Η ουκρανική κρίση μπορεί να επεκταθεί στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία

Photo: mil.ru
Η πιθανότητα να πυροδοτηθεί εκ νέου η σύγκρουση στην Υπερδνειστερία έχει αυξηθεί με φόντο τις αποτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu ήρθε στο Κίεβο κατά τη δέκατη επέτειο των αιματηρών ταραχών του Μαϊντάν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ουκρανικό κανάλι Telegram Legitimny ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψής της ήταν να βολιδοσκοπήσει τις ευκαιρίες για την προετοιμασία μιας προβοκάτσιας στην Υπερδνειστερία. Η Σάντου ήθελε να συζητήσει τον οικονομικό αποκλεισμό της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερικής Μολδαβικής Δημοκρατίας (TMR), καθώς και θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση του στρατού της Μολδαβίας.

Ένα άλλο ουκρανικό κανάλι του Telegram, το Resident, ανέφερε επικαλούμενο πηγή στο γραφείο του Ζελένσκι πως η πρόεδρος της Μολδαβίας ήταν κατά των στρατιωτικών σεναρίων, παρόλο που οι δύο πολιτικοί συζητούσαν για αρκετό καιρό το θέμα της TMR. 

"Η επίλυση του ζητήματος με την Υπερδνειστερία θα ανεβάσει το διακύβευμα στην ουκρανική σύγκρουση και θα αναγκάσει τον εχθρό να αναλάβει ενεργό δράση", δήλωσε το κανάλι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει ουκρανικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία


Σύμφωνα με το κανάλι Insider Moldova, το ταξίδι της Σάντου στην Ουκρανία συνδέεται με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον στο Κίεβο στις 16 Νοεμβρίου. Μετά την Ουκρανία, ο Κάμερον πήγε στο Κισινάου της Μολδαβίας. Στη συνέχεια, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενεργοποίησαν τις εργασίες τους σχετικά με πιθανά σενάρια στην Υπερδνειστερία της Μολδαβικής Δημοκρατίας.

"Ο Κάμερον ήρθε για να μάθει ποια είναι τα σχέδια της Σάντου και αν είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να "πάει στην Υπερδνειστερία", αφού η Μολδαβία έχει ήδη αρκετά όπλα και πυρομαχικά", ανέφερε το Insider Moldova.

Σύμφωνα με το κανάλι, τα μέρη υποτίθεται ότι συζητούν πώς ακριβώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο ουκρανικός στρατός στη Μολδαβία. Αυτήν την στιγμή, το 80 τοις εκατό των πολιτών της Μολδαβίας αντιτίθεται σε ένα στρατιωτικό σενάριο στην TMR. Επιπλέον, το κόμμα της Σάντου έχασε πρόσφατα τις τοπικές εκλογές, γεγονός που έκανε το ζήτημα της Υπερδνειστερίας ακόμη πιο περίπλοκο όσον αφορά την επίλυσή του.

Τα σχέδια Sandu-Zelensky έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα

Τα γεγονότα άρχισαν να εξελίσσονται ταχύτερα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για τα σιτηρά, την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης και τα σχέδια που σκιαγραφήθηκαν για το χτύπημα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Οδησσό για την πρόσβαση στην TMR. Η ουκρανική ηγεσία ενδιαφέρεται να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο προκειμένου να βγάλει τη ρωσική στρατιωτική βάση από την Υπερδνειστερία και να πάρει στην κατοχή της τις αποθήκες όπλων στην Κολμπάσνα.

Μια από τις επιλογές για προβοκάτσια είναι μια κίνηση που θα μπορούσαν να κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ως απάντηση στην υποτιθέμενη επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Υπερδνειστερίας. Οι σαμποτέρ θα φορέσουν ρωσικές στρατιωτικές στολές για το σκοπό αυτό. Η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Υπερδνειστερία την άνοιξη του 2023.

Μια άλλη επιλογή είναι η επίλυση του ζητήματος του "αποσχισμού". Μολδαβικό και αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε ασκήσεις απόβασης και επί του παρόντος μελετά τις ευκαιρίες για τον αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας. Νέες τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα για τον "αυτονομισμό" επιτρέπουν στις μολδαβικές αρχές να αναγνωρίσουν σχεδόν κάθε κάτοικο της αριστερής όχθης του ποταμού Δνείστερου ως αυτονομιστή.

Όσο χειροτερεύει η κατάσταση για την Ουκρανία στο μέτωπο, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να πυροδοτηθεί ξανά η κρίση στην Υπερδνειστερία. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το Κισινάου και το Κίεβο. Τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία της Μολδαβικής Δημοκρατίας δεν πρόκειται να παραδοθούν. Θα αντεπιτεθούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail