Το δολάριο ΗΠΑ έχει τελειώσει

pixabay / pasja1000
Είστε έτοιμοι για υψηλό πληθωρισμό και κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου;

Η ισχύς των ΗΠΑ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βασίστηκε στην οικονομική κυριαρχία τους που πηγάζει από το δολάριο ως το αποθεματικό νόμισμα που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες στη θέση του χρυσού. Καθώς το δολάριο ήταν το νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε για το διακανονισμό λογαριασμών διεθνούς εμπορίου, κάθε χώρα χρειαζόταν δολάρια. Αυτό εξασφάλισε μεγάλη ζήτηση δολαρίων για να απορροφήσει την προσφορά δολαρίων από τον αυξανόμενο προϋπολογισμό των ΗΠΑ και τα εμπορικά ελλείμματα. Στην πραγματικότητα, το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα επέτρεψε στις ΗΠΑ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τυπώνοντας χρήματα. 

Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα τελευταία χρόνια η κατάχρηση της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ από την Ουάσιγκτον, όπως οι κυρώσεις στη Ρωσία και σε άλλες χώρες και η κλοπή των ρωσικών κεντρικών τραπεζών, έχει διδάξει στον κόσμο ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί το σύστημα που βασίζεται στο δολάριο για καταναγκαστικούς σκοπούς απέναντι σε άλλες χώρες ανεξάρτητες, ξένες, οικονομικές και εμπορικές πολιτικές. Κατά συνέπεια, όπως εξηγεί ο Pepe Escobar, υπήρξε μια γρήγορη απομάκρυνση από τη χρήση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος. Με άλλα λόγια, η ζήτηση για δολάρια συρρικνώνεται. https://www.lewrockwell.com/2023/04/no_author/de-dollarization-kicks-into-high-gear/

Όχι όμως η προσφορά. Η προσφορά εκρήγνυται. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συρρικνώνει την οικονομική ανάπτυξη και τη φορολογική βάση, και τίποτα δεν μπορεί να γίνει για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Η απόφαση για την υπεράκτια παραγωγή στις ΗΠΑ ήταν μια απόφαση που ναυάγησε την οικονομία. Τα προϊόντα που κατασκευάζουν η Apple, η Nike, η Levi και όλοι οι άλλοι στην Κίνα και την Ασία εισέρχονται στις ΗΠΑ ως εισαγωγές όταν διατίθενται στην αγορά στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, έχοντας μεταφέρει την παραγωγή τους στα υπεράκτια, έχουν ελάχιστα να εξάγουν για να καλύψουν το εμπορικό έλλειμμα που προκύπτει από τις εισαγωγές. Χρησιμοποιώντας τα εμπορικά τους πλεονάσματα με τις ΗΠΑ για να αγοράσουν ομόλογα των ΗΠΑ, οι ξένοι χρηματοδότησαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ και τους πολέμους των ΗΠΑ. Καθώς οι χώρες διευθετούν όλο και περισσότερο τις εμπορικές τους ανισορροπίες σε άλλα νομίσματα, η εξωτερική ζήτηση για χρέος των ΗΠΑ μειώνεται.

Η συνέπεια είναι πως η προσφορά δολαρίων αυξάνεται, αλλά η ζήτηση για αυτά μειώνεται. Αυτό σημαίνει πτώση της συναλλαγματικής αξίας του δολαρίου, που σημαίνει αύξηση των τιμών των εισαγωγών. Οι χειρότεροι πληθωρισμοί προκαλούνται από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ενός νομίσματος. Είναι ένας πληθωρισμός που η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να καταπολεμήσει με το να πετάξει ανθρώπους από τη δουλειά.

Αυτό είναι το μέλλον της Αμερικής, και δεν εννοώ σε δέκα χρόνια. Έχω προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη, αλλά τα θεσμικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν γεγονότα που δεν είναι φιλικό προς τις επίσημες αφηγήσεις, οι οποίις είναι όλα ψέματα. Οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν για λίγο ακόμα βάζοντας τις ιαπωνικές, ευρωπαϊκές και βρετανικές κεντρικές τράπεζες να εκτυπώσουν τα νομίσματά τους με τα οποία θα αγοράσουν δολάρια, μειώνοντας έτσι την πτώση του δολαρίου. Αλλά η συνέπεια είναι ότι και αυτά τα νομίσματα θα υποχωρήσουν σε αξία σε σχέση με εκείνα εκτός του συστήματος του δολαρίου. Με άλλα λόγια, η δεινή θέση του δολαρίου θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την αυτοκρατορία.

Η Γουόλ Στριτ, τα άπληστα στελέχη και τα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οι ανίκανοι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον παρέσυραν την αμερικανική παραγωγή και έκαναν τις ΗΠΑ εξαρτημένες από τις εισαγωγές. Στη συνέχεια κατέστρεψαν το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και έτσι καταδίκασαν το δολάριο σε υποτίμηση έναντι άλλων νομισμάτων, και αυτό θα καταστρέψει την ισχύ των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail