Η Μεγάλη Έξοδος της Σλοβακίας από τον πόλεμο της Ουκρανίας αφήνει αβέβαιους τον Ζελένσκι και την ΕΕ

Η πρόσφατη επιστροφή του Ρόμπερτ Φίκο ως πρωθυπουργού της Σλοβακίας σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ουκρανία. Οι εικασίες για αυτό το γεγονός ήταν έντονες, υποδηλώνοντας διακοπή της βοήθειας από τη Σλοβακία προς το Κίεβο. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο σηματοδοτεί την αποχώρηση της Σλοβακίας από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά αφήνει επίσης την ΕΕ και τον Πρόεδρο Ζελένσκι σε κατάσταση αβεβαιότητας, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον της διεθνούς υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Robert Fico ηγείται της κατηγορίας


Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Σλοβακία έχουν αντηχήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Robert Fico και του κόμματός του Smer, η ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη έχει πάρει μια κλίση. Η απροσδόκητη αναζωπύρωση του Φίκο, εξασφαλίζοντας σημαντικό μερίδιο ψήφων και βουλευτικές έδρες, σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από τη φιλοδυτική στάση που υιοθέτησε προηγουμένως η περιοχή. Αυτή η αλλαγή εγείρει ανησυχίες για την επιρροή του ΝΑΤΟ και της Δύσης κοντά στη Ρωσία.

Η επιστροφή του Robert Fico στην πολιτική της Σλοβακίας έχει σημαντικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της στάσης της Σλοβακίας για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Ο Φίκο, ηγέτης του κόμματος Smer-SD, είχε ιστορικά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και έχει υποστηρίξει την ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για το φυσικό αέριο. Η κριτική του για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και οι επιφυλάξεις για την επέκταση της συμμαχίας, ειδικά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, υπογραμμίζουν τη θέση του υπέρ του Κρεμλίνου. Παρά την πρόσφατη εκλογική του νίκη, ο Φίκο τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη του προτεραιότητα.

Ο Φίκο έκανε εκστρατεία με υπόσχεση να σταματήσει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, μια στάση που διατηρεί. Ενώ είναι ανοιχτός στην ανθρωπιστική βοήθεια και την κρατική ανασυγκρότηση, ήταν σταθερά απρόθυμος να υποστηρίξει την Ουκρανία. Αυτό σηματοδοτεί την έξοδο της Σλοβακίας από την παροχή βοήθειας στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος.
 
Η Σλοβακία σταματά τη βοήθεια της Ουκρανίας

Σε μια πρόσφατη κίνηση, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σλοβακίας ανέστειλε περαιτέρω αποστολές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία λόγω των συνεχιζόμενων συνομιλιών συνασπισμού μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που αντιτίθενται σε τέτοια βοήθεια. Η απόφαση ελήφθη ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής αλλαγής μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η επερχόμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής το κόμμα Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, έχει δεσμευτεί να σταματήσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, να εμποδίσει την πιθανή ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και να αντιταχθεί στις κυρώσεις στη Ρωσία.

«Η απερχόμενη γραφειοκρατική κυβέρνηση στη Σλοβακία δεν θα στείλει άλλο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής νέου πακέτου βοήθειας.

Η κίνηση αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στην στάση της Σλοβακίας στην εξωτερική πολιτική, ευθυγραμμίζοντας πιο στενά με τη Ρωσία και υιοθετώντας μια στάση αντίθετη με τις προηγούμενες φιλοδυτικές θέσεις. Η Πρόεδρος Zuzana Čaputová ανέθεσε στον Fico να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού έως τις 16 Οκτωβρίου, υποδεικνύοντας το εξελισσόμενο πολιτικό τοπίο της χώρας και τον πιθανό αντίκτυπο στις σχέσεις της με γειτονικά έθνη και διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ.
 
Ο «Ερωτικός ενθουσιασμός με την ΕΕ» της Καπούτοβα

Η Σλοβακία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της φιλοευρωπαϊκής στάσης της κυβέρνησης (ΕΕ) και των φιλορωσικών αισθήσεων των πολιτών της. Αυτό το χάσμα ήταν ιδιαίτερα εμφανές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις αναδιαμορφώνουν την κατεύθυνση της χώρας. Η Πρόεδρος Zuzana Čaputová , ισχυρή υπέρμαχος της ολοκλήρωσης στην ΕΕ, επέλεξε να μην επιδιώξει επανεκλογή. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, γνωστός για τη φιλορωσική του στάση, πρόκειται να οδηγήσει τη Σλοβακία σε διαφορετική κατεύθυνση. Η νίκη του σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από τη Δύση και την Ουκρανία, τερματίζοντας τον ενθουσιασμό της χώρας με την ενσωμάτωση στην ΕΕ.

Αυτές οι αλλαγές στην ηγεσία αντικατοπτρίζουν την εξελισσόμενη δυναμική στη Σλοβακία και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η μελλοντική πορεία της θέσης της Σλοβακίας σε ζητήματα όπως η Ουκρανία και η ενσωμάτωση στην ΕΕ θα παρακολουθείται στενά καθώς ο Φίκο αναλαμβάνει την εξουσία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail