Η οικονομία της Ευρωζώνης "κόλλησε στη λάσπη" - αναλυτής

pixabay / jwvein
Freepen.gr - Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Ευρωζώνη αποτελεί ένδειξη ότι το μπλοκ μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε την Πέμπτη το Bloomberg, επικαλούμενο οικονομολόγους και έρευνες για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την S&P Global, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στην περιοχή συνέχισε να συρρικνώνεται το Νοέμβριο, πέφτοντας στις 47,1 μονάδες, την έκτη διαδοχική μηνιαία μέτρηση κάτω από το 50 - το όριο που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες.

"Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει κολλήσει στη λάσπη", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, Cyrus de la Rubia, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, όλα δείχνουν "ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ" μετά την πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που θα συνιστούσε τεχνική ύφεση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, δήλωσε ο ντε λα Ρούμπια, σημειώνοντας πως και οι δύο βρίσκονται "στη δίνη σημαντικής αδυναμίας". Ενώ η συρρίκνωση της Γερμανίας υποχώρησε κάπως τον Νοέμβριο και η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα συρρικνώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο μήνα, η χώρα παραμένει "σε έδαφος ύφεσης" και η οικονομία της μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη όχι νωρίτερα από το επόμενο έτος, προέβλεψε ο αναλυτής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail