Ας μιλήσουμε για τον Yevgeny Prigozhin…

Όταν ο Yevgeny Prigozhin ξεκίνησε τη βραχύβια εξέγερσή του, πολλά από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης την περιέγραφαν ως «πραξικόπημα». Όμως η αλήθεια είναι πως ο Πριγκόζιν δεν σκόπευε να προσπαθήσει να ανατρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήθελε απλώς να καθίσει πίσω στο τραπέζι. Το να βρισκόταν στις καλές χάρες του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μετατρέψει τον Πριγκόζιν σε έναν εξαιρετικά πλούσιο άνθρωπο με τα χρόνια, αλλά τώρα όλα άλλαζαν. Ο Πριγκόζιν κινδύνευε να χάσει όλα όσα είχε εργαστεί για να χτίσει, και το τελευταίο ποτήρι ήταν η απόφαση να διαλύσει την Ομάδα Βάγκνερ και να απορροφήσει αυτά τα στρατεύματα στον ρωσικό στρατό. 

MICHAEL SNYDER - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πριγκόζιν συνειδητοποίησε ότι παραγκωνιζόταν και έτσι, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποκτήσει κάποια δύναμη, επεξεργάστηκε ένα άτυχο σχέδιο για την απαγωγή του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ. Δυστυχώς για τον Πριγκόζιν, έμαθαν για το σχέδιό του εκ των προτέρων, και τα ταξιδιωτικά τους σχέδια άλλαξαν. Όταν συνειδητοποίησε πως το σχέδιό του είχε αποτύχει, ο Πριγκόζιν ήταν πρόθυμος να κάνει μια συμφωνία, γιατί τελικά δεν ήθελε να δει τους μαχητές του να σφάζονται σε μια άσκοπη σύγκρουση.

Πριν γίνει παγκοσμίως γνωστός ως επικεφαλής του Ομίλου Wagner, ο Yevgeny Prigozhin έβγαζε τεράστια χρηματικά ποσά ως τροφοδότης.

Του είχαν δοθεί εξαιρετικά προσοδοφόρα συμβόλαια για την παροχή τροφής για το σχολικό σύστημα της Μόσχας και για τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, και αυτό του έδωσε μια θέση στην ελίτ της Ρωσίας.

Φυσικά, η διαχείριση του Ομίλου Wagner ήταν μια τεράστια πηγή πλούτου και για τον Prigozhin. Στην πραγματικότητα, οι δύο επιχειρήσεις του είχαν συνδυαστεί για να αποφέρουν έσοδα σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο:

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι τα οικονομικά της εταιρείας catering του αρχηγού της Wagner, Yevgeny Prigozhin, θα διερευνηθούν μετά την ανταρσία του, λέγοντας πως η Wagner και ο ιδρυτής της είχαν λάβει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο.

Δυστυχώς για τον Πριγκόζιν, τους τελευταίους μήνες άρχισε να πέφτει σε δυσμένεια.

Είχε στρατολογήσει μαχητές για την ομάδα Wagner σε φυλακές σε όλη τη Ρωσία, αλλά η κυβέρνηση το έβαλε τέλος σε αυτό.

Τώρα ο ρωσικός στρατός στρατολογεί σε αυτές τις φυλακές και αυτό εξόργισε απολύτως τον Πριγκόζιν.

Ένα άλλο πράγμα που αναστάτωσε πολύ τον Πριγκόζιν ήταν όταν ο καλός του φίλος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν αντικαταστάθηκε ως ανώτατος διοικητής των επιχειρήσεων στην Ουκρανία από τον στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ.

Ο Πριγκόζιν πάντα σεβόταν πολύ τον Σουροβίκιν, αλλά απεχθάνεται τον Γερασίμοφ.

Από τότε, οι εντάσεις μεταξύ του Prigozhin και των ρωσικών στρατιωτικών συνέχισαν να αυξάνονται και αυτό οδήγησε σε μια μοιραία απόφαση στις 10 Ιουνίου.

Την ημερομηνία εκείνη, ανακοινώθηκε ότι όλοι οι στρατιώτες του Ομίλου Wagner θα έπρεπε να υπογράψουν μια επαφή με τον ρωσικό στρατό έως την 1η Ιουλίου.

Ουσιαστικά, το σχέδιο ήταν να απορροφηθεί ο όμιλος Wagner και ο Prigozhin συνειδητοποίησε πως θα έχανε τον ιδιωτικό του στρατό.

Έκανε έκκληση στον Πούτιν, αλλά ο Πούτιν τάχθηκε στο πλευρό των στρατιωτικών.

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Πριγκόζιν, και έτσι επινόησε ένα σχέδιο απαγωγής του Γερασίμοφ και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ασκήσει μόχλευση στον Πούτιν.

Όμως, όπως εξήγησε το CNN, τα νέα για το άθλιο σχέδιο του Πριγκόζιν βγήκαν νωρίτερα:

Ο ηγέτης της Wagner, Yevgeny Prigozhin σχεδίαζε να συλλάβει δύο κορυφαίους Ρώσους στρατιωτικούς όταν ξεκίνησε μια βραχύβια ανταρσία το Σάββατο, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους.

Η συνωμοσία του Πριγκόζιν περιελάμβανε τη σύλληψη του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του ανώτατου στρατηγού Βαλέρι Γερασίμοφ όταν το ζευγάρι επισκέφτηκε μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, έγραψε η WSJ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) έμαθε για το σχέδιο δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πραγματοποίησή του, αναγκάζοντας τον Πριγκόζιν να αλλάξει τα σχέδιά του την τελευταία στιγμή και να ξεκινήσει μια πορεία προς τη Μόσχα, σύμφωνα με το άρθρο.

Ο Πριγκόζιν συνειδητοποίησε γρήγορα πως ήταν χαμένος και κατάλαβε ξεκάθαρα ότι αν συνέχιζε την εξέγερσή του σύντομα θα κατέληγε νεκρός.

Έκανε λοιπόν την καλύτερη συμφωνία που μπορούσε υπό τις περιστάσεις.

Αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που ήλπιζαν οι ηγέτες του δυτικού κόσμου. Ήλπιζαν ότι η εξέγερση του Πριγκόζιν θα πυροδοτούσε μια εξέγερση που θα οδηγούσε στην ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Φυσικά η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν ήταν αυτό που σκόπευε ο Πριγκόζιν:

«Η εξέγερση του Πριγκόζιν δεν ήταν μια προσπάθεια για εξουσία ή μια προσπάθεια να ξεπεράσει το Κρεμλίνο», έγραψε σε μια ανάλυση των γεγονότων η Τατιάνα Στανοβάγια, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. «Προέκυψε από μια αίσθηση απόγνωσης. Ο Πριγκόζιν αναγκάστηκε να φύγει από την Ουκρανία και βρέθηκε ανίκανος να συντηρήσει τη Βάγκνερ όπως πριν, ενώ ο κρατικός μηχανισμός στρεφόταν εναντίον του».

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πολύ, πολύ πιο δημοφιλής στη Ρωσία από ό,τι ο Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους λαϊκή εξέγερση εναντίον του Πούτιν, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι σταθερά μαζί του.

Και οι περισσότεροι Ρώσοι δεν είναι κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Αν μη τι άλλο, οι περισσότεροι Ρώσοι θέλουν ο Πούτιν να βγάλει τα γάντια και να αρχίσει να χτυπά την Ουκρανία πολύ πιο δυνατά.

Αλλά δεν πρόκειται να ακούσετε τίποτα από αυτά από πολιτικούς στο δυτικό κόσμο.

Θα χρησιμοποιήσουν την εξέγερση του Prigozhin ως απόδειξη ότι αυτό που κάνουν λειτουργεί. Στην πραγματικότητα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε με τόλμη πως ο Πούτιν «χάνει ξεκάθαρα τον πόλεμο στο Ιράκ» .

Ναι, στην πραγματικότητα το είπε.

Περιττό να πούμε ότι στην πραγματικότητα εννοούσε πως ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά ούτε αυτό είναι ακριβές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ουκρανοί έχουν χάσει εκατοντάδες οχήματα και χιλιάδες χιλιάδες άνδρες σε μια πολύ ανόητη αντεπίθεση που ουσιαστικά δεν έχει καταφέρει τίποτα.

Οι Ρώσοι είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τον πόλεμο φθοράς αυτήν την στιγμή, γιατί πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα του θέματος είναι πως ο χρόνος τελειώνει για όλους μας.

Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν απλώς να κλιμακώνουν τα πράγματα, και αυτό τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία να μάχονται απευθείας μεταξύ τους.

Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο με κάθε κόστος, γιατί μια τέτοια σύγκρουση θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα σε πυρηνικό πόλεμο.

Μόλις αρχίσουν να πέφτουν τα πυρηνικά, εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν.

Αλλά δεν υπάρχουν πορείες ειρήνης σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, και αυτό συμβαίνει επειδή ο αμερικανικός λαός απλά δεν καταλαβαίνει τι αντιμετωπίζουμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail