Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ναό του Αγίου Πορφυρίου των 1616 ετών που χτυπήθηκε στη Γάζα

Ιστορικά γεγονότα για τον Ιερό Ναό του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

+ Το έτος 395, ο Άγιος Πορφύριος, ο οποίος ήταν ιερέας εκείνη την εποχή, κλήθηκε να αναλάβει το ρόλο για την προστασία των Χριστιανών στη Γάζα από παγανιστική παρενόχληση, μετά τον θάνατο του επισκόπου της Γάζας. Υπήρχαν πολλοί παγανιστικοί ναοί και είδωλα, ωστόσο με την παρουσία του Αγίου Πορφύριου, η πόλη είδε τη βάπτιση 237 ανδρών, 35 γυναικών και 14 παιδιών.

Ο Άγιος Πορφύριος έλαβε, από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα εκείνη την εποχή, διάταγμα το έτος 401 που διατάζει την καταστροφή των ειδωλολατρικών ναών στη Γάζα και την αποκατάσταση των προνομίων στους Χριστιανούς. Μετά την οικονομική ενίσχυση του ίδιου του αυτοκράτορα, ο Άγιος Πορφύριος μπόρεσε να κατασκευάσει μια νέα εκκλησία στη Γάζα, η οποία θα χτιστεί στην τοποθεσία του κεντρικού ειδωλολατρικού ναού. Αυτή η εκκλησία είναι αυτή που ήταν γνωστό - μέχρι χθες το βράδυ, 19 Οκτωβρίου - ότι ήταν η Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

+ Η εκκλησία 1.616 ετών, είναι μία από τις τρεις εκκλησίες της Γάζας, μαζί με την Ρωμαιοκαθολική Αγία Οικογενειακή Εκκλησία και την Προτεσταντική Εκκλησία Βαπτιστών της Γάζας.

+ Ο Ιερός Ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Τιβερίας, και είναι υπό τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλεξίου, με τη βοήθεια του Φρ. Σίλα.

+ Λιγότεροι από 1000 Χριστιανοί Παλαιστίνιοι διαμένουν στη Γάζα, 18 εκ των οποίων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής επίθεσης, οι αριθμοί αυξάνονται με την ώρα, καθώς απροσδιόριστοι αριθμοί βρίσκονται ακόμα κάτω από τα χαλάσματα, αναφέρθηκαν πολλοί τραυματισμοί.

+ Η Εκκλησία, μαζί με τον Επίσκοπό της, αποτέλεσαν το σπίτι και το καταφύγιο σε πολλές οικογένειες Χριστιανών και Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail