Η Βουλγαρία στέλνει συστήματα αεράμυνας S-300 και S-200 στην Ουκρανία έναντι 200 ​​εκ. δολαρίων;

Στα τέλη του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μια συμφωνία 200 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Βουλγαρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να καλύψουν την αγορά νέων όπλων από τη Βουλγαρία εάν παραδώσει τους παλιούς σοβιετικούς πυραύλους της, συμπεριλαμβανομένων των S-300, στην Ουκρανία.

Τα 200 εκατομμύρια δολάρια ήταν μέρος του προγράμματος Εξωτερικής Στρατιωτικής Χρηματοδότησης των ΗΠΑ (FMF). Αυτά τα χρήματα δίνονται στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα, όπως η Βουλγαρία, για να παρακινήσουν και να αντισταθμίσουν τις στρατιωτικές του δωρεές στην Ουκρανία.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χρηματοδότηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη Βουλγαρία και 16 άλλες περιφερειακές χώρες. Στις 7 Οκτωβρίου 2022, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια επιβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια για τη Βουλγαρία. Αυτά τα κεφάλαια προορίζονταν να αντισταθμίσουν τη βουλγαρική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και να υποστηρίξουν τον σχηματισμό μιας πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ σε βουλγαρικό έδαφος.

Τον Δεκέμβριο του 2022, μια αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Βουλγαρία, αποστολή της οποίας ήταν να πείσει την Προσωρινή Κυβέρνηση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα FMF για την αποστολή σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Ανεπίσημες αναφορές σημειώνουν πως οι Αμερικανοί πρόσφεραν σύγχρονα συστήματα αεράμυνας NASAMS στη Βουλγαρία με αντάλλαγμα να στείλουν τα πυραυλικά τους συστήματα S-300 στο Κίεβο.

Σε απάντηση στο εάν αυτή η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση των βουλγαρικών συστημάτων αεράμυνας S-300 με τα αμερικανικά NASAMS, το υπουργείο δήλωσε ότι εξετάστηκαν όλες οι επιλογές κατά τις πολιτικές και στρατιωτικές συζητήσεις. Το ύψος της χρηματοδότησης εξαρτάται από τις συγκεκριμένες παραμέτρους της στρατιωτικής βοήθειας που μπορεί να παράσχει η Βουλγαρία στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι η Βουλγαρία δεν έχει αρνηθεί να βοηθήσει, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με τους Αμερικανούς.

* με πληροφορίες από defense-arabic.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail