Το σχέδιο της Μεγάλης Ευρασίας: Χτίζοντας γέφυρες και σπάζοντας φραγμούς

Εάν βασίζεστε στα πολλά νέα κέντρα ισχύος της Ασίας για να ανταγωνιστείτε και να συγκρουσθείτε – μην το κάνετε. Η Εταιρική Σχέση για την Ευρύτερη Ευρασία πρόκειται να τα ενσωματώσει όλα – από τον SCO, την EAEU και τους BRICS, έως τα αναδυόμενα νέα νομίσματα – προκειμένου να αντικαταστήσει την «τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Στις 4 Ιουλίου, σε μια σύνοδο κορυφής στο Νέο Δελχί, το Ιράν θα γίνει επιτέλους πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή θα είναι μια από τις βασικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, μαζί με την υπογραφή μνημονίου για την πορεία της Λευκορωσίας να γίνει επίσης κράτος μέλος.

Παράλληλα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξέι Οβερτσούκ επιβεβαίωσε πως το Ιράν και η υπό την ηγεσία της Ρωσίας Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΕ) έως τα τέλη του 2023.

Η ΣΕΕ θα επεκτείνει μια ενδιάμεση συμφωνία που ήδη μειώνει τους τελωνειακούς δασμούς σε εκατοντάδες κατηγορίες αγαθών.

Η Ρωσία και το Ιράν – δύο βασικοί πόλοι της ολοκλήρωσης της Ευρασίας – πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο γεωοικονομικά μετά το τσουνάμι των κυρώσεων της Δύσης που ακολούθησε την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (SMO) της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία.

Η EAEU –όσο και η SCO και οι BRICS– είναι σε τροχιά: οι ΣΕΣ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, από μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, με την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία και τα ΗΑΕ.

Ο Overchuck παραδέχεται ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι «πολύ δύσκολες» και πως θα «πάρουν χρόνια», λαμβάνοντας υπόψη «τα συμφέροντα και των πέντε κρατών μελών της EAEU, των επιχειρήσεων τους και των καταναλωτών τους». Ωστόσο, παρά την προφανή πολυπλοκότητα, αυτό το γεωοικονομικό τρένο υψηλής ταχύτητας έχει ήδη εγκαταλείψει τον σταθμό.

Από εδώ για έξοδο από το SWIFT

Σε μια παράλληλη διαδρομή, τα μέλη της Ασιατικής Ένωσης Εκκαθάρισης (ACU), κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνόδου κορυφής στο Ιράν, αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα νέο διασυνοριακό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων αυτόν το μήνα ως αντίπαλο του δυτικοκεντρικού SWIFT.

Η ACU περιλαμβάνει τις Κεντρικές Τράπεζες της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές, του Μπουτάν, των Μαλδίβων, του Νεπάλ, της Σρι Λάνκα, της Μιανμάρ και του Ιράν: ένα υγιές μείγμα Δυτικής Ασίας, Νοτιοανατολικής Ασίας και Νότιας Ασίας.

Ήταν η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν – ακόμα υπό σκληρές κυρώσεις – που ανέπτυξε το νέο σύστημα τραπεζικών μηνυμάτων, τόσο νέο που δεν είναι ακόμη γνωστό με το δικό της ακρωνύμιο.

Το κρίσιμο είναι ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της ACU ως παρατηρητής, μαζί με αξιωματούχους από τη Λευκορωσία, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ACU πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Mohammad Reza Farzin επιβεβαίωσε όχι μόνο το ενδιαφέρον των πιθανών μελών να ενταχθούν στο ACU, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός καλαθιού νομισμάτων για την πληρωμή διμερών εμπορικών συμφωνιών. Ονομάστε το γρήγορο κομμάτι της αποδολαριοποίησης.

Ως πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν, ο Mohammad Mokhber το συνόψισε: «Η αποδολαριοποίηση δεν είναι πλέον εθελοντική επιλογή των χωρών, είναι μια αναπόφευκτη απάντηση στην οπλοποίηση του δολαρίου».

Το Ιράν βρίσκεται τώρα στην καρδιά όλων των πολυπολικών πραγμάτων. Η πρόσφατη ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος λιθίου που κατέχει περίπου το 10 τοις εκατό των παγκόσμιων αποθεμάτων, σε συνδυασμό με την πολύ πιθανή ένταξη του Ιράν στους διευρυμένους BRICS - ή BRICS + - ήδη από φέτος, ενίσχυσε τα σενάρια για ένα επερχόμενο νόμισμα BRICS που θα υποστηρίζεται από εμπορεύματα: χρυσός, πετρέλαιο, αέριο και – αναπόφευκτα – λίθιο.

Όλη αυτή η ξέφρενη δραστηριότητα υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Νότου έρχεται σε έντονη αντίθεση με την καταιγιστική επιβράδυνση της Αυτοκρατορίας των Κυρώσεων.

Ο Παγκόσμιος Νότος έχει χορτάσει από τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις και να απαγορεύουν οποιονδήποτε, ό,τι και όποτε θέλει, για να υπερασπιστεί μια θολή, αυθαίρετη «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Ωστόσο, πάντα γίνονται εξαιρέσεις όταν οι ίδιες οι ΗΠΑ χρειάζεται να αγοράσουν, για παράδειγμα, κινεζικές μπαταρίες σπάνιων γαιών και ηλεκτρικών οχημάτων. Και ενώ η Κίνα συνεχίζει να παρενοχλείται και να απειλείται ασταμάτητα, η Ουάσιγκτον την προτρέπει αθόρυβα να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικό καλαμπόκι και τσιπς χαμηλής ποιότητας από τη Micron.

Αυτό είναι αυτό που ονομάζεται «ελεύθερο και δίκαιο» εμπόριο στις ΗΠΑ σήμερα.

Οι BRICS έχουν άλλες ιδέες για να ξεφύγουν από αυτόν το φαύλο κύκλο. Πολλά θα βασιστούν στον ενισχυμένο ρόλο της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB), η οποία περιλαμβάνει τα πέντε μέλη των BRICS καθώς και το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Η Ουρουγουάη θα ενταχθεί σύντομα και τα αιτήματα ένταξης της Αργεντινής, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ζιμπάμπουε έχουν επίσης εγκριθεί.

Σύμφωνα με την πρώην αρχηγό του κράτους της Βραζιλίας και νυν Πρόεδρο της NDB Dilma Rousseff, οι αποφάσεις για νέα μέλη θα ανακοινωθούν επίσημα στην προσεχή σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο στη Νότια Αφρική.

Εν τω μεταξύ, στην Αστάνα του Καζακστάν, πραγματοποιήθηκε ο 20ος γύρος της ατέρμονης συριακής ειρηνευτικής διαδικασίας, συγκεντρώνοντας τους υφυπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

Αυτό θα πρέπει να είναι το καθοριστικό βήμα σε έναν «οδικό χάρτη εξομάλυνσης» που πρότεινε η Μόσχα τον περασμένο μήνα για να ρυθμίσει επιτέλους το ρόλο του Τουρκικού Στρατού που δρα εντός της συριακής επικράτειας. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν μια ομαλοποίηση μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας – υποστηρίζοντας τις Κούρδους πολιτοφυλακές που κλέβουν πετρέλαιο στη βόρεια Συρία.

Μια "ευρεία ενοποιητική διαμόρφωση"

Όλες οι αλληλένδετες εξελίξεις σχετικά με SCO, BRICS, EAEU και άλλους πολυμερείς μηχανισμούς –που τώρα συμβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα– συγκλίνουν στην πράξη σε μια έννοια που διατυπώθηκε στη Ρωσία το 2018: την Εταιρική Σχέση για την Ευρύτερη Ευρασία .

Και ποιος μπορεί να το ορίσει καλύτερα από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ : «Το εμβληματικό μας εξωτερικό πολιτικό σχέδιο είναι να [οικοδομήσουμε] υποστήριξη για την έννοια της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης. Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η διευκόλυνση της αντικειμενικής διαδικασίας διαμόρφωσης μιας ευρείας ενοποιητικής διαμόρφωσης που είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες και τις ενώσεις σε όλη την αχανή ήπειρό μας».

Όπως εξηγεί τακτικά τώρα ο Λαβρόφ σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις του, αυτό περιλαμβάνει τη «διασύνδεση των συμπληρωματικών αναπτυξιακών σχεδίων» της EAEU και του BRI της Κίνας. την επέκταση της αλληλεπίδρασης «στο πλαίσιο του SCO με τη συμμετοχή των κρατών-παρατηρητών του SCO και των εταίρων του διαλόγου·» ,«ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Ρωσίας και ASEAN· και «δημιουργία επαφών εργασίας» μεταξύ των εκτελεστικών οργάνων της EAEU, του SCO και της ASEAN.

Προσθέστε σε αυτό την κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των επερχόμενων BRICS+ και όλων των παραπάνω. κυριολεκτικά, όλοι και ο γείτονάς τους σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο κάνουν ουρά για να μπουν στο Club BRICS.

Ο Λαβρόφ οραματίζεται μια «αμοιβαία επωφελή, διασυνδεδεμένη υποδομή» και μια «αρχιτεκτονική ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο σε ολόκληρη την Ευρεία Ευρασία». Και αυτό πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο.

Θα βοηθήσει να εισέλθουν και άλλα ολοκαίνουργια ιδρύματα. Αυτή είναι η περίπτωση μιας νέας ρωσικής δεξαμενής σκέψης, του Γεωπολιτικού Παρατηρητηρίου για τα Βασικά Θέματα της Ρωσίας (GORKI), υπό την ηγεσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl, και θα οριστεί ως τμήμα του Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης με επίκεντρο τις μελέτες της Δυτικής Ασίας και τα ενεργειακά ζητήματα.

Όλες αυτές οι παρεμβολές συζητήθηκαν λεπτομερώς κατά τη διάρκεια του φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης την περασμένη εβδομάδα.

Ένα από τα βασικά θέματα σε αυτό το θεαματικά επιτυχημένο Παγκόσμιο φόρουμ με προσανατολισμό τον Νότο ήταν, φυσικά, η εκβιομηχάνιση και ο επαναπροσανατολισμός των καναλιών εξαγωγών-εισαγωγών της Ρωσίας μακριά από την Ευρώπη και προς την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Τα ΗΑΕ είχαν ισχυρή παρουσία στην Αγία Πετρούπολη, υποδεικνύοντας μια έμφαση στη Δυτική Ασία, όπου το γεωοικονομικό μέλλον της Ρωσίας αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Το εύρος των συζητήσεων του Παγκόσμιου Νότου υπογράμμισε μόνο πώς η αυτοπεριθωριοποιημένη συλλογική Δύση έχει αποξενώσει την Παγκόσμια Πλειοψηφία, ίσως ανεπανόρθωτα.

Στο εξαιρετικά δημοφιλές πολιτικό talk show του Vladimir Solovyov, ο Ρώσος σκηνοθέτης Karen Shakhnazarov μπορεί να βρήκε τον καλύτερο τρόπο να διατυπώσει συνοπτικά μια τόσο περίπλοκη διαδικασία όπως η Εταιρική Σχέση για την Ευρύτερη Ευρασία.

Είπε ότι η Ρωσία αναλαμβάνει τώρα ξανά το ρόλο του παγκόσμιου πρωταθλητή μιας νέας παγκόσμιας τάξης που είχε η Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η οργή και η ανεξέλεγκτη ρωσοφοβία από τη συλλογική Δύση είναι απλώς μια απλή ανικανότητα: ουρλιάζοντας την απογοήτευση ότι «έχασε» τη Ρωσία, ενώ θα ήταν άσκοπο να την κρατήσει στο πλευρό της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail