Ουκρανία: Αντεπίθεση εν αμφιβόλω - Καθόλου συνομιλίες - Κοινωνική κατάρρευση

ukrinform.net
Από τις αρχές Απριλίου, όταν οι ενημερωτικές διαφάνειες του Πενταγώνου για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού «διέρρευσαν» στον Ιστό, τα γραπτά στα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πολυσυζητημένη ουκρανική αντεπίθεση έγιναν πιο ζοφερά. Η διαφημιστική εκστρατεία έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί και οι εκτιμήσεις γίνονται περισσότερες ρεαλιστικός.  

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν από τρεις ημέρες οι Times του Λονδίνου πρόσφεραν ένα κομμάτι σε αυτήν την κατηγορία:

Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για τη μεγάλη της επίθεση, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή (με paywalled, αρχειοθετημένη έκδοση)
Το Κίεβο είναι εγκλωβισμένο σε μια ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή ώθηση παρά το γεγονός ότι καίει πυρομαχικά τόσο γρήγορα που η Δύση δεν μπορεί να συμβαδίσει. Ευτυχώς και η Ρωσία είναι χωρίς ιδέες

Ενώ οι Ουκρανοί κινούνται γρήγορα για να αφομοιώσουν τα 230 νέα και επισκευασμένα δυτικά άρματα μάχης και τα 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα τους, εξακολουθούν να μην έχουν την κατάλληλη αεράμυνα για οποιαδήποτε μεγάλη επιθετική επιχείρηση. Αυτό τους θέτει σε κίνδυνο από τη ρωσική αεροπορία. Οι δυτικές αμυντικές πηγές είναι επίσης αβέβαιες εάν οι ανώτεροι διοικητές μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα συστήματα καθώς και οι στρατιώτες τους στο έδαφος.

Ωστόσο, το Κίεβο έχει ελάχιστη πραγματική επιλογή από το να εξαπολύσει μια μεγάλη ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή επίθεση. Οι ηγέτες του εγκλωβίζονται όλο και περισσότερο. Όπως είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας: «Οι Ουκρανοί μας έχουν εκπλήξει όπως και ο Πούτιν στο παρελθόν, αλλά έχουν πολύ λιγότερο περιθώριο ελιγμών τώρα . . . και οι Ρώσοι το ξέρουν».

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι διαχειρίστηκε τη Δύση με μεγάλη δεξιοτεχνία, αλλά για να διατηρήσει την υποστήριξή της πρέπει να δείξει αυτό που οι μυημένοι στην Ουάσιγκτον αποκαλούν μάλλον άγευστα «απόδοση της επένδυσης».

Πρέπει επίσης να ισορροπήσει την εσωτερική πολιτική. Γεράκια όπως ο Kyrylo Budanov, ο αρχηγός των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, αποτρέπουν οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για διαπραγματεύσεις, παρόλο που ορισμένοι στην κυβέρνηση πιστεύουν πως τώρα είναι η ώρα να θέσουν εκτός τους συναισθηματικούς. Ένας δυτικός διπλωμάτης στο Κίεβο περιέγραψε μια «σουρεαλιστική παράλληλη εμπειρία» καθώς οι συνομιλητές του «συζήτησαν πιθανές μορφές διαπραγματεύσεων ένα βράδυ» και μετά «φωνάζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν συνομιλίες με τη Ρωσία» δημόσια την επόμενη μέρα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Κίεβο έκαψε για πρώτη φορά υλικό και προσωπικό του μόνιμου στρατού. Στη συνέχεια έλαβε μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής από πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και κάηκε μέσα από αυτό το απόθεμα. Τώρα έχει λάβει «δυτικά» όπλα για έναν τρίτο στρατό που θα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από επιστρατευμένους πολίτες με μικρή στρατιωτική εμπειρία. Αφού ολοκληρωθεί η αντεπίθεση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αυτός ο τρίτος στρατός θα καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Δε θα υπάρχει άλλο υλικό και προσωπικό για τέταρτο στρατό.

Αντίθετα, ο ρωσικός στρατός είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτος. Έτσι λέει ο στρατηγός Cavoli, ο διοικητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη:

Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στην Ουκρανία. Παρά αυτές τις αποτυχίες και τα μειωμένα αποθέματά τους σε εξοπλισμό και πυρομαχικά, οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν σημαντική ικανότητα και συνεχίζουν να διαθέτουν την ικανότητα να αναζωογονούν τις απώλειές τους.

Η Ρωσία παραμένει μια τρομερή και απρόβλεπτη απειλή που θα αμφισβητήσει τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα στο άμεσο μέλλον. Οι ρωσικές αεροπορικές, θαλάσσιες, διαστημικές, κυβερνοδυνάμεις και στρατηγικές δυνάμεις δεν έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση στον τρέχοντα πόλεμο. Επιπλέον, η Ρωσία πιθανότατα θα ξαναχτίσει τον μελλοντικό στρατό της σε μια μεγάλη και πιο ικανή χερσαία δύναμη [..] Η Ρωσία διατηρεί ένα τεράστιο απόθεμα αναπτυγμένων και μη αναπτυγμένων πυρηνικών όπλων [..] ... Η Ρωσία επιδιώκει ένα πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού που
δίνει προτεραιότητα σε σειρά προηγμένων συμβατικών, υβριδικών και πυρηνικών δυνατοτήτων για να απωθήσει τη Δύση. [...] Αυτά τα όπλα παρέχουν στη Ρωσία ασύμμετρες απειλές στο ΝΑΤΟ και παρουσιάζουν νέες προκλήσεις στις επιλογές απόκρισης της Δύσης.

Το αν ή πότε θα ξεκινήσει η ουκρανική αντεπίθεση παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Ο καιρός είναι ένας σημαντικός παράγοντας:

Οι ανοιξιάτικες βροχές ήταν φέτος πολύ πιο έντονες από ό,τι συνήθως. Οι έντονες βροχοπτώσεις στη Zaporizhzhia τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μετατρέψει το πεδίο της μάχης σε μια ζελατινώδη σούπα.

«Ήταν μια ασυνήθιστη άνοιξη», είπε ένας διοικητής της ταξιαρχίας. «Ποτέ δεν έχει ξαναβρέξει τόσο πολύ».

Υπάρχει βέβαια και το θέμα των πυρομαχικών. Η Ουκρανία δεν έχει ήδη επαρκή αριθμό βολών πυροβολικού. Κάθε μέρα χρησιμοποιεί περισσότερα από όσα λαμβάνει και αυτά που λαμβάνει είναι περισσότερα από όσα μπορεί να παράγει η «δύση». Η αντεπίθεση θα κάψει ό,τι πυρομαχικό έχει απομείνει. Και μετά τι;

Μπορεί να υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι για να ανασταλεί η αντεπίθεση. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ζητά προσφορές από τη βιομηχανία για συγκεκριμένο εξοπλισμό. Μεταξύ αυτών είναι εξοπλισμός διάρρηξης ναρκών για κύρια άρματα μάχης, γέφυρες τανκς χωρητικότητας 70 τόνων και μεταφορείς για βαριά κύρια άρματα μάχης.

Με περίπου 40 τόνους, τα σοβιετικά άρματα μάχης κατασκευάζονται σημαντικά ελαφρύτερα από τα «δυτικά» άρματα μάχης που ζυγίζουν έως και 70 τόνους. Το Leopard που παραδόθηκε πρόσφατα και άλλα άρματα μάχης δεν μπορούν να περάσουν πάνω από τυπικές γέφυρες ουκρανικών περιοχών χωρίς να τις καταστρέψουν σε σοβαρό βαθμό. Χωρίς την απαραίτητη υποδομή και εξοπλισμό υποστήριξης, τα «δυτικά» τανκς είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστα. Η έναρξη μιας αντεπίθεσης εναντίον ενισχυμένων ρωσικών αμυντικών γραμμών χωρίς τέτοιο εξοπλισμό δεν είναι πραγματικά δυνατή.

Αλλά και η αναμονή δε γίνεται να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει μόνο η πίεση από την Ουάσιγκτον και άλλους υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά υπάρχει και η μόνιμη απειλή των ρωσικών χτυπημάτων στα συσσωρευμένα αποθέματα και δυνάμεις. Όσο περισσότερο μένουν στους χώρους προετοιμασίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εντοπιστούν και να καταστραφούν.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ρωσία κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της ουκρανικής αεράμυνας στην περιοχή Kherson και Pavlograd. Δεν υπάρχουν αντικαταστάσεις για αυτά τα συστήματα.

Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας φαίνεται να πιστεύει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για αρκετά ακόμη χρόνια. Για την Ουκρανία θέλει επίσης να αποκτήσει:

Πυραύλους ή ρουκέτες με βεληνεκές 100-300km. εκτόξευση από ξηρά, θάλασσα ή αέρα. Ωφέλιμο φορτίο 20-490 κιλά

Η καταληκτική ημέρα για αυτό το αίτημα είναι η 4η Μαΐου. Εάν τυχαίνει να έχετε μερικούς από αυτούς τους πυραύλους που βρίσκονται γύρω ή αν μπορείτε να τους παράξετε, έχετε δύο ακόμη ημέρες για να κάνετε την προσφορά σας. Αλλά ρεαλιστικά η συντομότερη δυνατή παράδοση τέτοιων πυραύλων θα είναι πιθανότατα το 2024/25. Αναρωτιέται κανείς αν η Ουκρανία μέχρι τότε θα είναι ακόμα στη ζωή.

Ο Yves Smith συζητά τις πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός μετά την ολοκλήρωση της αντεπίθεσης. Διαπιστώνει ότι η Ρωσία είναι απίθανο να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο χωρίς να λάβει πολύ σημαντικές παραχωρήσεις:

Δε βλέπω πώς φτάνουν κάπου οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Τα γεράκια εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση του οδηγού και είτε θα αρνηθούν τις διαπραγματεύσεις είτε θα θέσουν προϋποθέσεις. Θυμηθείτε πως η Ρωσία είχε απορρίψει προηγουμένως προϋποθέσεις· ακόμα κι αν τις διασκέδαζαν τώρα, οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλές. Οι αρχικές απαιτήσεις της Δύσης, όπως μια άμεση κατάπαυση του πυρός, θα απορριφθούν ή θα ακυρώνονταν γρήγορα από ρωσικά ανταλλάγματα όπως «Μόνο αν αναστείλετε τις κυρώσεις». Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχει κουβέντα στο παρασκήνιο, αλλά μην περιμένετε να πάει μακριά.
...
Ας υποθέσουμε φιλανθρωπικά, παρ' όλα αυτά, πως η Δύση ζητά πράγματι από τη Ρωσία να διαπραγματευτεί. Εκτός εάν το αίτημα υποβληθεί με προφανώς απαράδεκτο τρόπο, η Ρωσία πρέπει να το διασκεδάσει.

Αλλά δεν βλέπω πώς θα πάει πουθενά αυτό έως ότου οι ηγέτες στη Δύση έχουν πραγματικά, αποδεχθεί πως η Ρωσία έχει το πάνω χέρι και δεν έχει καλούς λόγους να σταματήσει μέχρι να υποτάξει την Ουκρανία.

Και το μόνο που πρέπει να κάνει η Ρωσία για να υπονομεύσει ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις είναι να αναδείξει το αίτημα που έχει διατυπώσει ο Πούτιν με διαφορετικές μορφές από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το 2007: εγγυήσεις ασφαλείας.

Ποιος θα τις δώσει; Οι χαρούμενες γαλλικές και γερμανικές παραδοχές της διπροσωπίας σε σχέση με τις Συμφωνίες του Μινσκ σημαίνουν ότι κανένα κράτος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να τύχει εμπιστοσύνης, εκτός ίσως από την Τουρκία (και εάν ο Ερντογάν επιβιώσει, πιθανότατα θα θεωρηθεί πολύ κοντά στη Ρωσία για να είναι αποδεκτός). Οι ΗΠΑ σαφώς δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Η Κίνα δε θα ήταν αποδεκτή και δεν ταιριάζει στον ρόλο (δεν είναι δύναμη γης και δεν έχει παρουσία στο θέατρο).

Έτσι, εκτός και αν συμβούν κάποια γεγονότα (και ο Taleb προειδοποιεί ότι οι ουρές είναι χοντρές), εξακολουθούμε να προσβλέπουμε πως η Ρωσία θα επιδιώξει τον πόλεμο μέχρι να μπορέσει να επιβάλει όρους στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερεύει:

Η σκηνή στο ενεχυροδανειστήριο απεικονίζει την κρίση της αυξανόμενης φτώχειας στην Ουκρανία, η πραγματικότητα της οποίας έρχεται σε αντίθεση με την επιφανειακή φασαρία των πολυσύχναστων εστιατορίων και μπαρ του Κιέβου όπου είναι συχνά δύσκολο να βρεις τραπέζι, με πολλούς να ζουν μια επισφαλή ζωή.

Η φτώχεια αυξήθηκε από 5,5% σε 24,2% στην Ουκρανία το 2022, ωθώντας 7,1 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια με το χειρότερο αντίκτυπο εκτός οπτικού πεδίου στα αγροτικά χωριά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με την ανεργία ανεπίσημα στο 36% και τον πληθωρισμό να αγγίζει το 26,6% στα τέλη του 2022, ο περιφερειακός διευθυντής χωρών του ιδρύματος για την Ανατολική Ευρώπη, Arup Banerji, είχε προειδοποιήσει ότι η φτώχεια μπορεί να εκτιναχθεί στα ύψη.

Πίσω από το παράθυρό του στο Treasure, ο Stepanov περιγράφει τις δυσκολίες που βιώνουν ακόμη και όσοι έχουν δουλειά. «Η τιμή των πάντων έχει ανέβει. Το φαγητό είναι το πιο ακριβό και μετά είναι καύσιμο για το αυτοκίνητο. Κάποια πράγματα έχουν ανέβει κατά 40-50%. Πριν από τον πόλεμο η γυναίκα μου πήγαινε στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει και πλήρωνε 200 hryvnia, τώρα στο ίδιο μαγαζί χρειάζεται 400-500».

Τα δισεκατομμύρια δολάρια και τα ευρώ που παρέχονται από τη «δύση» στην Ουκρανία εξαφανίζονται από όσους επισκέπτονται τα φανταχτερά εστιατόρια και τα μπαρ στο Κίεβο. Όσοι δεν ανήκουν στους κύκλους που λαμβάνουν δωροδοκίες θα πρέπει να συνηθίσουν να πεινούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail