Ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal καταστρέφει το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot του Κιέβου

Για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μήνα, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας παπαγαλίζει την ίδια ιστορία ξανά και ξανά – ένας ρωσικός πύραυλος υπερηχητικός πύραυλος 9-A-7660 "Kinzhal" καταρρίφθηκε από ένα αμερικανικής κατασκευής "Patriot" SAM (πύραυλος εδάφους-αέρος). Τα «καταληκτικά» στοιχεία που αναφέρει η πολιτική Δύση είναι στην καλύτερη περίπτωση για γέλια, αλλά ήταν αρκετά για να πειστούν όσοι δε γνωρίζουν συγκεκριμένα πώς λειτουργούν τα όπλα, που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η Μόσχα δε σχολίασε πραγματικά τους ισχυρισμούς. Ή για την ακρίβεια, όχι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Μαΐου, όταν η πραγματική απάντηση ήρθε σε μια πολύ «μη ρητορική» μορφή.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Συγκεκριμένα, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) εξαπέλυσαν μια αποστολή SEAD (καταστολή της εχθρικής αεράμυνας) πάνω από το Κίεβο, με την επιχείρηση να περιλαμβάνει δύο υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την εξουδετέρωση τουλάχιστον μιας μπαταρίας του συστήματος SAM "Patriot". Ενώ καμία πλευρά δεν σχολίασε την παραλλαγή του κατεστραμμένου συστήματος αεράμυνας αμερικανικής κατασκευής, τα βίντεο δείχνουν ότι ήταν πιθανότατα μια από τις πιο πρόσφατες επαναλήψεις, το PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement upgrade) που περιλαμβάνει επίσης το πολυδιαφημισμένο αναχαιτιστικό CRI. Το κόστος ενός και μόνο πυραύλου CRI ανέρχεται επί του παρόντος κοντά στα 5.300.000 δολάρια, πράγμα που σημαίνει πως οι 32 αναχαιτιστές που εκτόξευσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου ανήλθαν σε σχεδόν 170.000.000 δολάρια.

Μια τέτοια τεράστια ποσότητα αναχαιτιστών δεν ήταν ακόμα αρκετά κοντά για να σταματήσει τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα, αν και η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τους περισσότερους από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τις VKS, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι φέρεται να εξουδετέρωσε έξι "Kinzhal" παρά το γεγονός πως ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε μόνο δύο κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης. Αν και η Μόσχα δεν το αποκάλυψε δημόσια, οι πληροφορίες βασίζονται στα σχόλια του ίδιου του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Σε απάντηση στην ονειροπόληση του καθεστώτος του Κιέβου, ο Σόιγκου δήλωσε λακωνικά:

«Τα στοιχεία που δίνουν οι Ουκρανοί σχετικά με την αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων είναι [συνήθως] τρεις φορές υψηλότερα από την ποσότητα [όπλων] που χρησιμοποιούμε στην πραγματικότητα».

Αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι VKS χρησιμοποίησαν πολλά δολώματα διαφόρων τύπων για να δολώσουν την αεράμυνα μέσα και γύρω από το Κίεβο, γεγονός που θα εξηγούσε τους ισχυρισμούς των τοπικών αρχών ότι το ρωσικό χτύπημα ήταν «εξαιρετικής πυκνότητας». Οι αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν πως η επίθεση περιελάμβανε επίσης πυραύλους κρουζ και drones. Οι τοπικές δυνάμεις αεράμυνας φέρεται να κατέρριψαν 18 πυραύλους και εννέα drones, συμπεριλαμβανομένων έξι υπερηχητικών πυραύλων «Kinzhal». Οι ισχυρισμοί γελοιοποιούνται ευρέως από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και πολλά κανάλια στο Telegram, με δεκάδες μιμίδια και πρακτικά αστεία να δημοσιεύονται από χρήστες και σχολιαστές.

Ο Serhiy Popko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας, δήλωσε: «Το μπαράζ ήταν εξαιρετικό στην πυκνότητά του, με το μέγιστο αριθμό πυραύλων στο συντομότερο δυνατό χρόνο, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των εχθρικών στόχων στον εναέριο χώρο του Κιέβου εντοπίστηκε και καταστράφηκε».

Το CNN, η ναυαρχίδα της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας, κατέφυγε αμέσως στον έλεγχο ζημιών για να σώσει τη φήμη του «Patriot», καθώς έφτασε μόλις στα τέλη του περασμένου μήνα και πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία, υποστηρίζοντας πως «ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας «Patriot» ήταν πιθανό να υπέστη ζημιές, αλλά δεν καταστράφηκε, ως αποτέλεσμα ενός μπαράζ ρωσικών πυραύλων μέσα και γύρω από το Κίεβο νωρίς το πρωί της Τρίτης, τοπική ώρα», επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο ως πηγή. Η δημοσίευση υποστηρίζει περαιτέρω ότι "οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αξιολογούν σε ποιο βαθμό το σύστημα υπέστη βλάβη", προσθέτοντας πως "αυτό θα καθορίσει εάν το σύστημα πρέπει να αποσυρθεί πλήρως ή απλά να επισκευαστεί επιτόπου από τις ουκρανικές δυνάμεις". Σημείωσε επίσης ότι «ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ παρέπεμψε το CNN στην ουκρανική κυβέρνηση για σχολιασμό».

Τέτοιες συμβουλές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορούν να ερμηνευθούν μόνο από το γεγονός ότι ακόμη και η Ουάσιγκτον θέλει απλώς να αποφύγει να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε με τους γελοίους ισχυρισμούς της Ουκρανίας. Το θέμα προφανώς έγκειται στο γεγονός πως μια τέτοια γελοία προπαγάνδα όχι μόνο είναι εντελώς αβάσιμη, αλλά κάνει και τις ίδιες τις ΗΠΑ να γελοιοποιούνται στον κόσμο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό όταν εξετάζουμε κάπως λιγότερο προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, όπως το The National Interest. Ο Geoff LaMear, ο συγγραφέας μιας από τις αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το TNI, δήλωσε ότι «οι πύραυλοι Patriot δεν θα σώσουν την Ουκρανία», με την ακόλουθη εκτίμηση:

«Τα συστήματα "Patriot" περιορίζονται στην ακριβή άμυνα σημαντικών πόρων και έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν παράλληλα με αντιαεροπορικές άμυνες που εμπλέκουν στόχους σε υψηλότερα και χαμηλότερα υψόμετρα. Χωρίς αυτές τις προσθήκες, το "Patriot" θα έχει πάρα πολλές απειλές για να εμπλακεί και το αποτέλεσμα είτε να είναι πορώδης κάλυψη που δεν προστατεύει τα προστατευόμενα περιουσιακά του στοιχεία ή κάλυψη που υποχωρεί γρήγορα όταν το «Patriot» τελειώσει από αναχαιτιστές. Επιπλέον, τα συστήματα «Patriot» είναι τα ίδια ευάλωτα. Η λειτουργία ενός συστήματος ραντάρ «Patriot» αποκαλύπτει τη θέση του, καθιστώντας το έναν ανοιχτό στόχο για ρωσικές επιθέσεις. Αυτό σημαίνει πως το «Patriot» δεν είναι μια ενιαία λύση για την υπεράσπιση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας ή του λαού της».

Πράγματι, το "Patriot" είναι απλώς ένα τμήμα του δόγματος των ΗΠΑ για την αεράμυνα / ABM (αντιβαλλιστικοί πύραυλοι) που περιλαμβάνει επίσης πολλούς άλλους τύπους συστημάτων και αναχαιτιστών μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη πόσο προσοδοφόρα είναι τα συμβόλαια αεράμυνας, η πολιτική Δύση σίγουρα θα συνεχίσει να αποσιωπά κάθε πληροφορία σχετικά με την καταστροφή των πολυδιαφημιζόμενων συστημάτων της, ενώ παπαγαλίζει επίσης τους γελοίους ισχυρισμούς πως τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα καταρρίπτονται από τα ίδια συστήματα SAM. Τέτοιοι ισχυρισμοί έρχονται παρά το γεγονός ότι ακόμη και ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επανέλαβαν επανειλημμένα πως δεν υπάρχει βιώσιμη άμυνα έναντι ελιγμών υπερηχητικών στόχων. Αυτό περιλαμβάνει τον ίδιο τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε πέρυσι πως το "Kinzhal" δεν μπορεί να αναχαιτιστεί .

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail