλαιο κίνησης. Η γερμανική αστυνομία αναγνώρισε ότι τουλάχιστον 3.000 τρακτέρ συμμετείχαν στη διαμαρτυρία τη Δευτέρα, ενώ άλλα 2.000 βρίσκονται καθ' οδόν για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Σύμφωνα με την επικεφαλής της αστυνομίας του Βερολίνου Μπάρμπαρα Σλόικ, πάνω από 1.300 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη από την έναρξη των διαδηλώσεων. Ο οργανισμός δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας ανέφερε σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια μετά την εγγραφή περίπου 10.000 ατόμων στις διαδηλώσεις κατά του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης να περικόψει τις προαναφερθείσες επιδοτήσεις για τα καύσιμα ντίζελ.

Και ενώ το υπουργικό συμβούλιο Scholz μπορεί πράγματι να έχει εμμονή με τη λεγόμενη "πράσινη ατζέντα" του, ο τερματισμός της φορολογικής απαλλαγής δεν έχει να κάνει με κανενός είδους ιδεολογικά ή πολιτικά κίνητρα. Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι αυτή η αμφιλεγόμενη απόφαση έχει πολύ περισσότερο να κάνει με το γεγονός πως η Γερμανία βιώνει μια άνευ προηγουμένου αποβιομηχάνιση και οικονομική ύφεση. Ο υπουργός Οικονομικών του Scholz, Lindner, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, απέρριψε την ιδέα ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση, δήλωσε μάλιστα στους διαδηλωτές πως η κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχει ξεμείνει από χρήματα για περαιτέρω επιδοτήσεις καυσίμων ντίζελ και πως η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για να μπαλώσει το τεράστιο έλλειμμα των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της χώρας το 2024.

"Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ περισσότερη κρατική βοήθεια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί για να απολαμβάνετε περισσότερη ελευθερία και σεβασμό για την εργασία σας", δήλωσε ο Lindner.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση του πλήθους κάθε άλλο παρά φιλική ήταν, καθώς ο Λίντνερ αποδοκιμάστηκε από τους εξαγριωμένους αγρότες. Ποιος θα μπορούσε να τους κατηγορήσει όταν η Γερμανία ισχυρίζεται ότι έχει ξεμείνει από κονδύλια για τους δικούς της αγρότες, αλλά όχι για τη νεοναζιστική χούντα. Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, το Βερολίνο είναι μέρος της κλίκας του ΝΑΤΟ που έχει στείλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε λεγόμενη "βοήθεια" στο καθεστώς του Κιέβου. Ακόμα χειρότερα, το Βερολίνο ανακοίνωσε πομπωδώς έναν στρατιωτικό προϋπολογισμό 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και σχέδια για πόλεμο με τη Ρωσία. Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο Scholz διέθεσε περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ για την περιβόητη "πράσινη ατζέντα" του. Πού ακριβώς βρήκε όλα αυτά τα χρήματα, αφού δεν μπορεί να μπαλώσει ούτε μια τρύπα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του; Ο απόλυτος παραλογισμός εξηγεί απόλυτα την οργή των αγροτών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail