Οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16: Οι απώλειες μάχης μπορούν να καταστρέψουν τη φήμη του

Freepen.gr - Μετά από μήνες αιτημάτων της ουκρανικής κυβέρνησης από τις δυτικές χώρες να της προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται αυξανόμενη πίεση από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να εγκρίνουν τη μεταφορά του αεροσκάφους στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Το F-16, αν και επί του παρόντος αντικαθίσταται από το νεότερο F-35 πέμπτης γενιάς, είναι για δεκαετίες το κύριο μαχητικό που τοποθετείται σε μεγάλο μέρος του ΝΑΤΟ καθώς και από βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ πέρα ​​από την Ευρώπη, όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, και θεωρείται το πιο κατάλληλο δυτικό μαχητικό για την Ουκρανία λόγω του τεράστιου αριθμού στον οποίο είναι διαθέσιμο καθώς και του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους και των αναγκών συντήρησης από εναλλακτικές λύσεις όπως το Eurofighter ή το F-18.

Σύμφωνα με αναφορές από πολλές αμερικανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και οι New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν τους Ευρωπαίους εταίρους τους από την εκπαίδευση Ουκρανικού προσωπικού σε F-16, παρά το γεγονός ότι η Ολλανδία και η Νορβηγία φέρεται να είναι πρόθυμες να προμηθεύσουν τα παλαιότερα αεροσκάφη τους στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Ένας πιθανός βασικός λόγος για τη διαφορά στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές θέσεις είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο στο πρόγραμμα των F-16, όχι μόνο καθώς το μαχητικό θα συνεχίσει να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για δεκαετίες αλλά και επειδή συνεχίζει να προσφέρει εκσυγχρονισμένες παραλλαγές της κατηγορίας για εξαγωγή κατά καιρούς για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, η Βρετανία και η Γαλλία δεν χρησιμοποιούν τα F-16, ενώ η Νορβηγία, η Ολλανδία και άλλοι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς πλησιάζουν στο να σταματήσουν σταδιακά την κατηγορία τους για να τα αντικαταστήσουν με F-35 - κάτι που η Νορβηγία έγινε η πρώτη που πέτυχε τον Ιανουάριο του 2022 Έτσι, εάν τα F-16 αναπτυχθούν στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν τον πρωταρχικό κίνδυνο. Όχι μόνο υπάρχει πιθανότητα το μαχητικό ή οι τεχνολογίες του να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας, όπως ο άλλος δυτικός εξοπλισμός σε σημαντικές ποσότητες, αλλά υπάρχει επίσης πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα τα μαχητικά να υποστούν σημαντικές απώλειες τόσο σε χτυπήματα στα αεροδρόμιά τους όσο και σε μάχες αέρος-αέρος που θα ήταν σημαντικό πλήγμα για τη φήμη του F-16.

Το F-16 είναι ένα ελαφρύ μονοκινητήριο μαχητικό που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970 ως ελαφρύτερο και φθηνότερο αντίστοιχο του βαρέων βαρών F-15 που αποτελούσε την ελίτ της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ενάντια στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η κλάση να έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα επιβίωσης λόγω της έλλειψης δυνατοτήτων stealth και της περιορισμένης ικανότητάς της να εμπλέκει κορυφαία αεροσκάφη βαρέων βαρών στον ρωσικό στόλο, όπως Su-35, MiG-31 και Su-57. Οι εμπλοκές αέρος-αέρος θα ήταν πιθανότατα πολύ μονόπλευρες και η κατάρριψη F-16 χρησιμοποιώντας τα δικά της μαχητικά θα πρόσθετε σημαντικά στο κύρος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και του αμυντικού της τομέα - που ήδη πρόσφατα επωφελήθηκε από την καταστροφή του κορυφαίου συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ, του Patriot στις 16 Μαΐου.

Εν κατακλείδι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά να χάσουν από το να δουν τα F-16 τους να μεταφέρονται στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι μελλοντικές παραγγελίες για την κατηγορία είναι ήδη υπό αμφισβήτηση και η φήμη της αεροπορικής τους δύναμης είναι κρίσιμη ιδιαίτερα σε θέατρα όπως η Ανατολική Ασία.

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail