Η ΕΕ θα κάνει την κοινή αγορά φυσικού αερίου μόνιμη στρατηγική - Bloomberg

pixabay / agnascan
Freepen.gr - Τα κράτη μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν να καταστήσουν τις κοινές αγορές φυσικού αερίου μόνιμη ενεργειακή στρατηγική, καθώς το μπλοκ επιδιώκει να εξασφαλίσει επαρκείς παραδόσεις καυσίμων, ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα.

Το Δεκέμβριο, η ΕΕ ενέκρινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου εντός του μπλοκ, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενεργειακή κρίση, η οποία συνέβη ως αποτέλεσμα των κυρώσεων στη Μόσχα και της απόφασης εγκατάλειψης της ρωσικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργαλείο θα δώσει στα κράτη μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται καλύτερες τιμές και, ως εκ τούτου, να μειώνουν τον κίνδυνο να υπερτερούν μεταξύ τους στην παγκόσμια αγορά.

Η πλατφόρμα για κοινές αγορές θα αποκλείσει το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκτελεστική εξουσία του μπλοκ πιστεύει πως το νέο εργαλείο θα βοηθήσει την ΕΕ να ξαναγεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα μέσω της συλλογικής πλατφόρμας. Η συμμετοχή στον κοινό μηχανισμό θα είναι εθελοντική, εκτός από την περίπτωση μιας άλλης ενεργειακής κρίσης στην οποία οι αρχές της ΕΕ θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν τη ζήτησή τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ ανακοίνωσε τον δεύτερο Διεθνή Διαγωνισμό στο πλαίσιο της κοινής πλατφόρμας αγοράς φυσικού αερίου, με τους αγοραστές να προγραμματίζουν παραδόσεις μεταξύ Αυγούστου 2023 και Μαρτίου 2025, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ενώ τα κράτη μέλη ελπίζουν ότι το κοινό σύστημα αγοράς φυσικού αερίου θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών, οι οικονομολόγοι ανησυχούν πως, με τη ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ τόσο υψηλή όσο είναι, η μαζική αγορά θα μπορούσε πραγματικά να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα αντί να τις μειώσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail