Είναι ο στρατός της Κίνας ο Γολιάθ που παρουσιάζεται;

(eng.chinamil.com.cn/Photo by Song Shilei)
Μια νέα έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς η συμβατική σοφία σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει ο PLA είναι συχνά ελλιπής και μη πειστική.

Τα τελευταία χρόνια ο στρατός της Κίνας έχει γίνει όχι μόνο ισχυρότερος και ικανότερος, αλλά και σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και των Στενών της Ταϊβάν, πιο διεκδικητικός. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι συνετό οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν δεσμευμένες στην περιοχή και, μαζί με τους συμμάχους τους, να διατηρήσουν ισχυρές στρατιωτικές δυνατότητες.

Steven Kosiak - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ταυτόχρονα, οι αποφάσεις σχετικά με το πού, πότε και πώς θα απαντήσουν στην πρόκληση που θέτει η Κίνα, και ιδίως στις στρατιωτικές της δυνατότητες, θα πρέπει να βασίζονται σε μια σαφή και αμερόληπτη κατανόηση της εν λόγω πρόκλησης που βασίζεται σε ενδελεχή και αυστηρή ανάλυση. Δυστυχώς, σε πάρα πολλές κρίσιμες διαστάσεις, η ανάλυση αυτή από την κοινότητα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είναι επί του παρόντος ελλιπής.

Αυτές οι ελλείψεις περιλαμβάνουν τον ανησυχητικό βαθμό στον οποίο οι εκτιμήσεις της κινεζικής στρατιωτικής πρόκλησης έχουν αφιερώσει τεράστια προσοχή σε διάφορα ενδεχόμενα της Ταϊβάν και, συγκριτικά, εξαιρετικά λίγη προσοχή στην ικανότητα του κινεζικού στρατού - ή την έλλειψή της - να κατακτήσει άμεσα ή να εξαναγκάσει οποιαδήποτε από τις μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή, όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία. 

Ακόμη χειρότερα, οι τρέχουσες εκτιμήσεις εξισώνουν όλο και περισσότερο την υπεράσπιση της Ταϊβάν και άλλων σχετικά μικρών κοντινών οικονομιών με την αποτροπή της κινεζικής περιφερειακής ηγεμονίας. Στην πραγματικότητα, και όπως περιγράφω λεπτομερώς σε μια πρόσφατη αναφορά για το Ινστιτούτο Quincy, εκπληκτικά λίγη αναλυτική προσπάθεια έχει καταβληθεί για να διερευνηθεί, πόσο μάλλον για να γίνει πειστική αυτή η υπόθεση. Αντίθετα, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν τις τεράστιες δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε ο κινεζικός στρατός στην προσπάθειά του να νικήσει ή να επιβληθεί σε άλλες μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή.

Ενώ ο Ινδο-Ειρηνικός σήμερα είναι περίπου συγκρίσιμος με την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα όσον αφορά τη σχετική οικονομική του σημασία, αποτελείται από μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Μεγάλο μέρος της οικονομικής δύναμης της περιοχής εκτός της Κίνας χωρίζεται από τη χώρα αυτή από θάλασσες και ωκεανούς που συχνά μετριούνται σε αποστάσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων μιλίων. Η πρόοδος της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών ακριβείας, έχει αυξήσει σημαντικά τη δυσκολία -αν όχι ουσιαστικά εξαλείψει εντελώς τη δυνατότητα- της εισβολής και της φυσικής κατοχής ως εύλογου μέσου για την Κίνα να επιδιώξει στρατιωτική κατάκτηση τουλάχιστον στις μακρινές κυρίως θαλάσσιες περιοχές της περιοχής.

Επιπλέον, οι περισσότερες αναλύσεις ανοικτών πηγών υποδεικνύουν ότι η Ταϊβάν - ένα σχετικά μικρό (από άποψη πληθυσμού, πλούτου και μεγέθους) νησί που βρίσκεται μόνο περίπου 100 μίλια από τις ακτές της ηπειρωτικής Κίνας - θα ήταν, τουλάχιστον με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού, πιθανότατα σε θέση να νικήσει μια απόπειρα θαλάσσιας εισβολής από την Κίνα ή, εναλλακτικά, να αντέξει μια απόπειρα πειθαναγκασμού της Ταϊβάν μέσω αποκλεισμού ή βομβαρδισμού.

Αν είναι έτσι, είναι δύσκολο να πιστώσει κανείς στον κινεζικό στρατό την ικανότητα να εκτελέσει επιτυχώς τέτοιες στρατηγικές εναντίον, συγκριτικά βοηθούμενων, πολύ μεγαλύτερων και πλουσιότερων χωρών στον δυτικό Ειρηνικό που βρίσκονται πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες μίλια από την Κίνα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ένας μεγάλος πόλεμος στον Δυτικό Ειρηνικό θα αποτελούσε πιθανότατα σοβαρό κίνδυνο και για την κινεζική οικονομία - η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το θαλάσσιο εμπόριο.

Φυσικά, δεν είναι όλες οι μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να πέσουν θύματα της κινεζικής στρατιωτικής επιθετικότητας, σχετικά απομακρυσμένες θαλάσσιες δυνάμεις. Το πιο προφανές είναι ότι η Ινδία μοιράζεται μακρά χερσαία σύνορα με την Κίνα. Ωστόσο, η Ινδία χωρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα με μια ευρεία και αφιλόξενη οροσειρά, διαθέτει έναν τρομερό στρατό, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού πυρηνικού οπλοστασίου, και μια οικονομία που μέχρι το 2050 μπορεί να είναι κατά τα τρία τέταρτα μεγαλύτερη από εκείνη της Κίνας.

Ίσως γι' αυτούς τους λόγους, λίγες αμερικανικές εκτιμήσεις της κινεζικής στρατιωτικής πρόκλησης εστιάζουν στην πιθανότητα μιας τέτοιας σύγκρουσης. Και, ωστόσο, αν η ικανότητα της Κίνας να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της δύναμη για να εξαναγκάσει την Ινδία είναι, πράγματι, σοβαρά περιορισμένη, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα ρεαλιστικό σενάριο στο οποίο η Κίνα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της δύναμη για να εδραιώσει περιφερειακή ηγεμονία.

Εν ολίγοις, ο κινεζικός στρατός αποτελεί σίγουρα μια σύνθετη πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους φίλους και συμμάχους τους στον Ινδο-Ειρηνικό. Όμως η άποψη ότι η Κίνα βρίσκεται σε μια πορεία προς την εγκαθίδρυση της ως περιφερειακού ηγεμόνα μέσω της στρατιωτικής κατάκτησης και του εκφοβισμού και πως η Ταϊβάν είναι ο άξονας για την αποτροπή μιας τέτοιας κυριαρχίας, στηρίζεται σε αδύναμα αναλυτικά θεμέλια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κλείσουν τα μάτια στην κινεζική επιθετικότητα στην περιοχή. Μπορεί κάλλιστα να υπάρξουν καταστάσεις στις οποίες, για παράδειγμα, η υπεράσπιση της Ταϊβάν ή άλλων μικρών χωρών στην περιοχή, ή τουλάχιστον η ενεργός βοήθεια που δεν είναι άμεση στρατιωτική υποστήριξη, αποτελεί μια συνετή επιλογή. Αλλά οι πολιτικές απαντήσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να βασίζονται σε μια καθαρή και αμερόληπτη κατανόηση της στρατηγικής κατάστασης και του τι διακυβεύεται και τι δε διακυβεύεται.

Δυστυχώς, επί του παρόντος, η συμβατική σοφία υπολείπεται κατά πολύ για να υποστηρίξει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ με μια τέτοια κατανόηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail