Πώς τα mainstream media πούλησαν το αφήγημα Μπους και την καταστροφή στο Ιράκ και ξέφυγαν από αυτό

Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επιδοκιμάζει αφού δήλωσε ότι "οι μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ έχουν τελειώσει", στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια την 1η Μαΐου 2003. (ΑΡ Photo)
Πριν από είκοσι χρόνια - την 1η Μαΐου 2023 - ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έκανε θριαμβευτικά μια διαβόητη πλέον ομιλία "Αποστολή Ολοκληρώθηκε" στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, ανακοινώνοντας το τέλος των "μαχών επιχειρήσεων" στο Ιράκ. 

Του Mohsen Badakhsh - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι λεγόμενες «μάχες» είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στην αραβική χώρα που υπέφερε χρόνια υπό τον βάναυσο στρατιωτικό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, αφήνοντας ίχνη θανάτου και καταστροφής.

Τα εταιρικά κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης -- που συνεχώς κηρύττουν την ακρίβεια, την αντικειμενικότητα και τη δικαιοσύνη ως δημοσιογραφικές αρχές -- έπαιξαν βασικό ρόλο στην πώληση αυτού του απερίσκεπτου στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού και της στρατιωτικής κατοχής που ακολούθησε και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Αυτοί οι αποκαλούμενοι «δημοσιογράφοι», οι οποίοι βασίστηκαν εξ ολοκλήρου σε ισχυρισμούς Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων και απέρριψαν τους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς, κατέληξαν να επευφημούν τεράστιες φρικαλεότητες που διέπραξαν δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, περιγράφοντας Ιρακινούς πολίτες και ντόπιους σε περιοχές που δέχθηκαν επίθεση από τα στρατεύματά τους ως «ύποπτοι τρομοκράτες» ή «στασιαστές».

Έτσι, η αλήθεια έγινε το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα σε αυτόν τον πόλεμο που καταρχήν δεν είχε καμία λογική ή λόγο ύπαρξης.

Κάλυψη αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον πόλεμο στο Ιράκ

Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική κατοχή του Ιράκ, η οποία εισέρχεται πλέον στον 21ο χρόνο της, έχει περιγραφεί ως ο πιο ευρέως και πιο στενά αναφερόμενος πόλεμος στη σύγχρονη στρατιωτική ιστορία, με την κάλυψη του τηλεοπτικού δικτύου να θεωρείται ευρέως ως «υπέρ του πολέμου».

Μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες αμερικανικές εφημερίδες με στενούς δεσμούς με το στρατιωτικό κατεστημένο, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο στις 8 Σεπτεμβρίου 2002, επιμένοντας ότι ο Σαντάμ επιδίωκε να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής (WMDs).

Το άρθρο με τίτλο "Οι ΗΠΑ λένε πως ο Χουσεΐν εντείνει την αναζήτηση για εξαρτήματα βόμβας" αργότερα θα απαξιωθεί, οδηγώντας την εφημερίδα να εκδώσει μια δημόσια δήλωση και να παραδεχτεί ότι δεν είχε ελέγξει αρκετά αυστηρά τα γεγονότα της ιστορίας πριν τη δημοσίευση.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι Times ή το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ δεν εξέφρασαν ποτέ καμία ανησυχία για την αδιάκριτη χρήση χημικών όπλων από τον Σαντάμ εναντίον Ιρανών στρατιωτών και πολιτών κατά τη διάρκεια του 8ετούς πολέμου που επέβαλε στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση που ανέτρεψε έναν βάναυσο απολυταρχικό καθεστώς εγκατεστημένο από τις ΗΠΑ. Τα όπλα του προμήθευαν τα δυτικά καθεστώτα.

Στην αρχή της εισβολής στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το Μάρτιο του 2003, έως και 775 ρεπόρτερ και φωτογράφοι συνόδευαν τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ως ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι, και το έργο διεκόπη.

Αυτοί οι ρεπόρτερ υπέγραψαν συμβόλαια με το στρατιωτικό κατεστημένο και συμφώνησαν να είναι φερέφωνα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο στρατός αποφάσισε να ενσωματώσει δημοσιογράφους με τα στρατεύματα, ο αντισυνταγματάρχης Rick Long του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ παραδέχτηκε ευθαρσώς: "Ειλικρινά, η δουλειά μας είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο. Μέρος αυτού είναι ο πόλεμος πληροφοριών. Επομένως, θα προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο περιβάλλον πληροφοριών».

Η δήλωση κατέστησε προφανές ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης διατηρούν το δικαίωμα να είναι μεροληπτικά όταν κρίνουν σκόπιμο ή όταν πρόκειται για τα «συμφέροντα» του αμερικανικού στρατού.

Το 2003, μια μελέτη που κυκλοφόρησε από το Fairness and Accuracy in Reporting ανέφερε πως το ειδησεογραφικό δίκτυο επικεντρωνόταν δυσανάλογα σε φιλοπολεμικές πηγές και άφησε έξω τις αντιπολεμικές πηγές. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 64 τοις εκατό των συνολικών πηγών υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ οι αντιπολεμικές πηγές αποτελούσαν μόνο το 10 τοις εκατό των μέσων ενημέρωσης.

Μια δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου 2003 αποκάλυψε περαιτέρω ότι το 70 τοις εκατό των Αμερικανών οδηγήθηκαν ψευδώς να πιστέψουν πως ο Σαντάμ συμμετείχε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ενώ το 80 τοις εκατό των γερακιών τηλεθεατών του Fox News διαπιστώθηκε ότι έχουν τουλάχιστον μια τέτοια πεποίθηση για τη βάναυση εισβολή στο Ιράκ, μόνο το 23 τοις εκατό των φιλελεύθερων τηλεθεατών του PBS πίστεψαν τους ψευδείς ισχυρισμούς.

Οι επικριτές των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν πως τέτοια στοιχεία δείχνουν παραπλανητική κάλυψη του πολέμου από τα κυρίαρχα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, οι θεατές σε άλλες χώρες ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν τέτοιες πεποιθήσεις.

Μια δημοσκόπηση μετά τις εκλογές του 2008 από το FactCheck.org έδειξε επίσης ότι το 48 τοις εκατό των Αμερικανών πίστευε πως ο Σαντάμ έπαιξε ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι «οι ψηφοφόροι, αφού εξαπατηθούν, τείνουν να παραμείνουν έτσι παρά όλα τα στοιχεία».

Τι λέει η κοινή γνώμη 20 χρόνια μετά την εισβολή του Ιράκ

Ενώ μια δημοσκόπηση της Gallup τον Μάρτιο του 2003 αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ βρήκε ότι το 76 τοις εκατό των Αμερικανών υποστήριξε την αιματηρή στρατιωτική επίθεση, μια έρευνα Axios/Ipsos του 2023 δύο δεκαετίες αργότερα αποκάλυψε πως το 61 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πήραν τη σωστή απόφαση για την εισβολή στο Ιράκ. Έτσι αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το πρακτορείο ειδήσεων AP αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών ενηλίκων δεν εμπιστεύεται τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της χώρας, πιστεύοντας πως είναι υπεύθυνα για την επιδείνωση της πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ και την παραπληροφόρηση του κοινού τους.

Η ανησυχία για την απειλή που δημιουργεί η παραπληροφόρηση ενώνει τους Αμερικανούς και των δύο κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων, με σχεδόν 9 στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ να επισημαίνουν την παραπληροφόρηση ως το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research και τον Robert F. Kennedy, τον οργανισμός υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνει πως βλέπει καθημερινά ειδήσεις με ψευδείς ισχυρισμούς από πολιτικούς ή παραπλανητικούς τίτλους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από τη λεγόμενη Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου την Τετάρτη.

Δείχνει περαιτέρω ότι οι Αμερικανοί έχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση - και το ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρικοί όμιλοι των μέσων ενημέρωσης που συνδέονται στενά με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα μαζί με τους πολιτικούς και τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ενθάρρυνση της.

Συνολικά, σχεδόν 6 στους 10 συμμετέχοντες επέμειναν πως τα μέσα ενημέρωσης είναι υπεύθυνα για την αχαλίνωτη διάδοση της παραπληροφόρησης και ένα παρόμοιο ποσοστό δήλωσε επίσης ότι έχουν την κύρια ευθύνη για αυτό.

Πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχονται τώρα τεράστιες, ακαταλόγιστες φρικαλεότητες

Ο πρώην εν ενεργεία αρχηγός του Πενταγώνου Κρίστοφερ Σ. Μίλερ δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να θέσουν υπόλογη την ανώτερη αμερικανική στρατιωτική ηγεσία για τους αποτυχημένους πολέμους τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν.

Ο Μίλερ, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ από τις 9 Νοεμβρίου 2020 έως τις 20 Ιανουαρίου 2021, έγραψε σε απομνημονεύματα με τίτλο «Soldier Secretary», που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, ότι το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα έχει πλέον γίνει «λερναία ύδρα» με «σχεδόν κανένα φρένο στην αμερικανική πολεμική μηχανή».

«Όσο περισσότερο σκεφτόμουν, τόσο περισσότερο τρομοκρατήθηκα», τόνισε ο Μίλερ, όπως αναφέρθηκε σε μια αναφορά του ειδησεογραφικού πρακτορείου The Hill το Φεβρουάριο.

«Εισβάλαμε σε ένα κυρίαρχο έθνος, σκοτώσαμε και ακρωτηριάσαμε πολλούς Ιρακινούς και χάσαμε μερικούς από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς πατριώτες που έζησαν ποτέ – και όλα αυτά για ένα καταραμένο ψέμα».

Το βιβλίο προσφέρει μια εικόνα για τη ζωή ενός Αμερικανού στρατιώτη που ανέβηκε στην κορυφή του Πενταγώνου καθώς αγανακτούσε όλο και περισσότερο για την πείνα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος των ΗΠΑ για θάνατο και καταστροφή στο εξωτερικό.  

Ο Μίλερ δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη λογοδοσίας στις ανώτερες τάξεις του Πενταγώνου.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ανέλαβαν ποτέ την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις και διοικητές διέπραξαν αδιανόητες πολεμικές φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών και βάναυσων βασανιστηρίων αμάχων που χαρακτηρίστηκαν ως «ύποπτοι τρομοκράτες» κατά την στρατιωτική κατοχή του Ιράκ και συνέχισαν να το κάνουν.

Αποδεικτικά στοιχεία κακοποίησης κρατουμένων μέσα στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ που διοικούνται από τις ΗΠΑ έγιναν γνωστά τον Απρίλιο του 2004, υποστηριζόμενα από ευρέως δημοσιευμένα φωτογραφικά στοιχεία που ανταλλάχθηκαν μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών ως ένα είδος διασκεδαστικού σπορ.

Μόνο επτά στρατιώτες φέρεται να καταδικάστηκαν σε σύντομες ποινές φυλάκισης για συμμετοχή στα φρικτά βασανιστήρια και τον εξευτελισμό Ιρακινών κρατουμένων.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους καταδικασθέντες, παραπονέθηκαν πως ανώτεροι αξιωματικοί και αξιωματούχοι είχαν γλιτώσει και δε λογοδότησαν ποτέ για φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν.

Παρόλο που η αμερικανική κατοχή του Ιράκ έχει ευρέως αναγνωριστεί και καταγγελθεί ως μαζική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του άρθρου 2 παράγραφος 4 του καταστατικού του ΟΗΕ, κανένας διεθνής οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς ηγέτες να λογοδοτήσουν γι' αυτήν.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το δικαίωμα καθορισμού του τρόπου επιβολής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ανήκει μόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όχι σε μεμονωμένα έθνη και επομένως η εισβολή στο Ιράκ δεν ήταν νόμιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε ευθεία παραβίαση του άρθρου 2 παράγραφος 4 του τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Αυτό λέει πολλά για την απάθεια του παγκόσμιου οργανισμού και την έκταση της παράνομης επιρροής των ΗΠΑ στον οργανισμό που εδρεύει στη Νέα Υόρκη κι αποτυγχάνει επίμονα να αντιμετωπίσει δίκαια τις φρικαλεότητες και τις αδικίες, που συχνά διαπράττονται από ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που διαθέτουν δικαίωμα βέτο.

Η τρομακτική ιστορία της Αμερικής με εγκλήματα πολέμου, απόπειρες πραξικοπήματος, σχέδια αλλαγής καθεστώτος και επαναλαμβανόμενη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών –ιδιαίτερα των μουσουλμανικών χωρών– θα πρέπει να χρησιμεύσει ως σημαντικό παράδειγμα για τους ηγέτες, τους πολιτικούς και τους ανθρώπους σε ανεξάρτητες χώρες να αντισταθούν στο στρατό- βιομηχανικό συγκρότημα και τα κύρια μέσα ενημέρωσης, που αποτελεί προέκταση αυτού του συγκροτήματος.

* Ο Mohsen Badakhsh  είναι εκπαιδευτικός και ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail