SWIFT RESPONSE 23 σε Ελλάδα, Εσθονία και Ισπανία

Από την Κυριακή 07 έως το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «SWIFT RESPONSE 23» (SR 23), στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η SR 23 αποτελεί μέρος της Διακλαδικής Πολυεθνικής Άσκησης ευρείας κλίμακας (Large Scale Global Exersice – LSGE) «DEFENDER EUROPE 23» (DE 23) που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (United States Army Europe and Africa – USAREUR-AF), ώστε να ανταποκρίνονται σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του, διατηρώντας παράλληλα την δυνατότητα επιχειρήσεων στην Βόρεια Ευρώπη, στον Καύκασο, στην Ουκρανία και στην Αφρική.

Η SR 23 διεξήχθη σε 3 περιοχές της Ευρώπης (Ελλάδα, Εσθονία και Ισπανία). Στην Ελληνική επικράτεια, βασίστηκε σε σενάριο εκτέλεσης συνδυασμένων διακλαδικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη Αεροδρομίων στην Χώρα, και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε ανάλογη επιχείρηση στην Σκύρο, καθώς και στην περιοχή Ανθόφυτου Κιλκίς, όπου έλαβε χώρα και η Observation Day της Άσκησης.

Στην SR 23 που διεξήχθη στην Χώρα μας συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, ενώ από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:

  • Από τον Στρατό Ξηράς, Ελικόπτερα (Ε/Π) AH-64A/D, NH-90 και CH-47D.
  • Από την Πολεμική Αεροπορία, Μεταγωγικά Αεροσκάφη (Α/Φ) C-130 και C-27, καθώς και μαχητικά Α/Φ F-4, F-16 Block 50 και Block 52+ Advanced.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό, το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) με 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V).
  • Από την ΔΕΠ, 1 Ε/Π NH-90 και 2 CH-47 από την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), 2 Λόχοι Πεζοναυτών (ΠΖΝ) της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, 1 Λόχος Αλεξιπτωτιστών της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2ας ΜΑΛ), 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ), 5 Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), καθώς και 2 Αξιωματικοί Σύνδεσμοι στο Mission Planning Cell στην Αεροπορική Βάση Aviano της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της SR 23 και στην βάση υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), πραγματοποιήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα η Άσκηση «ΝΙΚΕ 23» που αφορούσε στην μεταστάθμευση Ε/Π της 12th Combat Aviation Brigade (CAB) της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ. Κατά την διάρκειά της, διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ με την 12th CAB, με επιστέγασμα την εκτέλεση βολής Ε/Π AH-64 με Κατευθυνόμενα Βλήματα (Κ/Β) HELLFIRE στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

Η διεξαγωγή της «SWIFT RESPONSE 23» στην περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ανέδειξε την ισχυρή και διαχρονική σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ η χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της «DEFENDER EUROPE 23» καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο του και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ και στην Συμμαχία.

Τέλος, την Παρασκευή 12 και την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 στην Κομοτηνή και στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν και μουσικές εκδηλώσεις από την μπάντα της USAREUR-AF (USAREUR-AF Band and Chorus) με την συνδρομή της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ΄ και Δ΄ Σώματος Στρατού.






Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail