Θα μπορούσαν τα ουκρανικά F-16 να αλλάξουν το παιχνίδι ενάντια στη Ρωσία;

Freepen.gr - Η Διοίκηση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ισχυρίστηκε ότι εάν παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από δυτικές χώρες, θα ήταν σε θέση να ανατρέψει το ρεύμα του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία και να βγει νικήτρια. «Όταν [έχουμε] F-16, θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ, τονίζοντας ότι τα συστήματα αεράμυνας που προμήθευσαν οι Δυτικοί, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Patriot που καταστράφηκαν πρόσφατα στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ήταν ανεπαρκή για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου, σημειώνει το militarywatchmagazine.com

«Το έδαφος της χώρας και το μήκος των κρατικών συνόρων είναι μεγάλα και η γραμμή του μετώπου… είναι πάνω από 2.500 χιλιόμετρα [μήκος]», δήλωσε, προσθέτοντας πως τα F-16 θα μπορούσαν να γίνουν «μέρος της αεροπορικής άμυνας» και να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που δεν καλύπτονται από επίγεια αντιαεροπορικά μέσα. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τα μαχητικά θα χρησιμοποιηθούν επιθετικά κατά των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων για τη χρήση πυραύλων HARM κατά της ραδιενέργειας και κατευθυνόμενων βομβών ακριβείας JDAM , οι οποίες έχουν ήδη παραδοθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν ενσωματωθεί στα σοβιετικά αεροσκάφη της Ουκρανίας. 

Τα F-16 θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να χτυπήσουν ρωσικά κέντρα διοίκησης και υλικοτεχνικά δίκτυα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, επιτρέποντας στις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις να καταλάβουν «γρήγορα» τα ρωσικά εδάφη.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά παραδόσεις F-16 για σχεδόν ένα χρόνο, αν και η Βρετανία και η Ολλανδία πρόσφατα πρωτοστάτησαν σε μια ώθηση για πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες για να επιτρέψουν την προμήθεια των αεροσκαφών. Η Ολλανδία και η Νορβηγία, που πλησιάζουν στην πλήρη απόσυρση των παλαιών F-16 τους από την υπηρεσία, είναι επίσης κορυφαίοι υποστηρικτές της προμήθειας των μαχητικών, με άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία να συμφωνούν να παρέχουν σχετική εκπαίδευση. Η καταστροφή από τη Ρωσία των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot λιγότερο από ένα μήνα μετά την παράδοσή τους στην Ουκρανία, ο πολύ περιορισμένος αριθμός τέτοιων συστημάτων που διατίθενται και η ολοένα και πιο σοβαρή εξάντληση των άλλων πόρων αεράμυνας της Ουκρανίας, ήταν περαιτέρω παράγοντες που πρόσθεσαν τον επείγοντα χαρακτήρα στη συζήτηση για τις παραδόσεις F-16. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιο απρόθυμες να επιτρέψουν τις μεταφορές των μαχητικών στην Ουκρανία, με την πολύ υψηλή πιθανότητα σοβαρών απωλειών στη μάχη να υπονομεύει ενδεχομένως την εμπιστοσύνη στην κατηγορία των μαχητικών και τις προοπτικές για μελλοντικές εξαγωγές. Οι παραλλαγές F-16 που πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό απαρχαιωμένες. 

Αν και τα προβλήματα με την εκπαίδευση του ουκρανικού προσωπικού για τη λειτουργία F-16 μπορούν να παρακαμφθούν με την ανάπτυξη εργολάβων από δυτικές χώρες, η έλλειψη δυνατοτήτων στελθ και τα συντριπτικά μειονεκτήματα αριθμητικής και απόδοσης των F-16 θα πιθανότατα να τα αποτρέψει από το να είναι οποιοδήποτε είδος game changer στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail