"Το τέλος θα είναι θλιβερό για το Κίεβο": Πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία

pixabay / Katatonia
Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει με την απόκτηση νέων εδαφών από τη Ρωσία, έγραψε ο Αμερικανός αρθρογράφος Peter Van Buren σε άρθρο του στο The American Conservative. Η ρεαλιστική του πεποίθηση δημοσιεύθηκε μόλις μία ημέρα αφότου αποκαλύφθηκε πως η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του 40%, σε μεγάλο βαθμό λόγω της καταστροφικής οικονομικής κατάστασης, που εν μέρει υποκινήθηκε από την απερίσκεπτη πολιτική του έναντι της Ουκρανίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Οι όροι για την επίλυση του πολέμου θα υπαγορευτούν στο Κίεβο τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από τη Μόσχα, όπως και με την Κριμαία πριν από μερικά χρόνια. Το τέλος θα είναι αρκετά θλιβερό- η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να εδραιώσει την κατοχή της στο Ντονμπάς και την Κριμαία και να επιτύχει νέα εδάφη στα δυτικά πλησιάζοντας το Κίεβο, περίπου το 20% της Ουκρανίας. Η Ουκρανία θα αναγκαστεί να παραμερίσει τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ πάρουν νέα θέση στα δυτικά σύνορά της με την Πολωνία", δήλωσε ο Μπούρεν.

Σύμφωνα με τον Βαν Μπούρεν, οι ΗΠΑ παγίδευσαν την Ουκρανία όπως έκαναν και με άλλες χώρες που υποσχέθηκαν ότι "δε θα εγκαταλείψουν".

"Σας καλύπτουμε τα νώτα" και "δε θα σας εγκαταλείψουμε" έρχονται να προστεθούν στο "η επιταγή είναι στο ταχυδρομείο" και στο "είμαι από την κυβέρνηση και είμαι εδώ για να βοηθήσω" μεταξύ των αστείων ψευτοδιαβεβαιώσεων. Οι πληρεξούσιοι μας φαίνεται να καταλήγουν εγκαταλελειμμένοι και κρεμασμένοι για να πεθάνουν", είπε.

Υπενθυμίζεται ότι το NBC ανέφερε προηγουμένως πως Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν ήδη με το Κίεβο τις πιθανές συνέπειες των ειρηνευτικών συζητήσεων με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των γενικών περιγραμμάτων του τι μπορεί να πρέπει να εγκαταλείψει η Ουκρανία για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Το NBC ανέφερε: "Οι συζητήσεις αποτελούν αναγνώριση της δυναμικής στρατιωτικά στο έδαφος της Ουκρανίας και πολιτικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη".

Ωστόσο, μετά από αυτό το δημοσίευμα της 4ης Νοεμβρίου, το ίδιο μέσο δημοσίευσε δημοσκόπηση στις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η δημοτικότητα του Μπάιντεν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και έφτασε στο 40%. Η έρευνα πρόσθεσε ότι το 57% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την απόδοση του Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η δημοσκόπηση έδειξε πως μόλις το 33% ευνοεί την εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν, μια πτώση οκτώ μονάδων από το Σεπτέμβριο, ενώ το 62% των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένου του 30% των Δημοκρατικών, δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που ο πρόεδρος αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με την έρευνα, η γνώμη των ψηφοφόρων επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η αποδυνάμωση της θέσης του Μπάιντεν είναι πιο ορατή μεταξύ των Δημοκρατικών, οι περισσότεροι από τους οποίους πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ μακριά στις μάχες του στη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και η πτώση είναι μικρή σε σχέση με το Σεπτέμβριο, όταν το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν βρισκόταν στο 41%, μια βασική διαφορά είναι πως η μετατόπιση έγινε μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 34 ετών στη νέα έρευνα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 34 ετών σε ποσοστό 46% - μια ανατροπή σε σχέση με τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα και τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του NBC News.

Ο Μπάιντεν υπολείπεται για πρώτη φορά του πιθανού Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους σε μια υποθετική αναμέτρηση στήθος με στήθος στη δημοσκόπηση του NBC News, καθώς ο Τραμπ θα είχε την υποστήριξη του 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ ο Μπάιντεν λαμβάνει 44%. Στην τελευταία δημοσκόπηση το Σεπτέμβριο, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ ήταν ισόπαλοι στο 46% έκαστος, ενώ τον Ιούνιο, ο νυν πρόεδρος προηγούνταν οριακά του Ρεπουμπλικανού κατά 4 μονάδες (49% έναντι 45%).

Η δημοσκόπηση αναφέρει την πολιτική του Μπάιντεν απέναντι στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ως λόγο για την πτώση της δημοτικότητας του Μπάιντεν, αλλά παραλείπει εντελώς τον κακό χειρισμό της κρίσης στην Ουκρανία ως έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι Αμερικανοί στρέφονται όλο και περισσότερο εναντίον του, ειδικά αφού ο Τραμπ έδωσε "εγγυήσεις" πως θα βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος "μέσα σε 24 ώρες".

Όλες οι θετικές ειδήσεις προς όφελος της Ουκρανίας έχουν εξατμιστεί εντελώς μετά την πολυδιαφημισμένη και με προσδοκίες αντεπίθεση που απέτυχε πλήρως στους στόχους της και με τεράστιο τίμημα σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, αλλά κυρίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπούρεν εξηγεί στη στήλη του ότι οι Αμερικανοί αποσπώνται εύκολα "από τα μεγαλύτερα εργαλεία προπαγάνδας που έχουν ποτέ φανταστεί", τα οποία, όπως λέει, είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και μόνο "φαίνονται ικανοί να εστιάζουν σε ένα μόνο φωτεινό λαμπερό αντικείμενο κάθε φορά". Εξηγεί πως για τους Αμερικανούς, οι πόλεμοι "πρέπει να περιλαμβάνουν δύο ξεκάθαρες πλευρές, μία καλή και μία καθαρά κακή, με τη μία να είναι κατά προτίμηση αουτσάιντερ, καθημερινό υλικό μάχης που μπορεί να αποκτηθεί χωρίς πολύ μεγάλο κίνδυνο, και μια εξέλιξη που μοιάζει με ποδοσφαιρικό παιχνίδι σε ένα χάρτη που είναι εύκολο να ακολουθηθεί. Δεν πρέπει να είναι βαρετό".

"Η Ουκρανία ήταν μια τέτοια σύγκρουση και απόλαυσε σχεδόν μια ολόκληρη διετία. Παρ' όλα αυτά, η άστατη προσοχή της Αμερικής μετατοπίστηκε στη Μέση Ανατολή ακριβώς την στιγμή που τα πράγματα άρχισαν να μοιάζουν όλο και περισσότερο με στατικές μάχες χαρακωμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουκρανία. Ήταν μια δύσκολη πράξη να την ακολουθήσεις, αλλά πάντα κάτι ακολουθεί παρ' όλα αυτά", πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν έβαλε στοίχημα την προεδρική του καριέρα για να νικήσει τη Ρωσία μέσω του ουκρανικού πληρεξουσίου. Αυτό όχι μόνο απέτυχε, όπως αναμενόταν, καταστροφικά, αλλά ο μέσος Αμερικανός είναι τώρα φτωχότερος, ενώ η Ουάσιγκτον είναι γεωπολιτικά πιο αδύναμη. Η αποτυχία του Μπάιντεν στην Ουκρανία, η αναζήτηση του Τραμπ για μια ειρηνική λύση και η μετατόπιση της προσοχής της κοινής γνώμης στη Μέση Ανατολή συνέβαλαν στην πτώση της δημοτικότητας του προέδρου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail