Η Ρωσία δεν έχει ξεχάσει την ιστορία της και δε θέλει να την ξαναζήσει

«Όσοι δε μαθαίνουν ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν», αυτή η φράση που πιστώνεται ευρέως στον George Santayana θα έπρεπε να ήταν μια πανταχού παρούσα ετικέτα σε όλα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης στις 9 Μαΐου, για τον εορτασμό της 78ης επετείου από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Αλλά δεν ήταν και ουσιαστικά κανείς δυτικά του ποταμού Έλβα δεν χρειάστηκε χρόνο για να αναλογιστεί τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του Τρίτου Ράιχ.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Αμερικανοί δε νοιάζονται γιατί δεν πλήρωσαν ακριβό τίμημα για να βοηθήσουν στην πτώση του Χίτλερ. Ακριβώς το αντίθετο. Η Αμερική ευημερούσε και έγινε η Υπέρτατη Παγκόσμια δύναμη χάρη στον αποδεκατισμό που επισκέφθηκε την Ευρώπη. Όταν οι γερουσιαστές Bob Dole και Daniel Inouye βρίσκονταν ακόμα στη χώρα των ζωντανών, τα σωματικά σημάδια τους από τις μάχες στην Ιταλία παρείχαν μια εντυπωσιακή, οπτική υπενθύμιση του πόσο τρομερός θα μπορούσε να είναι ο πόλεμος. Αλλά το γεγονός ήταν ότι πολύ λίγες οικογένειες στην Αμερική βίωσαν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου που πολέμησε είτε στα θέατρα της Ευρώπης, είτε της Βόρειας Αφρικής ή του Ειρηνικού. Η Αμερική επέστρεψε στη δουλειά και η μνήμη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεθωριάζει καθώς οι λίγοι επιζώντες στρατιώτες, ναύτες, πεζοναύτες και αεροπόροι υποκύπτουν στη φθορά του χρόνου.

Ποιος θυμάται; Τα έθνη και οι λαοί που πλήρωσαν το περισσότερο αίμα και που άντεξαν τον περισσότερο πόνο, δηλαδή ποιοι. Μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, έως και 56 εκατομμύρια από τους στρατιώτες και τους πολίτες τους χάθηκαν σε αυτή τη σύγκρουση. Τουλάχιστον 26 εκατομμύρια Ρώσοι στα χέρια των Ναζί ενώ 30 εκατομμύρια Κινέζοι εξοντώθηκαν από Ιάπωνες στρατιώτες. Αυτοί είναι συγκλονιστικοί αριθμοί και οι Αμερικανοί απλώς δεν έχουν τίποτα στην εμπειρία τους για να μπορέσουν να αντιληφθούν το μέγεθος τέτοιων απωλειών. Αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία θυμάται και τα εγγόνια και τα δισέγγονα των Σοβιετικών στρατιωτών εξακολουθούν να παρελαύνουν μια φορά το χρόνο κρατώντας πλακάτ με τις φωτογραφίες του θαρραλέου προγόνου τους. Ο πόλεμος στην κλίμακα που γνώρισε η Ρωσία μεταξύ 1941 και 1945 έκανε ένα ανεξίτηλο τατουάζ, σκαλισμένο με αίμα στην ψυχή όλων των Ρώσων.

Η αποτυχία των Αμερικανών πολιτικών και του μέσου πολίτη να κατανοήσουν αυτό το βαθύ γεγονός βοήθησε στη δημιουργία του πολέμου στην Ουκρανία. Από την σκοπιά των ΗΠΑ η επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας ήταν απλώς μια διοικητική κίνηση. Όμως η Ρωσία, η οποία έχει βιώσει πολλαπλές εισβολές από τη Δύση τα τελευταία 230 χρόνια, βλέπει τέτοιες αποφάσεις ως υπαρξιακή απειλή.

Κανένας από τους συμμάχους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκτός από τη Ρωσία, δεν μνημονεύει τη νίκη επί του Χίτλερ με ανάλογο θέαμα. Η ρωσική «Πορεία των Αθανάτων» δεν έχει προηγούμενο. Σχεδόν όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες που απεικονίζονται στις φωτογραφίες που μεταφέρουν σύγχρονοι Ρώσοι είναι νεκροί, αλλά ο Ρώσος λαός φροντίζει να ζει η μνήμη τους. Εξ ου και η έννοια του «αθάνατου».

Εδώ είναι ένα μάθημα της Ιστορίας που αξίζει να θυμόμαστε - όταν αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από μια ξένη δύναμη, η Ρωσία επικρατεί πάντα. Ο Ναπολέων και ο Χίτλερ έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο. Φαίνεται πως ο Μπάιντεν και οι περισσότεροι ηγέτες στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι αδιάλλακτοι όταν πρόκειται να θυμούνται αυτό το μάθημα από τη Ρωσία και βαδίζουν ξανά σε έναν δρόμο προς τον πόλεμο με τη Ρωσία που, αν δεν σταματήσει, θα τους αναγκάσει να ανακαλύψουν τη σκληρή αλήθεια που έμαθαν με καθυστέρηση από τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ — μην πάτε σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail