Προσπάθησε πραγματικά η Ουκρανία να σκοτώσει τον Πούτιν με χτύπημα drone;

Αν υποθέσουμε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μπορεί να ήταν μια προσπάθεια πρόκλησης ζημιάς παρά να αναγκαστεί η Ρωσία να επαναπροσανατολίσει τα μέσα αεράμυνας της μακριά από το μέτωπο.

Η Ουκρανία απλώς προσπάθησε να σκοτώσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν; Σύμφωνα με τη Ρωσία, ναι.  

Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Τουλάχιστον ένα drone εξερράγη κοντά στο Κρεμλίνο, πυρπολώντας το κτίριο της Γερουσίας και προκαλώντας πρόσθετες ζημιές.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν περαιτέρω ότι τα ηλεκτρονικά αντίμετρα νίκησαν τα drones.

Υπάρχουν εξαιρετικοί λόγοι για να αμφιβάλλουμε για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας σχετικά με την επίθεση, και πράγματι το Κρεμλίνο μπορεί απλώς να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή όλων από την ανησυχητική πραγματικότητα ότι η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει τη Μόσχα. Ανεξάρτητα από το πού προήλθε η επίθεση ή τι στόχευε, αντιπροσωπεύει μια τεράστια αμηχανία για τον Πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του. Από την πλευρά της, η Ουκρανία αρνείται πως γνώριζε για την επίθεση, μια άρνηση που αξίζει όσο κοστίζει στους Ουκρανούς να την παραδεχτούν.

Μια ματιά στην τεχνολογία για την απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ιδιαιτερότητες των αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Το βίντεο δείχνει τουλάχιστον ένα drone να εκρήγνυται πάνω από το Κρεμλίνο, αλλά οι λεπτομέρειες του οχήματος είναι δύσκολο να διακριθούν. Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει άλλες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων, αν και καμία σε αυτή την απόσταση ή με αυτή την προφανή ακρίβεια. Ωστόσο, η τεχνολογία για την κατασκευή μεγαλύτερων και μεγαλύτερης εμβέλειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών δύσκολα είναι εκτός δυνατοτήτων του Κιέβου.

Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ανακτήσει και να ελέγξει τα συντρίμμια οποιωνδήποτε μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η γνώση του μεγέθους του οχήματος προσέφερε επίσης ενδείξεις για το πώς προφανώς απέφυγε τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στο δρόμο του προς τη Μόσχα. Δεδομένης της ηλεκτρονικής κίνησης πάνω και κοντά στον στόχο, το σύστημα καθοδήγησης πρέπει να είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα για τους Ρώσους ερευνητές. Η Ρωσία σίγουρα θα θέλει να διακόψει προληπτικά τυχόν πρόσθετες επιθέσεις στη Μόσχα.

Δολοφονία;

Δεν ξέρουμε αν επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας. Ξέρουμε μόνο πως οι Ρώσοι θέλουν να το σκεφτόμαστε.

Όποιον και να ρωτήσετε , το ζήτημα της δολοφονίας κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι σπασμωδικό. Το διεθνές δίκαιο (και μεγάλο μέρος του εσωτερικού δικαίου) τείνει να έχει αμυδρή άποψη για τη δολοφονία ξένων αξιωματούχων ακόμη και σε περιόδους πολέμου, αλλά ορισμένες συνθήκες μπορούν να δικαιολογήσουν μια επίθεση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναμφίβολα άμεση εξουσία στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθιστώντας τον, όπως οποιοσδήποτε άλλος στην άμεση γραμμή διοίκησης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν τις πρώτες ώρες του πολέμου του 2003 με την ίδια νομική αιτιολόγηση. Και δεδομένων των αξιόπιστων κατηγοριών πως οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Volodomyr Zelenskyy τις πρώτες ημέρες του πολέμου, μια επίθεση στον Πούτιν δε θα συνιστούσε ακριβώς κλιμάκωση.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη σοφία μιας απόπειρας δολοφονίας κατά του Πούτιν. Από τεχνικής άποψης, ένα χτύπημα με drone μεγάλης εμβέλειας είναι ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου για την Ουκρανία. Τα όπλα θα πρέπει να αποφεύγουν τις ρωσικές άμυνες, να έχουν ακριβή ακρίβεια και να απολαμβάνουν την εκπληκτική τύχη να βρίσκεται ο Πούτιν σε ένα προβλέψιμο μέρος σε μια προβλέψιμη στιγμή. Από πολιτική σκοπιά, υπάρχουν πιθανώς μειονεκτήματα στην απειλή της άμεσης ασφάλειας ενός ανθρώπου που μπορεί να εκτοξεύσει χιλιάδες πυρηνικά όπλα, ειδικά επειδή δεν είναι προφανές ότι κάποιος διάδοχος θα ήταν πιο διπλωματικά ευέλικτος.  

Τι γνωρίζουμε και τι συμβαίνει τώρα με τον Πούτιν; 

Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε. Δε γνωρίζουμε αν η επίθεση ξεκίνησε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ή από Ουκρανούς παρτιζάνους ή ακόμα και από Ρώσους αντιφρονούντες. Δε γνωρίζουμε αν ο Πούτιν στοχοποιήθηκε πραγματικά. Γνωρίζουμε πως η Μόσχα είναι τώρα τουλάχιστον πλασματικά ευάλωτη στην ουκρανική επίθεση. Γνωρίζουμε επίσης ότι η Ρωσία θα νιώσει την ανάγκη να απαντήσει σε αυτή την επίθεση, είτε επειδή πιστεύει ότι το Κίεβο προσπάθησε να δολοφονήσει τον Πούτιν είτε επειδή θέλει οι άνθρωποι να πιστεύουν πως το πιστεύει έτσι.

Αν υποθέσουμε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μπορεί να ήταν περισσότερο μια προσπάθεια πρόκλησης ζημιάς παρά να αναγκαστεί η Ρωσία να επαναπροσανατολίσει τα μέσα αεράμυνας της μακριά από το μέτωπο. Θα ήταν πολιτικά ανησυχητικό για τον Πούτιν να επιτρέψει στους Ουκρανούς να χτυπήσουν τη Μόσχα με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο. Η Ρωσία είναι τελικά μια μεγάλη δύναμη.

Οι Ουκρανοί μπορεί επίσης να προσπαθούσαν να παρακινήσουν τους Ρώσους σε κάποια παράλογη επίθεση πριν από την πολυαναμενόμενη ουκρανική επίθεση. Θα μάθουμε περισσότερα όταν τελειώσει ο πόλεμος και γραφτούν οι ιστορίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail