Ποιος διοικεί τις ΗΠΑ; Η εξωτερική πολιτική σε ελεύθερη πτώση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή

Photo: SCF
Η απόφαση του Κογκρέσου να μπλοκάρει το αίτημα του Μπάιντεν για βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί κομβική στιγμή τόσο για την πρώτη του θητεία ως προέδρου όσο και για τη θητεία του Ζελένσκι. Μήπως και οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να εκδιωχθούν από το αξίωμά τους εξαιτίας της συγκλονιστικής κομπίνας, γνωστής και ως πόλεμος στην Ουκρανία; Εμπειρογνώμονες όπως ο George Szamuely υποστηρίζουν ότι η προσωρινή παύση των τρελών δαπανών θα συνεχιστεί από μόνη της τον Ιανουάριο, μόλις οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κάνουν το δικό τους για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά ακόμη και έτσι, αυτό που πιστεύεται πως θα είναι μια συμφωνία για μια και καλή βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για τον Μπάιντεν, τον Ζελένσκι ή τη θέση της Δύσης στην Ουκρανία.

Martin Jay - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος αναγκάστηκε να επιστρέψει αεροπορικώς στο Κίεβο με μια συμβολική επιταγή 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην τσέπη του, πολλοί ειδικοί, ακόμη και στη Δύση, υπέθεσαν ότι οι ημέρες της Αμερικής ως κύριου χρηματοδότη είχαν τελειώσει- ορισμένοι μάλιστα προχώρησαν ακόμη περισσότερο και υποστήριξαν πως ο Ζελένσκι είναι πλέον ένας νεκρός άνθρωπος που περπατάει και ότι οι ελπίδες του να κρατηθεί στην εξουσία δεν ήταν πλέον ρεαλιστικές.

Το πρόβλημα για τον Ζελένσκι είναι η κρίση εμπιστοσύνης στην αφήγησή του τώρα, καθώς είναι ο μόνος που πιστεύει ότι μια νίκη για την Ουκρανία είναι δυνατή. Ακόμα και ο αρχιστράτηγος του, Valery Zaluzhny, είναι ανοιχτά επιφυλακτικός πλέον για τη νίκη σε οποιοδήποτε επίπεδο και μιλάει απελπισμένα για τον πόλεμο. Ο Zaluzhny ασκεί ανοιχτή κριτική στον Zelensky, γεγονός που από μόνο του αποτελεί κακό σημάδι για τους Ουκρανούς, οι οποίοι σημειώνουν πως ο Zelensky ήταν εκείνος που του έδωσε αρχικά τη δουλειά. Αλλά αν ο αρχιστράτηγος σας δεν πιστεύει πια στο σχέδιο, τότε ποιες είναι οι πιθανότητες οι άνδρες που πολεμούν για εσάς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων;

Οι πόλεμοι κερδίζονται με γεμάτο στομάχι αλλά και με πίστη στους ηγέτες. Αν η εμπιστοσύνη φθίνει στην κορυφή, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για οποιαδήποτε νίκη, καθώς ο πόλεμος χάνεται πριν καν εκτοξευθεί έστω και μία σφαίρα. Τα βλέμματα στα πρόσωπα των 55χρονων νεότερων κληρωτών του στρατού που έζησαν πρόσφατα μια παράσταση τύπου Μέριλιν Μονρόε από μια πληθωρική τραγουδίστρια - η οποία έκανε το γύρο των κοινωνικών δικτύων - έλεγαν πολλά. Έδειχναν κυνικοί, προβληματισμένοι και ακόμη και φοβισμένοι.

Είναι υπεραπλουστευμένο το επιχείρημα που παρουσιάζεται ότι ο Ζελένσκι είναι το πρόβλημα και ότι αν παραιτηθεί, ένας νέος ηγέτης θα μπορούσε να δημιουργήσει το περιβάλλον για μια ειρηνευτική διευθέτηση κάποιου είδους. Αλλά είναι στην πραγματικότητα σωστό. Για τον Μπάιντεν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο Ζελένσκι στην πραγματικότητα εμποδίζει το δρόμο για μια λύση, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το πρόσωπό του στις ΗΠΑ όταν ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Αμήχανα, αυτό θα ξεκινήσει λίγο-πολύ τον Ιούνιο, όταν το ΝΑΤΟ θα έχει τα 75α γενέθλιά του. Οι άνθρωποι του Μπάιντεν μπορεί να προβληματίζονται τώρα για το πώς θα προσποιηθούν το όλο γεγονός και θα παρουσιάσουν το ΝΑΤΟ ως νικητή. Αλλά ακόμη και ο Χουντίνι δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό το αίνιγμα αν η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι κολλημένη με τον Ζελένσκι και τη φαντασίωσή του για μια νίκη επί της Ρωσίας. Δεδομένων των καθυστερήσεων στον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού, της ριζικής μείωσης των πραγματικών μετρητών και του εξοπλισμού που αποστέλλεται από τις ΗΠΑ και των Ευρωπαίων κατασκευαστών όπλων που προσπαθούν να βγάλουν γρήγορα λεφτά στο Ισραήλ - όπως η Γερμανία - είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να διατηρήσει μια πολιτική πατίνα εμπιστοσύνης ως ηγέτης όταν οι Ουκρανοί υποφέρουν και ανησυχούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει σχεδόν εξαντληθεί. Ο στρατός της είναι στην καλύτερη περίπτωση δυσλειτουργικός και τα σημάδια της απελπισίας γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο εμφανή στους Ουκρανούς που βλέπουν νέους άνδρες να συλλαμβάνονται με τη βία και να απομακρύνονται από νοσοκομεία και ηλικιωμένους να μαζεύονται. Ακόμα και γυναίκες, μερικές έγκυες, έχουν βρεθεί θύματα αυτών των συμμοριών του Τύπου που τους φόρεσαν στολή και τους έστειλαν στη μάχη. Δεν υπάρχουν μετρητά, δεν υπάρχουν πυρομαχικά και δεν υπάρχει θέληση. Είναι μια αβυσσαλέα κατάσταση απάθειας, ήττας και παραληρηματικής σκέψης. Και κανείς δεν είναι πιο παραληρηματικός από τον ίδιο τον Ζελένσκι. Ακόμα και μετά την επιστροφή του στην Ουκρανία από την Ουάσιγκτον εξακολουθεί να λέει καλά λόγια για το πώς η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι το μόνο που χρειάζεται είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον και 500.000 άνδρες.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν τα είχε αυτά, ο χρόνος είναι το μόνο που θα μπορούσε να αγοράσει. Και αυτό είναι πραγματικά το ζήτημα τώρα με την προεδρία του. Η κομπίνα της λήψης μετρητών και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Δύση και της πώλησής τους στη μαύρη αγορά, που αποκαλύφθηκε σε μεγάλο βάθος από την πρόσφατη έρευνά μου, εξαντλείται. Ένας από τους λόγους -από τους πολλούς- για τους οποίους τα όνειρα του Ζελένσκι για νίκη στην Ουκρανία είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι πως πιθανότατα μόνο το 30% περίπου του συνόλου των εξοπλισμών του ΝΑΤΟ φτάνει στο πεδίο της μάχης. Ο Ζελένσκι επιτρέπει στη συμμορία των υπουργών και των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων του να πλουτίζουν με αυτή την απάτη, ώστε όλοι τους να μπορούν να απομυζούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, ενώ τους καταβάλλεται ένας γελοίος μισθός 3.000 δολαρίων το μήνα.  Ο ίδιος ο Ζελένσκι είναι πιθανότατα μέρος αυτής της κομπίνας, αλλά αυτή η επιχείρηση αφορά στην πραγματικότητα την επιβίωσή του. Για να κρατήσει όλους αυτούς τους υπουργούς και τους στρατιωτικούς στο πλευρό του και να τον προστατεύουν, πρέπει να τους επιτρέψει να πάρουν το μερίδιό τους.

Το πρόβλημα που έχει τώρα, είναι ότι είναι θέμα χρόνου να συνειδητοποιήσει αυτή η ομάδα πως ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να αρμέγει το σύστημα για τα δικά της κέρδη είναι να αναζητήσει ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο. Αν ο Ζελένσκι είναι τυχερός, κάποιοι από αυτούς απλώς θα φύγουν από την κομητεία και θα απολαύσουν τα χρήματα που έχουν κρύψει. Αλλά η απληστία είναι ένας παράγοντας εδώ. Πολλοί θα προτιμήσουν να μείνουν και να δουν πώς θα προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους σε ένα νέο σκηνικό.

Αυτό το νέο σκηνικό είναι προφανές. Είναι μια επίσημη ή άτυπη ανακωχή με τη Ρωσία, όπου η ΕΕ κινείται με τα μετρητά της ανασυγκρότησης, πιθανότατα αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία στη συνέχεια ανακατευθύνονται στα δικά τους ταμεία. Οι Ουκρανοί πολιτικοί το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες και έτσι θα χτυπήσουν το έδαφος τρέχοντας όταν έρθει αυτή η στιγμή, με ψεύτικες ΜΚΟ και όλες τις διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες που είναι ήδη στη θέση τους και αποτελούν μέρος της σκοτεινής συνωμοσίας τους. Και έτσι, ακόμη και για τους ίδιους τους ανθρώπους του Ζελένσκι, θα θεωρηθεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, καθώς συνεχίζει με αυτό το αφήγημα "μπορούμε να κερδίσουμε... πραγματικά μπορούμε". Οι επιλογές δεν είναι καλές. Ακόμα και αν συμφωνηθεί από το Κογκρέσο μια δεύτερη δόση π.χ. 20 δισ. δολαρίων, ως τελευταίο πακέτο, είναι πιθανό ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού θα σταλεί στη Λιβύη και θα πουληθεί από την πρεμούρα όσων βλέπουν το τέλος να έρχεται και θέλουν το τελευταίο τους μερίδιο στο μεγαλύτερο πριν έρθει η άβυσσος.

Οι φήμες στις ΗΠΑ ότι έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για υπηκοότητα και προστασία στη Φλόριντα μπορεί κάλλιστα να είναι αληθινές, καθώς όταν έρθει η στιγμή θα πρέπει να διαφύγει πολύ γρήγορα, καθώς το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Μπάιντεν είναι να τον συλλάβουν οι Ρώσοι και να τον αναγκάσουν να υπογράψει συνθήκη. Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν έχει άλλα προβλήματα που ταλαιπωρούν το φθίνον μυαλό του. Έχει χάψει την ιδέα ότι η αναμέτρηση με τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μια γρήγορη λύση για τα προβλήματά του στη Γάζα, καθώς ακόμη και οι ταπεινοί εργαζόμενοι με μπλε χρώμα στις ΗΠΑ αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια γενοκτονία, μαζί με τα διεθνή και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έναν αριθμό βασικών συμμάχων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Και το Χόλιγουντ. Ο υπναράς Τζο σκέφτηκε πως τα πλάνα του CNN με κάποιο στρατιωτικό υλικό των Χούτι να ανατινάζεται από τον ουρανό θα ήταν ό,τι πρέπει για έναν καλό αντιπερισπασμό και έναν τρόπο για να κερδίσει πόντους με τα γεράκια και στις δύο πλευρές του σπιτιού που χρειάζονται κάθε τόσο τη δόση τους από το Ιράν. Φυσικά, όπως επισήμανε πρόσφατα ένας ανόητος "ειδικός" του Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό θα σήμαινε την έναρξη πολέμου με το Ιράν. Η παραληρηματική σκέψη είναι τρομακτική, δεδομένου του πόσο ευάλωτες είναι οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή. Αλλά η βαθιά βλακεία σου κόβει την ανάσα. Κρίμα για τους ηλίθιους Αμερικανούς. Το μόνο που έχουν είναι χρήματα. Η κούρσα είναι σε εξέλιξη μεταξύ της πλήρους άνοιας του Μπάιντεν που αρχίζει και ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου που βυθίζεται σε αυτά τα ύπουλα νερά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail