Το "Sino-Soviet Split 2.0" του Κίσινγκερ προορισμένο να αποτύχει

Πριν από λίγο περισσότερο από μισό αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την κυβέρνηση Νίξον έστειλαν τον τότε Υφυπουργό τους Χένρι Κίσινγκερ στην Κίνα για να εκμεταλλευτούν τη διαβόητη σινοσοβιετική διάσπαση που παραλίγο να κλιμακωθεί σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Ο «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ των δύο προηγουμένως στενά συμμαχικών κομμουνιστικών δυνάμεων ήταν ένα στρατηγικό δώρο για την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση, καθώς η πολεμική θαλασσοκρατία φοβόταν την προοπτική να αντιμετωπίσει ένα γιγάντιο ευρασιατικό μονόλιθο που εκτείνεται από την Ανατολική Γερμανία έως το Βιετνάμ. Η ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ της μετασταλινικής Σοβιετικής Ένωσης και της μαοϊκής Κίνας χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για να αμβλύνουν κάπως τις συνέπειες της ταπεινωτικής ήττας της γενοκτονικής επίθεσης της Αμερικής στην Ινδοκίνα, όπου εκατομμύρια σκοτώθηκαν στις αδιάκριτες επιθέσεις στο Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ο Χένρι Κίσινγκερ συχνά πιστώνεται ως η βασική φιγούρα στη μηχανική της σινο-αμερικανικής εκτόνωσης που έδωσε στις ΗΠΑ τόσο αναγκαίο γεωπολιτικό περιθώριο αναπνοής στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και σε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1980 μετά την απομάκρυνση της πολεμικής θαλασσοκρατίας για να «γλείψει τις πληγές της στο Βιετνάμ». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την τεράστια διπλωματική εμπειρία και γνώση του Κίσινγκερ, το ίδιο το γεγονός πως στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Κίνα ήταν ακόμη σε μεγάλο βαθμό απομονωτική, καθώς και στη διαδικασία ανάκαμψης από τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Πολιτιστικής Επανάστασης, διευκόλυνε σημαντικά τις προσπάθειές του. Ωστόσο, χάρη στον Κίσινγκερ, η κυβέρνηση Νίξον πέτυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη που κράτησε μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ακυρώθηκε εντελώς μόνο από την πρόσφατη αυτοκτονική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Πίσω στη δεκαετία του 1970, θα ήταν σχεδόν εντελώς αδιανόητο ότι ο Χένρι Κίσινγκερ, κυριολεκτικά μια ιστορική φιγούρα σε αυτό το σημείο, όχι μόνο λόγω των επιτευγμάτων του στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και της προχωρημένης ηλικίας του (τώρα σε τριψήφιο αριθμό), θα έπρεπε να ασχοληθεί ξανά με τις έννοιες της «σαΐτας» [να ταξιδεύει μεταξύ δύο προορισμών] και της «τριγωνικής διπλωματίας». Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη την περασμένη εβδομάδα, με αποκορύφωμα τη συνάντηση του Κίσινγκερ με τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ στις 20 Ιουλίου . Ο Κινέζος πρόεδρος μάλιστα αποκάλεσε τον αιωνόβιο «παλιό φίλο της Κίνας». Λόγω της μεγάλης προσοχής του ασιατικού γίγαντα στη λεπτομέρεια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διπλωματικά πρωτόκολλα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βίλα 5 του Κρατικού Ξενώνα Diaoyutai,

Ακριβώς αυτή η συνάντηση ήταν καθοριστική για την προετοιμασία της επίσκεψης του Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το επόμενο έτος. Ωστόσο, εκεί τελειώνουν οι ιστορικοί παραλληλισμοί. Παρά τη φήμη, την επιρροή και το σεβασμό που απολαμβάνει στην Κίνα και παγκοσμίως, ο Κίσινγκερ πήγε στο Πεκίνο με ανεπίσημη ιδιότητα. Χωρίς να εκπροσωπεί πλέον τις ΗΠΑ, απαλλάχθηκε σε μεγάλο βαθμό από το βάρος και την ευθύνη για τη διπλωματική θέση της Αμερικής στην Κίνα, κάτι που απέχει πολύ από αυτό που ήταν κατά τη διάρκεια του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου. Η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην από τη θητεία του Κίσινγκερ, καθώς ο ασιατικός γίγαντας είναι κάθε άλλο παρά ένα φτωχό, υπανάπτυκτο έθνος με μεγάλα ιδεολογικά ζητήματα ταυτότητας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων. Αντίθετα, ακριβώς η Ουάσιγκτον DC είναι η πλευρά που αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά ζητήματα και μειώνεται η παγκόσμια επιρροή της.

Από αυτή την άποψη, τα περιθώρια ελιγμών του Κίσινγκερ ήταν εξαιρετικά στενά, παρά τη συνολική εγκαρδιότητα των οικοδεσποτών του. Το Πεκίνο έχει πλήρη επίγνωση της λυσσασμένης εχθρότητας και της συνεχώς αυξανόμενης Σινοφοβίας στην Ουάσιγκτον, καθώς και του γεγονότος πως η πολεμική θαλασσοκρατία δε θα αλλάξει την πορεία της σύντομα. Είτε πρόκειται για τα ψέματα για το υποτιθέμενο «κατασκοπευτικό αερόστατο» της Κίνας, την προφανή προπαγάνδα καταστροφής και ζοφερής για το υποτιθέμενο «στρατηγικό στρατιωτικό πλεονέκτημά» της είτε για τις πολυάριθμες δηλώσεις του Πενταγώνου για τον «αναπόφευκτο πόλεμο με την Κίνα», το Πεκίνο είναι σίγουρα προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο και απρόοπτο, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των δυνάμεών του στην «οπισθοδρόμηση» να αναζωογονήσει το Δόγμα Monroe, σε μεγάλο βαθμό αδρανές μέχρι την πρόσφατη συρρίκνωση της γεωπολιτικής επιρροής της Αμερικής.

Υπάρχουν τόσα πολλά που θα μπορούσε να κάνει ο Κίσινγκερ δεδομένων των ενεργών απειλών των ΗΠΑ ότι θα θέσει την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας, την Ταϊβάν, κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, μια κίνηση που θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου. Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να αντεπιτίθεται όχι μόνο στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με τη βοήθεια των πολυάριθμων υποτελών και δορυφορικών κρατών του (καθώς και ορισμένων «δούρειων ίππων» που έχουν δηλώσει προηγουμένως την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο BRICS+), αλλά και την ανοιχτά ανακοινωθείσα συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας (SMO), η εμπόλεμη συμμαχία έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την Κίνα «απειλή για την ασφάλεια» και την έχει ορίσει σαφώς ως τέτοια στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση επιθυμεί απελπισμένα να διατηρήσει την απερίσκεπτη «παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες» σχετικά με την υποστήριξη ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η εδραίωση και ο μερικός υποβιβασμός των γεωπολιτικών ευθυνών της Αμερικής στους υποτελείς της είναι τα κρίσιμα τμήματα αυτής της αμφιλεγόμενης προσέγγισης, και ακριβώς οι περιφερειακοί αντίπαλοι της Κίνας είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο από αυτή την άποψη. Είναι εντελώς αδύνατο για οποιονδήποτε Αμερικανό διπλωμάτη (πρώην ή νυν), ακόμη και τον ίδιο τον Κίσινγκερ, να προσφέρει οποιοδήποτε είδος χαλάρωσης με την Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μιλούν, να καυχώνται ακόμη, πως θα συνεχίσουν τις πολιτικές «στρατηγικού περιορισμού» τους, καθώς και να εξοπλίσουν όχι μόνο τους γείτονες του Πεκίνου, αλλά και την αποσχισθείσα επαρχία του. Αυτό είναι χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δύο διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ προσπαθούν να εκτροχιάσουν την απαράμιλλη οικονομική και τεχνολογική άνοδο της Κίνας, μια κίνηση στην οποία η Κίνα μόλις πρόσφατα απάντησε με περιορισμούς για τα στοιχεία σπάνιων γαιών . Για αυτούς τους λόγους, οι προσπάθειες του Κίσινγκερ να δημιουργήσει και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί μια άλλη «σινο-σοβιετική διάσπαση» είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail