Ο Ζελένσκι υπενθυμίζει στις ΗΠΑ το μνημόνιο της Βουδαπέστης καθώς ο Μπάιντεν αρχίζει να εγκαταλείπει την Ουκρανία

Σε μια έντονη υπενθύμιση του Μνημονίου της Βουδαπέστης, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην εγκαταλείψουν την Ουκρανία καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζει να μαίνεται.

Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει με το στρατιωτικό της πλεονέκτημα και η Ουκρανία συνεχίζει να υποφέρει, ο Ζελένσκι είναι ανένδοτος πως οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να εκπληρώσουν τους όρους του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994, το οποίο υποσχόταν στην Ουκρανία εδαφική ακεραιότητα με αντάλλαγμα την επιστροφή των πυρηνικών όπλων στη Μόσχα.

Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τις Διασφαλίσεις Ασφαλείας περιλαμβάνει τρεις ουσιαστικά πανομοιότυπες πολιτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στις 5 Δεκεμβρίου 1994, για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τα υπογράφοντα μέρη σχετικά με την προσχώρηση της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Ουκρανίας στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων (NPT).

Τα τρία μνημόνια υπογράφηκαν αρχικά από τρεις πυρηνικές δυνάμεις: τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν μιλάμε για τη ρωσική πλευρά του ζητήματος, η Μόσχα υποστήριξε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο δεν ήταν αρχικά της Ουκρανίας, αλλά ανήκε στη Σοβιετική Ένωση, της οποίας η Ρωσία αναγνωρίστηκε ως ο μοναδικός κληρονόμος.

Η ιστορία της προδοσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε το 1994 όταν η Ουκρανία συμφώνησε να επιστρέψει τα πυρηνικά της όπλα στη Ρωσία με αντάλλαγμα εγγυήσεις εδαφικής ακεραιότητας.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ, υπήρξε λαλίστατος ως το να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ αφήνοντας την Ουκρανία στα μισά του δρόμου. Ο Podoliak δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την επιστροφή των πυρηνικών όπλων, αλλά αντίθετα επέλεξαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να αποδεχθούν τη νίκη της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ, με τους συμμάχους τους, προσπάθησαν να προστατεύσουν την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, αλλά τώρα κατάλαβαν ότι μαστιγώνουν ένα νεκρό άλογο.

Όσον αφορά τις οικονομικές συνεισφορές, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας. Μόλις το 2022, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έδωσε περισσότερα από 112 δισεκατομμύρια δολάρια (92,47 δισεκατομμύρια λίρες). Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας, ορισμένοι Αμερικανοί αναρωτιούνται πού πηγαίνει η χρηματοδότηση και αν αξίζει τον κόπο η βοήθεια.

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλέστηκε πολλά ανώνυμα άτομα, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «προετοιμάζεται ήσυχα για το ενδεχόμενο» ο πολυαναμενόμενος αγώνας της Ουκρανίας να μην οδηγήσει στην «ολική νίκη» που επιθυμούσαν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του. Και υπάρχουν επίσης ειδήσεις ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος έστειλαν στην Ουκρανία την ίδια προειδοποίηση που έκαναν στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση στο Αφγανιστάν το 2021, όπως ανέφερε το Politico στις 24 Απριλίου 2023.

Αρχικά, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες είχαν προσφέρει υποστήριξη, αλλά τώρα αποσύρονται σιγά σιγά από το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος, μη αφήνοντας στην Ουκρανία άλλη επιλογή από το να επικαλεστεί το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, που υπεγράφη από τις ΗΠΑ το 1994 για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ φαίνεται να εγκαταλείπουν την Ουκρανία, αφήνοντάς την μόνη μπροστά στην επιδεινούμενη κρίση τους.

Η Ουκρανία υπενθυμίζει τώρα στο μοναδικό της σωτήρα το Μνημόνιο της Βουδαπέστης επειδή έχει συνειδητοποιήσει πως οι ΗΠΑ πρόκειται να αφήσουν τη χώρα σε αναμμένα κάρβουνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail