Ένας παράξενος γάμος: Volodymyr Zelensky και Yevgeny Prigozhin

Ο ρόλος της Wagner στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αναμφισβήτητος. Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο όμιλος Wagner έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τώρα, έχει αποκαλυφθεί πως η Βάγκνερ έχει επίσης «κρυφή επαφή» με την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών - το GUR.

Οι δεσμοί του Βάγκνερ με το GUR

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Washington Post έκοψε ένα μεγάλο μέρος από μια συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, στην οποία πίεσε την εφημερίδα να αποκαλύψει υποτιθέμενους προδότες στις τάξεις του και εξαγριωμένος κατηγόρησε τους δημοσιογράφους της πως βοήθησαν τη Ρωσία δημοσιεύοντας έγγραφα που διέρρευσαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Washington Post πραγματοποίησε συνέντευξη με τον Ζελένσκι, κατά την οποία ένα σημαντικό μέρος της συνομιλίας διαγράφηκε από τη δημοσιευμένη μεταγραφή. Ίσως αναρωτιέστε γιατί;

Στην πραγματικότητα, στη συνέντευξη, η Post ρώτησε τον Ζελένσκι για το ενδεχόμενο η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του, η GUR, να έχει «επαφή στα παρασκήνια» με τον Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group. Η Post αναφέρθηκε σε έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, τα οποία ισχυρίζονταν ότι ο Ζελένσκι είχε ενημερωθεί από τον αρχηγό της GUR για ένα υποτιθέμενο σχέδιο της Βάγκνερ για αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας. Τα έγγραφα υποδεικνύουν ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο αποκαλύπτοντας τις δικές του συναλλαγές με τον Πριγκόζιν, παρουσιάζοντας έτσι τον Πριγκόζιν ως προδότη που συνεργάζεται με την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι αντέδρασε με οργή στην ερώτηση, ζητώντας να μάθει ποιος από την κυβέρνησή του διέρρευσε το έγγραφο στην Post. Θεώρησε τη διαρροή πράξη προδοσίας και επέμεινε στην Post να αποκαλύψει την ταυτότητα του Ουκρανού αξιωματούχου με τον οποίο μίλησαν. Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών θα αποθαρρύνει την Ουκρανία και κατηγόρησε την εφημερίδα πως παίζει παιχνίδια και πιθανώς βοηθά τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι του είπαν ότι το έγγραφο δεν προερχόταν από το Κίεβο, αλλά από την Ουάσιγκτον, ο Ζελένσκι ζήτησε από το δημοσιογράφο που πήρε τη συνέντευξη να αποκαλύψει «Με ποιον Ουκρανό αξιωματούχο μιλήσατε;».

Ο Ζελένσκι δεν αμφισβήτησε πως η συνάντηση με τον Μπουντάνοφ είχε γίνει κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής συνομιλίας. Ωστόσο, έλειπε από τη μεταγραφή της Post. Ολόκληρες οι 1.400 λέξεις για το έγγραφο αφαιρέθηκαν, χωρίς καμία εξήγηση.

Αυτή είναι για άλλη μια φορά μια σημαντική εξέλιξη. Ο συντονισμός της Wagner με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, η GUR είναι ενδιαφέρον.

Τι σημαίνει;

Υποδηλώνει ένα σύνθετο δίκτυο σχέσεων και συμφερόντων στην ουκρανική σύγκρουση. Η Wagner μπορεί να προσπάθησε να υπενθυμίσει στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη σημασία της και θα μπορούσε να αντανακλά την επιθυμία της να διατηρήσει έναν εξέχοντα ρόλο στον συνεχιζόμενο πόλεμο. Αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις της με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η Βάγκνερ θα μπορούσε να ασκήσει επιρροή σε διάφορους παράγοντες που εμπλέκονται στη σύγκρουση.

Επιπλέον, ο Yevgeny Prigozhin, που συχνά αναφέρεται ως «σεφ του Πούτιν», έχει συνδεθεί με την Wagner. Είναι ο χρηματοδότης και ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ και οι προσωπικές του φιλοδοξίες και το ενδεχόμενο ενδιαφέρον του να γίνει Πρόεδρος της Ουκρανίας προσθέτουν άλλη μια οπτική σε αυτή την περίπλοκη αφήγηση.

Πρόσφατα, ο Yevgeny Prigozhin ανακοίνωσε πως σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ο αρχηγός της Wagner εξέθεσε τις «πολιτικές του φιλοδοξίες» για την επόμενη χρονιά.

«Κάνω ένα πολιτικό ρεπορτάζ. Κοιτάζοντας τα πάντα γύρω μου, έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία το 2024. Πρόεδρος της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βάγκνερ.

Ο επικεφαλής της Wagner ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος εναντίον του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy. Στη διακήρυξή του, ο Yevgeny Prigozhin υποστήριξε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα εάν εκλεγεί.

Έτσι, με την πρόσφατη εξέλιξη είναι πιθανό για άλλη μια φορά ο Πριγκόζιν να προετοιμάζεται για την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Ουκρανίας και να υπενθυμίζει στον Πούτιν τη σημασία του όσον αφορά τις φιλοδοξίες της Ρωσίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2024 θα είναι μια κομβική στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας και η προσπάθεια του Prigozhin για την Προεδρία θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική καμπή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail