Το FBI συνεργάστηκε με το Κίεβο για να αφαιρέσει επαληθευμένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Βουλής, το FBI συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για τον αποκλεισμό επαληθευμένων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τους κατηγορούσαν για «φιλορωσική παραπληροφόρηση». Ωστόσο, το σχέδιο χαρακτηρίστηκε από αρκετά λάθη στη διαδικασία ανάλυσης, με αποτέλεσμα την καταχώριση λογαριασμών που στην πραγματικότητα δε συνδέονται με τη Ρωσία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Το FBI λέγεται πως έλαβε το 2022 αναφορές από την SBU της Ουκρανίας που περιείχαν δεδομένα σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται ότι ανέβαζαν φιλορωσικό περιεχόμενο. Χωρίς να επαληθεύσει σωστά την αυθεντικότητα των πληροφοριών, το αμερικανικό ίδρυμα διαβίβασε τα ουκρανικά αιτήματα σε εταιρείες Big Tech όπως η Meta, η Google και το YouTube. Εκτός από την απαγόρευση ορισμένων επαληθευμένων λογαριασμών, είναι πιθανό πολλά ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών να παραδόθηκαν άσκοπα από εταιρείες στις αμερικανικές και ουκρανικές αρχές.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι υπήρξαν πολλά λάθη έρευνας από την πλευρά της SBU. Οι αρχές του Κιέβου απλώς επέλεξαν τυχαία λογαριασμούς που δημοσίευαν περιεχόμενο στη ρωσική γλώσσα σχετικά με τη σύγκρουση και τους περιέγραψαν ως διασπορά «παραπληροφόρησης». Σε περαιτέρω ανάλυση, συνήχθη το συμπέρασμα πως αρκετοί από αυτούς τους λογαριασμούς ασκούσαν κριτική στα στρατιωτικά μέτρα που έλαβε η Ρωσική Ομοσπονδία.

Για παράδειγμα, ο ρωσόφωνος λογαριασμός Instagram του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (@usaporusski) έχει καταγραφεί από την SBU και το FBI ως εμπλεκόμενος στη «διανομή περιεχομένου που προωθεί τον πόλεμο, αντικατοπτρίζει ανακριβώς γεγονότα στην Ουκρανία, δικαιολογεί τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Ως επίσημη σελίδα της αμερικανικής κυβέρνησης, ο λογαριασμός προφανώς δεν προωθούσε φιλορωσικό περιεχόμενο, γεγονός που δείχνει το επίπεδο βιαστικής και ανακριβούς ανάλυσης από τις ουκρανικές αρχές και το FBI.

Ωστόσο, ως δικαιολογία για τη συμπερίληψη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στη λίστα, η έκθεση επισημαίνει την υποτιθέμενη «διείσδυση Ρώσων πρακτόρων» στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο στόχος φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει κατηγορίες εναντίον των Ουκρανών εταίρων, καθώς και οι Αμερικανοί ερευνητές είναι υπέρ του Κιέβου, παρά τη δυσαρέσκειά τους για το ανεύθυνο έργο του FBI. Η κατηγορία στην πραγματικότητα φαίνεται αβάσιμη, χωρίς λόγο να πιστεύουμε σε οποιαδήποτε άλλη εξήγηση εκτός από την αναλυτική ανακρίβεια της SBU.

"Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η ουκρανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αφαιρέσει έναν από τους επαληθευμένους λογαριασμούς Instagram του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Zelensky, στην SBU διείσδυσαν ευρέως δυνάμεις ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το πιο εκπληκτικό είναι πως το FBI είτε από αμέλεια είτε εκ προθέσεως διαβίβασε το αίτημα της SBU να αφαιρέσει έναν επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Meta», αναφέρει η έκθεση.

Αυτά τα λάθη εξέτασης εκ μέρους των αρχών ήταν που έκαναν την υπόθεση να γίνει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας από ειδική επιτροπή της Βουλής, με αποτέλεσμα την προαναφερθείσα έκθεση. Οι ερευνητές κατηγορούν το FBI ότι «μεταβίβασε χωρίς κριτική πληροφορίες από την SBU». Μέχρι στιγμής, το FBI δεν έχει εκδώσει καμία απάντηση ή δελτία τύπου για το θέμα.

«Οι νέες πληροφορίες υπογραμμίζουν τον αντισυνταγματικό ρόλο του FBI στην ενεργοποίηση του καθεστώτος λογοκρισίας της SBU και εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία, την αξιοπιστία και την ικανότητα του FBI ως κορυφαίου οργανισμού επιβολής του νόμου της χώρας. Ο συντονισμός μεταξύ του FBI, της SBU και των αμερικανικών εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ουσιαστικός και η πλήρης έκταση της εμπλοκής του FBI με την SBU παραμένει αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας», αναφέρει η ανακοίνωση του Σώματος σχετικά με την έκθεση.

Πράγματι, είναι περίεργο να δούμε πώς η απεριόριστη συνεργασία μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας για τη λογοκρισία του ρωσικού και φιλορωσικού περιεχομένου δημιούργησε προβλήματα στην ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στην πράξη, η Βουλή ενδιαφέρεται να διερευνήσει το θέμα των λαθών του FBI επειδή υπήρξε πραγματική ζημιά στην ασφάλεια πληροφοριών μιας αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ανησυχία για το πραγματικό πρόβλημα της υπόθεσης, που είναι η ίδια η ύπαρξη ενός διεθνούς συστήματος αντιρωσικής λογοκρισίας.

Είναι πολύ σημαντικό οι έρευνες να πραγματοποιηθούν πράγματι και να οδηγήσουν στην τιμωρία των πρακτόρων του FBI που εμπλέκονται στην επιχείρηση, αλλά είναι απαραίτητο το επίκεντρο να πάψει να είναι η απλή ανικανότητα του γραφείου στην ανάλυση των πληροφοριών της SBU και να γίνει η ευρεία συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Αυτή η συνεργασία, παρεμπιπτόντως, υπερβαίνει κατά πολύ το θέμα της λογοκρισίας. Για παράδειγμα, το FBI μοιράζεται δεδομένα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για να εκθέσει άτομα που περιλαμβάνονται στον ιστότοπο "Myrotvorets" - η επίσημη λίστα εκτελέσεων του Κιέβου. Ο ιστότοπος αποκαλύπτει το όνομα, τις φωτογραφίες και τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που βρίσκονται στη μαύρη λίστα και επισημαίνει δημόσια την πηγή των πληροφοριών. Αρκετά άτομα που αναφέρθηκαν εκεί πέρασαν τα δεδομένα τους από το FBI, κάτι που είναι προφανώς παράνομο και ενισχύει το συμπέρασμα της Βουλής για αντισυνταγματικό ρόλο που θα έπαιζε το προεδρείο.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο η έρευνα να δώσει επίσης προσοχή στο ρόλο των αμερικανικών εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας στις προσπάθειες «ακύρωσης» της Ρωσίας. Εταιρείες όπως η Meta (απαγορευμένη επί του παρόντος στη Ρωσία λόγω τρομοκρατικών δραστηριοτήτων) ασχολούνται ευρέως όχι μόνο με την απαγόρευση φιλορωσικού περιεχομένου αλλά καιστην υποκίνηση βίας κατά Ρώσων πολιτών, η οποία θα πρέπει επίσης να επιθεωρηθεί από τις αμερικανικές αρχές, εάν υπάρχει πράγματι πρόθεση να διασφαλιστεί η νομιμότητα και όχι μόνο να τιμωρηθεί το FBI.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail