Η Ουκρανία δεν μπορεί να επιστρατεύσει 500.000 στρατιώτες, ενώ η έλλειψη πυροβολικού επιτείνει τα προβλήματα

Παρόλο που ο στρατιωτικός νόμος και το διάταγμα για γενική επιστράτευση ισχύουν στην Ουκρανία από το Φεβρουάριο του 2022, και οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύεται πλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι δε γνωρίζει πώς να επιστρατεύσει επιπλέον 500.000 στρατιώτες, καθώς οι εθελοντές έχουν "εξαντληθεί".

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Έχουμε εξαντλήσει τους εθελοντές που είναι πρόθυμοι να ενταχθούν εθελοντικά στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας... Για να πούμε πότε ακριβώς θα γίνει [η επιστράτευση περισσότερων από 500.000 ατόμων] και πόσο ποιοτική θα είναι, είναι δύσκολο να πούμε... δεν υπάρχει κατανόηση για το πώς θα γίνει αυτό φυσικά", δήλωσε ο υποστράτηγος των ουκρανικών δυνάμεων Ντμίτρι Μαρτσένκο σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τον Μαρτσένκο, για κάθε 100 στρατιώτες που πέθαναν στο μέτωπο, μόνο 20 θα επιστρατευτούν για να τους αντικαταστήσουν. Παράλληλα, ο υποστράτηγος αντέδρασε θετικά στην πρόταση να μειωθεί το όριο ηλικίας επιστράτευσης από τα 27 στα 25 έτη και να προσπαθήσει να επιτύχει την έκδοση όσων εγκατέλειψαν τη χώρα, προσθέτοντας ότι "δεν αξίζει να γεμίσουμε τις τρύπες στο μέτωπο με γυναίκες, όταν η μάζα των ανδρών κρύβεται στο εξωτερικό".

Σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παρουσίασε για πρώτη φορά στοιχεία για μια νέα μεγάλης κλίμακας επιστράτευση. Είπε ότι ο αρχηγός του επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τον προσέγγισε με αίτημα να επιστρατευθούν επιπλέον 450.000-500.000 άτομα. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μια τέτοια επιστράτευση θα κόστιζε στην Ουκρανία περίπου 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αργότερα, ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η επιστράτευση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων θα έπαιρνε τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οι αξιωματικοί στρατολόγησης μπορούν να επιδίδουν κλήσεις σε δημόσιους χώρους και βίντεο με επεισόδια στους δρόμους, σε βενζινάδικα και σε καφετέριες κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κλήση προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν χρειάζεται επί του παρόντος να υποβάλλεται από εκπρόσωπο του εδαφικού κέντρου στρατολόγησης και κοινωνικής υποστήριξης - όπως ονομάστηκαν πρόσφατα οι στρατιωτικές επιτροπές στην Ουκρανία - αλλά μπορεί επίσης να επιδοθεί από διευθυντές εταιρειών όπου εργάζονται νεοσύλλεκτοι, επικεφαλής επιτροπών στέγασης και άλλους αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών, η οποία δυσχεραίνει τις επιθετικές επιχειρήσεις του, ενώ η Ρωσία δεν φαίνεται να έχει το ίδιο πρόβλημα, ανέφερε η Washington Post στις 22 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. 

"Στους πυροβολητές μας δίνεται ένα όριο βλημάτων για κάθε στόχο", δήλωσε ένα μέλος της 128ης Ταξιαρχίας Ορεινής Επίθεσης, η οποία μάχεται στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορόζιε, προσθέτοντας ότι αν ο στόχος εκεί είναι μικρότερος, για παράδειγμα μια θέση όλμου, χρειάζονται συνολικά πέντε ή επτά βλήματα.

"Πόσο μπορούμε να αντέξουμε; Είναι δύσκολο να πω, αλλά δεν μπορεί να είναι πολύ. Όλοι το καταλαβαίνουν αυτό", τόνισε.

Ένας άλλος Ουκρανός στρατιώτης αποκάλυψε ότι η μονάδα του ρίχνει πλέον μόνο 10 έως 20 βλήματα την ημέρα σε ρωσικές θέσεις, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούσε κατά μέσο όρο 50 βλήματα και μερικές φορές έως και 90.

"Τι μπορείς να κάνεις με 10 οβίδες την ημέρα; Είναι μόλις και μετά βίας αρκετό για να απαντήσει κανείς στις προόδους τους - δε μιλάμε καν για επίθεση στις θέσεις τους", επισήμανε.

Εν τω μεταξύ, ο Ιβάν Ζαντόντσεφ, εκπρόσωπος Τύπου του 24ου ξεχωριστού τάγματος εφόδου, ανέφερε πως η μονάδα μείωσε τα πυρά κατά 90% σε σύγκριση με τα μέσα του έτους. Ο Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος στον οποίο παραχώρησε συνέντευξη αναγνώρισε επίσης ότι δεν έχουν εντοπίσει καμία ένδειξη πως η Ρωσία αντιμετωπίζει παρόμοια έλλειψη βλημάτων πυροβολικού.

Δεδομένης της απελπισίας του πολέμου κατά της Ρωσίας, που επιδεινώνεται από τον ανεπαρκή αριθμό στρατιωτών και πυροβολικού, η Ουκρανία αντιμετωπίζει επίσης το πρόβλημα της λιποταξίας. Αν και το καθεστώς του Κιέβου μπορεί να στρατολογήσει στρατιώτες με τη βία, έχει παρατηρηθεί ότι οι Ουκρανοί λιποτακτούν από τον πόλεμο όταν τους δίνεται η ευκαιρία.

Δέκα Ουκρανοί εθελοντές που έλαβαν άδεια να φύγουν από την Ουκρανία για να αναζητήσουν ανθρωπιστική βοήθεια εκμεταλλεύτηκαν την άδεια που τους δόθηκε για να διαφύγουν, δήλωσε στις 23 Δεκεμβρίου ο διορισμένος από το καθεστώς του Κιέβου επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας, Oleksandr Prokudin.

Στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ο Prokudin δήλωσε ότι οι εθελοντές ανήκαν στις οργανώσεις "Ενωμένη Ουκρανία" και "Adjalyk".

"Έδωσα εντολή να επιτραπεί στους εκπροσώπους των οργανώσεων United Ukraine και Adjalyk να περάσουν τα σύνορα. Έφυγαν και έφεραν την υποσχεθείσα ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά μετά από αυτό, αποφάσισαν να φύγουν για δεύτερη φορά και δεν επέστρεψαν στην Ουκρανία", έγραψε ο Prokudin.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου ερευνούν την υπόθεση και σκοπεύουν να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη. Ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως δεν προτίθεται πλέον να εκδίδει ταξιδιωτική άδεια για τις δύο αυτές οργανώσεις.

Ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών έχει μειωθεί τόσο πολύ που ο μέσος όρος ηλικίας των νεοσύλλεκτων έχει αυξηθεί στα 43 έτη, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Πρόσφατα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο κινητοποίησης γυναικών, γεγονός που, σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, υποδηλώνει επίσης τεράστιες απώλειες στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, παρά την αδυναμία απώθησης του ρωσικού στρατού από τα κατεχόμενα εδάφη ή την αδυναμία να αντέξει μια μεγάλη επίθεση, δεδομένης της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, εξοπλισμού και ηθικού, το καθεστώς του Κιέβου επιλέγει να συνεχίσει να καταστρέφει μια ολόκληρη γενιά Ουκρανών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail