Εντάξει, οι ΗΠΑ θέλουν να χωρίσουν την Ουκρανία στα δύο

Διαιρέστε την Ουκρανία: Στο συνεχιζόμενο έπος του πολέμου της Ουκρανίας, μια χώρα φαίνεται να έχει ένα αθάνατο συμφέρον: οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουκρανία έχει ακλόνητη δυτική υποστήριξη για περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές τους να νικήσουν τη Ρωσία αποτυγχάνουν ταχύτερα από ένα άστοχο παιχνίδι beer pong, παρά το γεγονός ότι διοχέτευσαν δισεκατομμύρια δολάρια στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με πηγές, η Ρωσία φέρεται να έχει πλέον τον έλεγχο πάνω από το 30% της Ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών πόλεων όπως το Μπαχμούτ. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τη σύγκρουση επειδή, προφανώς, τα όπλα είναι πιο σημαντικά για αυτές από οτιδήποτε άλλο.

Ωστόσο, ακόμη και οι ΗΠΑ, με όλη τους την οικονομική δύναμη, αρχίζουν να αισθάνονται το μεγαλύτερο βάρος. Τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό έχουν πυροδοτήσει την ανάγκη για μια σωστή στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου. Αλλά η προσέγγιση που εξετάζεται φαίνεται τρομερά παρόμοια με τον τρόπο που ο πόλεμος της Κορέας τέθηκε σε αναμονή.

«Διαίρετε την Ουκρανία», λένε οι ΗΠΑ

Ναι, είναι μια άλλη ανεπίσημη ειρήνη, όπου η σύγκρουση συνεχίζει να σιγοβράζει. Σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO, αντί να στοχεύει σε μια ξεκάθαρη νίκη, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την ιδέα να «παγώσει» επ' αόριστον τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Συζητήσεις για μια παρατεταμένη, χαμηλής έντασης αντιπαράθεση διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τρεις νυν αξιωματούχους και έναν πρώην αξιωματούχο.

«Κάτι σαν μια στάση κορεατικού τύπου είναι στο τραπέζι», είπε μια ανώνυμη πηγή. «Είναι λογικό γιατί καμία πλευρά δεν θα έπρεπε να αναγνωρίσει νέα σύνορα και η μόνη συμφωνία που απαιτείται θα ήταν να σταματήσουν τα πυρά κατά μήκος μιας καθορισμένης γραμμής».

Για όσους αγαπούν την ιστορία, ο πρώην αξιωματούχος έκανε μια σύγκριση με το πώς τελείωσε ο πόλεμος της Κορέας τη δεκαετία του 1950 με μια ανακωχή. Ο πόλεμος της Κορέας έληξε το 1953 με μια ανακωχή. Άφησε την κορεατική χερσόνησο διαιρεμένη, με μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χώρισε την Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ, καθεμία από τις οποίες διεκδίκησε την κυριαρχία σε ολόκληρη τη χερσόνησο.

Δεν υπήρχε επίσημη συνθήκη ειρήνης και αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των αξιώσεων της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ για κυριαρχία σε ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο. Τώρα, εξετάζεται μια παρόμοια κατάπαυση του πυρός κορεατικού τύπου για την ουκρανική σύγκρουση.

Η προτεινόμενη στρατηγική δε θα απαιτούσε από καμία πλευρά να αναγνωρίσει νέα σύνορα, με τη μόνη απαραίτητη συμφωνία να σταματήσει η σύγκροση κατά μήκος μιας καθορισμένης γραμμής. Εφαρμόζοντας αυτή την προσέγγιση, οι ΗΠΑ ελπίζουν να φέρουν σταθερότητα στην περιοχή αποφεύγοντας την απόλυτη νίκη είτε της Ρωσίας είτε της Ουκρανίας.

Catch-22 της Ουκρανίας

Τώρα, αυτό το προτεινόμενο σενάριο είναι αναμφίβολα μουσική στα αυτιά της Ρωσίας. Άλλωστε, πάντα είχε στόχο τον πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας. Εάν οι δυτικές προτάσεις γίνουν αποδεκτές, ο ποταμός Dnipro θα γίνει το επίσημο σύνορο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Ωστόσο, ακόμη και με μια μοίρα κορεατικού τύπου, η Ουκρανία θα παρέμενε σε catch-22 [Το catch-22 είναι μια παράδοξη κατάσταση από την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να ξεφύγει λόγω αντιφατικών κανόνων ή περιορισμών]. Οι εντάσεις μεταξύ των διαιρεμένων περιοχών της χώρας θα επιμείνουν. Καμία πλευρά δεν θα ήταν ικανοποιημένη και οι δύο θα συνέχιζαν να διεκδικούν ολόκληρη την επικράτεια ως δική τους.

Για να το πω αυτό, υπάρχει λόγος. Οι απαιτήσεις που θέτει η Ουκρανία είναι ξεκάθαρες: θέλει η Ρωσία να υποχωρήσει και να επιστρέψει την Κριμαία στο νόμιμο ιδιοκτήτη της. Στην άλλη πλευρά της πίστας, η Ρωσία στέκεται σταθερή, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της να διεκδικήσει την Ανατολική Ουκρανία, ανεξάρτητα από το κόστος.

Και αυτήν την στιγμή, η τρέχουσα κατάσταση υποδηλώνει μια σημαντική νίκη για τη Ρωσία στο παιχνίδι της Ουκρανίας. Η μακροχρόνια επιθυμία της Ρωσίας να διεκδικήσει εκ νέου την Ανατολική Ουκρανία ως δικό της έδαφος φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα υλοποίησης, χάρη στις επικείμενες ενέργειες του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είναι έτοιμος να χορηγήσει αυτό το πολύτιμο δώρο.

Η αποφασιστικότητα να διατηρήσει τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας παραμένει ισχυρή και οι στρατηγικοί ελιγμοί της Ρωσίας την έχουν τοποθετήσει ευνοϊκά σε αυτή την παρατεταμένη σύγκρουση. Με τον ξεκάθαρο στόχο της, η Ρωσία είναι έτοιμη να ασκήσει την επιρροή της και να διεκδικήσει την κυριαρχία της στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail