PacWest και Western Alliance τα επόμενα 2 ντόμινο που θα πέσουν;

Τα πράγματα δεν έπρεπε να κινηθούν τόσο γρήγορα. Λίγες ώρες μετά το διαμελισμό της First Republic, δύο ακόμη μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τα ντόμινο θα αρχίσουν να πέφτουν πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε; Αφού η τράπεζά του κατέστρεψε την First Republic, ο Jamie Dimon είπε στον κόσμο πως «αυτό το κομμάτι της κρίσης έχει τελειώσει» και πολλοί από τα εταιρικά μέσα τον πίστεψαν. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δυστυχώς, η Wall Street δεν το αγοράζει. Την Τρίτη, «φόβοι για μετάδοση στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα» ώθησαν τις τιμές των μετοχών σημαντικά χαμηλότερα:

Οι μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη καθώς οι φόβοι των εμπόρων για τη μετάδοση στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα επέστρεψαν εν όψει της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 367,17 μονάδες, ή 1,08%, κλείνοντας στις 33.684,53. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,16% και έκλεισε στις 4.119,58 μονάδες. Ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 1,08%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 12.080,51 μονάδες. Οι τρεις κύριοι μέσοι όροι μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Πολλές περιφερειακές τράπεζες επλήγησαν πολύ σκληρά, και αυτό περιλαμβάνει δύο ιδρύματα που οι αναλυτές έχουν ήδη παρακολουθήσει πολύ στενά:

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών υποχώρησαν απότομα την Τρίτη, καθώς οι επιπτώσεις από την τρίτη μεγάλη τραπεζική πτώχευση φέτος συνέχισαν να ασκούν πίεση στον κλάδο.

Οι μετοχές της PacWest υποχώρησαν σχεδόν 28% την Τρίτη και ήταν σε καλό δρόμο για την τέταρτη συνεχόμενη αρνητική σύνοδο. Η διαπραγμάτευση της μετοχής σταμάτησε λόγω αστάθειας πολλές φορές.

Η τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια δεν ήταν ο μόνος περιφερειακός δανειστής υπό πίεση. Οι μετοχές της Western Alliance σημείωσαν πτώση 15%.

Εάν πρέπει να σταματήσουν τις συναλλαγές για μια συγκεκριμένη μετοχή πολλές φορές σε μια μέρα, αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι.

Όπως η First Republic, η PacWest και η Western Alliance παρουσίασαν και οι δύο τεράστιες εκροές καταθέσεων ως αποτέλεσμα των τραπεζικών τρεξίματος που συνέβησαν κατά το πρώτο τρίμηνο:

Η PacWest και η Western Alliance ήταν επίσης μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μαζί με την First Republic, που τέθηκαν υπό έντονο έλεγχο μετά τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις 10 Μαρτίου και 12 Μαρτίου.

Και οι δύο δανειστές, όπως η First Republic, έχασαν ένα αρκετά μεγάλο ποσό καταθέσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς οι πελάτες αναζητούσαν την αντιληπτή ασφάλεια των μεγαλύτερων τραπεζών ή υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρονται από τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς. Η PacWest, ένας δανειστής με έδρα στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, έχασε το 17% των καταθέσεων του και η Western Alliance με έδρα το Phoenix έχασε 11%, ενώ η First Republic έχασε 41%.

Και τα δύο ιδρύματα είναι πλέον πολύ ευάλωτα, και όπως εύστοχα σημείωσε ο Dick Bove, εκείνοι που έχουν κερδίσει τεράστια χρηματικά ποσά από πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών αναζητούν το επόμενο θύμα τους:

«Οι άνθρωποι έβγαλαν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι που έδιωξαν την SVB από την επιχείρηση, που επωφελήθηκαν από την αποτυχία της Signature, που επωφελήθηκαν από τον αργό θάνατο της First Republic, έκαναν πολλά χρήματα.

«Ψάχνουν τριγύρω για να βρουν άλλον στόχο».

Φυσικά PacWest και Western Alliance δεν είναι οι μόνοι πιθανοί στόχοι.

Στην πραγματικότητα, μια πηγή ειδήσεων ισχυρίζεται πως «οι μισές τράπεζες της Αμερικής είναι δυνητικά αφερέγγυες» σε αυτό το σημείο.

Βρισκόμαστε πραγματικά στα πρώτα στάδια της επόμενης μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Και είναι δυνατόν ακόμη και μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά μας να αρχίζουν να παρουσιάζουν σημάδια προβλημάτων;

Νωρίτερα σήμερα, τρόμαξα πολύ όταν έμαθα ότι η Morgan Stanley σχεδιάζει να καταργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας:

Η Morgan Stanley προετοιμάζει ένα νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας εν μέσω ανανεωμένης εστίασης στα έξοδα, καθώς οι φόβοι ύφεσης καθυστερούν την ανάκαμψη των συναλλαγών.

Ανώτερα διευθυντικά στελέχη συζητούν σχέδια για την εξάλειψη περίπου 3.000 θέσεων εργασίας από το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Αυτό θα ισοδυναμούσε περίπου με το 5% του προσωπικού, εξαιρουμένων των οικονομικών συμβούλων και του προσωπικού που τους υποστηρίζει στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας.

Η υγεία του τραπεζικού κλάδου προκαλεί μεγάλη ανησυχία για όλους μας, γιατί οι τράπεζες αποτελούν τον πυρήνα του οικονομικού μας συστήματος.

Αυτήν την στιγμή, οι τράπεζες αρχίζουν να δυσκολεύονται πολύ με το δανεισμό τους, και έτσι αυτό θα σημαίνει λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το στάδιο, ακόμη και η Washington Post μιλάει για το πόσο αυστηρά έχουν γίνει τα πρότυπα δανεισμού:

Η Janna Rodriguez έχει μεγάλους στόχους για το κέντρο φροντίδας παιδιών της στο σπίτι. Θέλει να αναπτύξει το Innovative Daycare για να εξυπηρετήσει περισσότερες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος στο Freeport της Νέας Υόρκης, αλλά πρώτα χρειάζεται μια τράπεζα για να της δανείσει μεταξύ 2 και 4 εκατομμυρίων δολαρίων για να τη βοηθήσει να μετακομίσει σε μεγαλύτερο χώρο και να επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας της.

Μέχρι στιγμής, συνεχίζει να ακούει «όχι». Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες κοντά της στο Λονγκ Άιλαντ δε θέλουν να στοιχηματίσουν στον κλάδο της παιδικής φροντίδας, που έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, είπε ο Ροντρίγκεζ. Ένιωσε πως οι δανειστές υποχωρούν ακόμη περισσότερο από το σοκ του Μαρτίου στο τραπεζικό σύστημα. Εάν δεν μπορεί να επεκταθεί, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει την επιχείρηση γιατί διαφορετικά, απλά δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Zero Hedge, τα παγκόσμια πρότυπα δανεισμού δεν ήταν τόσο σφιχτά από την κατάρρευση της Lehman Brothers:

Μια σύνθετη μέτρηση των προτύπων δανεισμού των τραπεζών DM δείχνει ότι είναι τα πιο αυστηρά από το 2009. Οι αυστηρότεροι όροι πίστωσης θα αποτελέσουν εμπόδιο στην προτίμηση των κεντρικών τραπεζών να διατηρούν τα επιτόκια «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί, με τις τράπεζες να ενισχύουν περαιτέρω τα πιστωτικά τους πρότυπα.

Αυτό έχει ωθήσει ένα συνολικό μέτρο των πιστωτικών προτύπων τραπεζικών δανείων σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την κρίση της Lehman.

Όταν οι τράπεζες μπαίνουν σε μπελάδες, δεν έχουν όρεξη να ρισκάρουν.

Δυστυχώς, είναι πιθανό οι τράπεζες να διστάζουν πολύ να χορηγήσουν δάνεια για το άμεσο μέλλον.

Έτσι, αυτό θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα ήταν απολύτως τρελό να αυξηθούν τα επιτόκια, αλλά αυτό αποφάσισαν να κάνουν ούτως ή άλλως οι αξιωματούχοι της Fed.

Αυτό σημαίνει ότι θα πέσουν περισσότερα ντόμινο και η κρίση στην οποία έχουμε μπει θα χειροτερέψει πολύ.

Ας παρακολουθούμε στενά PacWest και Western Alliance.

Αλλά δεν θα είναι τα μόνα ιδρύματα που αγωνίζονται για επιβίωση τις επόμενες μέρες.

Υπάρχει αίμα στο νερό και οι καρχαρίες κάνουν κύκλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail