Γιατί οι Αμερικανοί ανησυχούν για την επίσκεψη του Raeisi στη Συρία

φωτο SANA
«Να θυμώνεις και να πεθάνεις από θυμό», έγραψε στο Twitter νωρίς την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανάνι, δίνοντας ένα χτύπημα στον Αμερικανό ομόλογό του Βεντάντ Πατέλ, χρησιμοποιώντας μια διάσημη περσική παροιμία.

Του Syed Zafar Mehdi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πατέλ είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη ότι «η εμβάθυνση των δεσμών» μεταξύ της Τεχεράνης και της Δαμασκού «θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία», όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά και για τον κόσμο.

«Φυσικά, ο θυμός του κακού καθεστώτος, του οποίου το κέρας έχει σπάσει στη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή από το Ιράν και τον άξονα της αντίστασης, και το οποίο πρέπει να τερματίσει την επιθετική του παρουσία στη Συρία, είναι φυσικός», έγραψε ο Kan'ani, στο απάντηση στις παρατηρήσεις του Patel.

Γιατί οι Αμερικανοί αισθάνονται νευριασμένοι και απογοητευμένοι από την επίσκεψη του Προέδρου Ebrahim Raeisi στη Συρία;

Η απάντηση είναι απλή: Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ αντιμετώπισε μια επαίσχυντη ήττα στη Συρία μετά από χρόνια υποστήριξης τρομοκρατικών ομάδων και μισθοφόρων με στόχο την εκτόπιση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την Τετάρτη, καθώς ο Πρόεδρος Raeisi έφτασε στη Δαμασκό, 13 χρόνια αφότου ένας Ιρανός πρόεδρος επισκέφθηκε την αραβική χώρα την τελευταία φορά, πήγε κατευθείαν να συναντήσει τον Σύριο ομόλογό του.

Ο Άσαντ δεν βγήκε από μια υπόγεια τρύπα όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν ούτε τον έσυραν από ένα σωλήνα αποχέτευσης όπως ο Μουαμάρ Καντάφι. Φιλοξένησε τον επισκέπτη αξιωματούχο στο όμορφο προεδρικό του μέγαρο.

Σε αντίθεση με τον Σαντάμ και τον Καντάφι, τους δυτικούς «συμμάχους» που τελικά απορρίφθηκαν, ο Άσαντ είχε την υποστήριξη του Ιράν και του άξονα της αντίστασης καθώς αντιστάθηκε στις δυτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους τους.

Το Ιράν δεν προδίδει τους φίλους και τους συμμάχους του, κάτι που αναγνώρισε και ο Άσαντ την Τετάρτη.

«Δε μας δώσατε μόνο πολιτική και οικονομική υποστήριξη, αλλά μας στηρίξατε με το αίμα σας», είπε ο Άσαντ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ραεΐσι, ευχαριστώντας το Ιράν για την σταθερή και ακλόνητη υποστήριξή του.

Σε απάντηση, ο πρόεδρος του Ιράν επαίνεσε τη γειτονική αραβική χώρα για την «νίκη (σε πόλεμο) παρά τις απειλές και τις κυρώσεις», ενώ επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ιράν στη Δαμασκό.

Αυτό είναι ανάθεμα για τους Αμερικανούς επειδή εργάστηκαν τόσο σκληρά και επένδυσαν πάρα πολύ σε ένα έργο που είχε σχεδιαστεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση Άσαντ και να εγκαταστήσει μια δυτική σφραγίδα.

Τα γεράκια στην Ουάσιγκτον ακόμα δεν έχουν παραιτηθεί και ζουν με άρνηση για την αλλαγή της γεωπολιτικής δυναμικής – οι αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των «συμμάχων» των ΗΠΑ, κάνουν ουρές για να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους με τη Συρία.

Ο Πατέλ είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «καταστήσει σαφές» στους εταίρους και τους συμμάχους της στην περιοχή πως «δεν υποστηρίζει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό».

Μια μέρα πριν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι όσοι εμπλέκονται με την κυβέρνηση Άσαντ «θα πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά πώς αυτές οι προσπάθειες αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του συριακού λαού». Λες και οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές και η λεηλασία των πόρων βοηθούν τους κουρασμένους από τον πόλεμο Σύριους.

Το γεγονός πως οι Άραβες «σύμμαχοι» της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, έλαβαν μια σειρά από μέτρα τους τελευταίους μήνες με στόχο την προσέγγιση με τη Συρία, έχει κάνει τον Μπλίνκεν και το αφεντικό του να εκνευρίζονται.

Την επόμενη εβδομάδα, η Τουρκία, η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία θα συναντηθούν στη Μόσχα για να προωθήσουν τη συζήτηση για την εξομάλυνση, με επίκεντρο την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας.

Γίνεται ήδη λόγος για μεγάλες οικονομίες του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, που σχεδιάζουν να επενδύσουν σε μεγάλα έργα υποδομής στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα ως μέρος των προσπαθειών ανοικοδόμησης.

Το Ιράν έχει ήδη δεσμευτεί για τη βοήθειά του στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς κινείται για την ανοικοδόμηση της χώρας που έχει καταστραφεί από τον δεκαετή πόλεμο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και τους κρατικούς και μη συμμάχους τους.

«Η Συρία εισέρχεται στη φάση της ανοικοδόμησης και το Ιράν θα σταθεί στο πλευρό της Συρίας και σε αυτή τη φάση», δήλωσε ο Καν'άνι στη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του τη Δευτέρα.

Όταν το Ιράν και η Συρία υπέγραψαν την Τετάρτη μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού συμφώνου, η ανησυχία και η απογοήτευση μόνο αυξήθηκαν στους ηλεκτρισμένους διαδρόμους της Ουάσιγκτον.

Στη συνάντησή του με τον Άσαντ την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Ραεΐσι υπενθύμισε την καθοριστική συμβολή μεγάλων μαρτύρων όπως ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί στην απελευθέρωση της χώρας από τη λαβή του Νταές.

«Οι σχέσεις Ιράν-Συρίας είναι συνδεδεμένες με το αίμα των αγαπημένων μας μαρτύρων, ιδιαίτερα του μάρτυρα Haj Qassem Soleimani, και αυτό το όνομα είναι σύμβολο της σταθερότητας και της δύναμης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του Ιράν στον Assad.

«Όπως η Ισλαμική Δημοκρατία στάθηκε στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης και του έθνους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα σταθεί στο πλευρό των Σύριων αδελφών της στον τομέα της ανάπτυξης και της προόδου».

Αυτές οι παρατηρήσεις, αυτή η αδελφότητα και αυτή η συντροφικότητα αποτελούν πηγή συναγερμού για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς και για το ισραηλινό καθεστώς και τις ομάδες μισθοφόρων που υποστηρίζει στην αραβική χώρα από το 2011.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί είναι θυμωμένοι. Και έχουν κάθε λόγο να είναι έτσι.


* Ο Syed Zafar Mehdi είναι δημοσιογράφος, συντάκτης και blogger με έδρα την Τεχεράνη. Έχει κάνει ανταποκρίσεις εκτενώς από το Κασμίρ, την Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν για κορυφαίες δημοσιεύσεις παγκοσμίως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail