Προσπαθεί η Federal Reserve να προκαλέσει οικονομική ύφεση;

Στην πραγματικότητα το έκαναν. Παρόλο που οι τράπεζες καταρρέουν, η αγορά εμπορικών ακινήτων καταρρέει, οι πωλήσεις κατοικιών βυθίζονται και μεγάλες εταιρείες απολύουν εργαζομένους σε όλη την Αμερική, η Federal Reserve μόλις αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα. Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από οικονομική αμέλεια. Γνωρίζουν πως τα υψηλότερα ποσοστά συνθλίβουν την οικονομία, αλλά προφανώς πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερος πόνος. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αξιωματούχοι της Fed μόλις αύξησαν τα επιτόκια άλλες 25 μονάδες βάσης και είναι τώρα τα υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2007:

Η Federal Reserve αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά ένα τέταρτο της μονάδας, αλλά άνοιξε την πόρτα σε μια πολυαναμενόμενη παύση στην πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980.

Η ομόφωνη απόφαση θέτει το βασικό επιτόκιο αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 5% έως 5,25%, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2007, από σχεδόν μηδενικό, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Σηματοδοτεί τη 10η συνεχή αύξηση των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια τόσο υψηλά το 2007, δε λειτούργησε ακριβώς τόσο καλά, σωστά;

Τον επόμενο χρόνο βυθιστήκαμε στη χειρότερη οικονομική ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση.

Τώρα μια νέα οικονομική κρίση έχει ξεκινήσει, και ακόμη και το CNN παραδέχεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά θα κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα:

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές εξακολουθούν να συμβιβάζονται με την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, η οποία πυροδότησε τεράστιο ξεπούλημα σε κρατικά ομόλογα και μετοχές των ΗΠΑ πέρυσι.

Τράπεζες που δεν κατάφεραν να προετοιμαστούν επαρκώς έχουν χτυπηθεί μέχρι τέλους. Το μεταβαλλόμενο τοπίο άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο και της First Republic Bank αυτή την εβδομάδα.

Περισσότερος πόνος θα μπορούσε να είναι στο δρόμο. Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων, ο οποίος είναι πολύ ευαίσθητος στα υψηλά επιτόκια, φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτος - τα προβλήματά του επιδεινώθηκαν από την πληθώρα άδειων κτιρίων γραφείων στον απόηχο της πανδημίας.

Ειδικότερα, τα υψηλότερα επιτόκια θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε εκατοντάδες τράπεζες που ήδη βρίσκονται στο χείλος της αφερεγγυότητας.

Και όταν οι τράπεζες παλεύουν να επιβιώσουν, πιέζονται πολύ με τα χρήματά τους, και αυτός είναι ο λόγος που αντιμετωπίζουμε τώρα μια μεγάλη πιστωτική κρίση:

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι έχει ξεκινήσει μια πιστωτική κρίση», δήλωσε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον, κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου επεισοδίου του podcast «Thoughts on the Market» της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια μιας πιστωτικής κρίσης, οι τράπεζες αυξάνουν σημαντικά τα πρότυπα δανεισμού τους, καθιστώντας δύσκολη την απόκτηση δανείου. Οι δανειολήπτες μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσουν με πιο αυστηρούς όρους, όπως τα υψηλά επιτόκια, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον οικονομικό κίνδυνο. Λιγότερα δάνεια, με τη σειρά τους, θα οδηγούσαν σε λιγότερες δαπάνες από καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Εάν ο στόχος της Federal Reserve ήταν να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα, αυτό που είχαν ήδη κάνει, λειτουργεί.

Έτσι δεν χρειαζόταν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.

Απλά δείτε μερικά από τα πράγματα που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Για παράδειγμα, η FedEx Freight ανακοίνωσε ότι θα κλείσει οριστικά 29 υποκαταστήματα:

Η FedEx Freight κλείνει 29 τοποθεσίες αργότερα φέτος και θα ξεκινήσει άλλον ένα γύρο απολύσεων για ορισμένους υπαλλήλους στα τέλη Μαΐου, ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα.

Η FedEx Freight σχεδιάζει να κλείσει τα υποκαταστήματα και να ενοποιήσει τις δραστηριότητές της σε άλλες τοποθεσίες από τις 13 Αυγούστου. Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκονται οι τοποθεσίες που έχουν οριστεί για κλείσιμο, ένας εκπρόσωπος της FedEx είπε ότι η εταιρεία δεν είχε «αυτές τις πληροφορίες για κοινή χρήση αυτήν την στιγμή».

Και η Vice Media ανακοίνωσε ότι «ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης»:

Η Vice Media ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση – αφού οι προσπάθειες να βρεθεί αγοραστής για μια εταιρεία που κάποτε αξίας 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων φαινόταν να μην οδηγεί πουθενά.

Περισσότερες από πέντε εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Vice, ανέφεραν οι New York Times τη Δευτέρα, αλλά οι πιθανότητες πώλησης θεωρούνται όλο και πιο απομακρυσμένες.

Η πτώση της Vice έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου το BuzzFeed News ανακοίνωσε το κλείσιμό του και τρεις μήνες αφότου η Vox απέλυσε 130 άτομα, που αντιπροσωπεύουν το 7 τοις εκατό του προσωπικού.

Ακόμη και η GM αισθάνεται το άγχος αυτού του οικονομικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το USA Today, οι προηγούμενες προσπάθειες για μείωση του εργατικού τους δυναμικού δεν ήταν επαρκείς και έτσι θα αποδεσμεύσουν εκατοντάδες συμβασιούχους υπαλλήλους:

Η General Motors έλυσε «αρκετές εκατοντάδες» συμβάσεις υπαλλήλων που εργάζονταν στο Παγκόσμιο Τεχνικό Κέντρο της στο Γουόρεν του Μίσιγκαν και σε άλλες τοποθεσίες αυτό το Σαββατοκύριακο, στην προσπάθειά της να περικόψει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό της μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι περικοπές έρχονται σχεδόν ένα μήνα αφότου 5.000 μισθωτοί συμφώνησαν σε ένα εθελοντικό πακέτο αποχώρησης που η GM είπε ότι θα τη βοηθούσε να επιτύχει σχεδόν το 50% του στόχου περικοπής κόστους μόνο φέτος και να αποτρέψει περαιτέρω ακούσιες περικοπές.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι έμποροι λιανικής συνεχίζουν να καταρρέουν.

Ειδικότερα, με μεγάλη λύπη άκουσα πως η Tuesday Morning «σβήνει τις δραστηριότητές της και κλείνει όλα τα καταστήματά της»:

Η Tuesday Morning βγαίνει εκτός λειτουργίας και κλείνει όλα τα καταστήματά της. Είναι ο δεύτερος μεγάλος λιανοπωλητής οικιακών ειδών στις ΗΠΑ που κατέρρευσε τις τελευταίες ημέρες.

Ο λιανοπωλητής ανακοίνωσε στο Facebook και τον ιστότοπό του ότι έχει ξεκινήσει εκπτώσεις με έκπτωση 30% στα προϊόντα του που πωλούνται στα 200 περίπου καταστήματά του που έχουν απομείνει. Οι πελάτες έχουν προθεσμία έως τις 13 Μαΐου για να χρησιμοποιήσουν τις δωροκάρτες τους και τα καταστήματά τους θα αρχίσουν να κλείνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει εκεί έξω;

Είναι ένα λουτρό αίματος, και απλώς έκαναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο και οι αξιωματούχοι της Fed επέλεξαν αυτήν την στιγμή για να σαμποτάρουν τον κεντρικό κόμβο ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας.

Εάν βυθιστούμε σε οικονομική ύφεση, ολόκληρος ο πλανήτης θα νιώσει τον πόνο.

Καλύτερα να ελπίζουμε σε ένα θαύμα από κάπου αλλού, επειδή οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται λίγο περισσότερο κάθε μέρα που περνά και οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύουν να μας βοηθήσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail