Η αποδολαριοποίηση ξεκινάει με υψηλό ρυθμό

Το δολάριο ΗΠΑ είναι απαραίτητο για την προβολή της παγκόσμιας ισχύος των ΗΠΑ. Αλλά το 2022, το μερίδιο του δολαρίου ως μέρος των αποθεματικών νομισμάτων υποχώρησε 10 φορές πιο γρήγορα από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η θέση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος διαβρώνεται. Όταν τα εταιρικά δυτικά μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να επιτίθενται σοβαρά στην αφήγηση της αποδολαριοποίησης του πολυπολικού κόσμου, τότε ξέρετε πως ο πανικός στην Ουάσιγκτον έχει επικρατήσει πλήρως.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αριθμοί: το μερίδιο του δολαρίου των παγκόσμιων αποθεμάτων ήταν 73 τοις εκατό το 2001, 55 τοις εκατό το 2021 και 47 τοις εκατό το 2022. Το βασικό στοιχείο είναι ότι πέρυσι, το μερίδιο του δολαρίου υποχώρησε 10 φορές πιο γρήγορα από το μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Τώρα δεν είναι πλέον τραβηγμένο να προβλεφθεί ένα παγκόσμιο μερίδιο δολαρίου μόλις 30 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2024, που συμπίπτει με τις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η καθοριστική στιγμή - το πραγματικό έναυσμα που οδήγησε στην πτώση του Ηγεμόνα - ήταν το Φεβρουάριο του 2022, όταν πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα «πάγωσαν» από τη συλλογική Δύση και κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη άρχισε να φοβάται για τα δικό της δολάρια σε καταστήματα στο εξωτερικό. Υπήρχε κάποια κωμική ανακούφιση σε αυτή την παράλογη κίνηση, ωστόσο: η ΕΕ «δεν μπορεί να βρει» το μεγαλύτερο μέρος της.

Τώρα υπόδειξη σε ορισμένες τρέχουσες βασικές εξελίξεις στο μέτωπο των συναλλαγών.

Πάνω από το 70% των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας χρησιμοποιούν τώρα είτε το ρούβλι είτε το γιουάν, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Anton Siluanov.

Η Ρωσία και η Ινδία διαπραγματεύονται πετρέλαιο σε ρουπίες. Πριν από λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, η Banco Bocom BBM έγινε η πρώτη τράπεζα της Λατινικής Αμερικής που εγγράφηκε ως άμεσος συμμετέχων στο Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (CIPS), το οποίο είναι η κινεζική εναλλακτική λύση στο δυτικό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT.

Η κινεζική CNOOC και η γαλλική Total υπέγραψαν το πρώτο τους εμπόριο LNG σε γιουάν μέσω του Χρηματιστηρίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Μπαγκλαντές για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Rooppur θα παρακάμψει επίσης το δολάριο ΗΠΑ. Η πρώτη πληρωμή 300 εκατομμυρίων δολαρίων θα γίνει σε γιουάν, αλλά η Ρωσία θα προσπαθήσει να αλλάξει τις επόμενες σε ρούβλια.

Το διμερές εμπόριο της Ρωσίας και της Βολιβίας δέχεται πλέον εποικισμούς στο Βολιβιάνο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη πως η προσπάθεια της Rosatom αποτελεί κρίσιμο μέρος της ανάπτυξης κοιτασμάτων λιθίου στη Βολιβία.

Συγκεκριμένα, πολλές από αυτές τις συναλλαγές αφορούν χώρες BRICS – και όχι μόνο. Τουλάχιστον 19 έθνη έχουν ήδη ζητήσει να ενταχθούν στο BRICS+, την εκτεταμένη έκδοση του σημαντικότερου πολυπολικού θεσμού του 21ου αιώνα, του οποίου τα ιδρυτικά μέλη είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα και στη συνέχεια η Νότια Αφρική. Οι υπουργοί Εξωτερικών της αρχικής πεντάδας θα αρχίσουν να συζητούν τους τρόπους ένταξης νέων μελών σε μια προσεχή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στο Κέιπταουν.

Οι BRICS, ως έχουν, είναι ήδη πιο σχετικές με την παγκόσμια οικονομία από το G7. Τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ αποκαλύπτουν ότι τα υφιστάμενα πέντε κράτη BRICS θα συνεισφέρουν 32,1 τοις εκατό στην παγκόσμια ανάπτυξη, σε σύγκριση με το 29,9 τοις εκατό της G7.

Με το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Ινδονησία και το Μεξικό ως πιθανά νέα μέλη, είναι σαφές πως οι βασικοί παίκτες του Παγκόσμιου Νότου αρχίζουν να επικεντρώνονται στο βασικό πολυμερή θεσμό που είναι ικανός να συντρίψει τη δυτική ηγεμονία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν (MbS) εργάζονται σε πλήρη συγχρονισμό καθώς η συνεργασία της Μόσχας με το Ριάντ στον ΟΠΕΚ+ δίνει μεταστάσεις σε BRICS+, παράλληλα με την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας - Ιράν.

Ο MbS οδήγησε εσκεμμένα τη Σαουδική Αραβία προς το νέο ισχυρό τρίο της Ευρασίας Ρωσία-Ιράν-Κίνα (RIC), μακριά από τις ΗΠΑ. Το νέο παιχνίδι στη Δυτική Ασία είναι το επερχόμενο BRIICSS – με αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό, τόσο το Ιράν όσο και τη Σαουδική Αραβία, των οποίων η ιστορική συμφιλίωση έγινε με τη μεσολάβηση ενός άλλου μέλους βαρέων βαρών των BRICS, της Κίνας.

Είναι σημαντικό πως η εξελισσόμενη προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας συνεπάγεται επίσης μια πολύ στενότερη σχέση μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στο σύνολό του και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας.

Αυτό θα μεταφραστεί σε συμπληρωματικούς ρόλους – όσον αφορά την εμπορική συνδεσιμότητα και τα συστήματα πληρωμών – για το Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), που συνδέει Ρωσία-Ιράν-Ινδία και τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας, βασικός σανίδα της φιλόδοξης, πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) του Πεκίνου.

Σήμερα, μόνο η Βραζιλία, με τον Πρόεδρό της Luiz Inácio Lula Da Silva εγκλωβισμένο από τους Αμερικανούς και μια ασταθή εξωτερική πολιτική, διατρέχει τον κίνδυνο να υποβιβαστεί από τους BRICS στην ιδιότητα του δευτερεύοντος παίκτη.

Πέρα από το BRIICSS

Το τρένο της αποδολαριοποίησης έχει ωθηθεί σε κατάσταση υψηλής ταχύτητας λόγω των συσσωρευμένων επιπτώσεων του χάους της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέεται με τον Covid και των συλλογικών κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία.

Το βασικό σημείο είναι το εξής: Οι BRICS έχουν τα εμπορεύματα και η G7 ελέγχει τη χρηματοδότηση. Τα τελευταία δεν μπορούν να καλλιεργήσουν εμπορεύματα, αλλά τα πρώτα μπορούν να δημιουργήσουν νομίσματα – ειδικά όταν η αξία τους συνδέεται με υλικά αγαθά όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο, τα ορυκτά και άλλοι φυσικοί πόροι.

Αναμφισβήτητα ο βασικός παράγοντας ταλάντευσης είναι ότι οι τιμές για το πετρέλαιο και το χρυσό μετατοπίζονται ήδη στη Ρωσία, την Κίνα και τη Δυτική Ασία.

Κατά συνέπεια, η ζήτηση για ομόλογα σε δολάρια καταρρέει αργά αλλά σταθερά. Τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ θα αρχίσουν αναπόφευκτα να επιστρέφουν στην πατρίδα τους – καταστρέφοντας την αγοραστική δύναμη του δολαρίου και τη συναλλαγματική του ισοτιμία.

Η πτώση ενός οπλισμένου νομίσματος θα καταλήξει να συντρίψει όλη τη λογική πίσω από το παγκόσμιο δίκτυο των ΗΠΑ με 800+ στρατιωτικές βάσεις και τους προϋπολογισμούς λειτουργίας τους.

Από τα μέσα Μαρτίου, στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CSI) – ενός από τους βασικούς διακυβερνητικούς οργανισμούς στην Ευρασία που δημιουργήθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ – συζητείται ενεργά η περαιτέρω ολοκλήρωση μεταξύ του CSI. την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU), τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και τους BRICS.

Οι ευρασιατικοί οργανισμοί που συντονίζουν την αντίσταση στο σημερινό σύστημα υπό την ηγεσία της Δύσης, το οποίο καταπατά το διεθνές δίκαιο, δεν ήταν τυχαία ένα από τα βασικά θέματα της ομιλίας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στα Ηνωμένα Έθνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως τέσσερα κράτη-μέλη της ΚΑΚ – η Ρωσία και τρεις «Στάν» της Κεντρικής Ασίας – ίδρυσαν την SCO μαζί με την Κίνα τον Ιούνιο του 2001.

Ο παγκοσμιοποιητικός συνδυασμός Davos/Great Reset, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, κήρυξε τον πόλεμο στο πετρέλαιο αμέσως μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης της Ρωσίας (SMO) στην Ουκρανία. Απείλησαν τον ΟΠΕΚ+ να απομονώσει τη Ρωσία – αλλά απέτυχαν ταπεινωτικά. Ο ΟΠΕΚ+, που ουσιαστικά διευθύνεται από τη Μόσχα-Ριάντ, κυβερνά τώρα την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Οι δυτικές ελίτ βρίσκονται σε πανικό. Ειδικά μετά τη βόμβα του Λούλα στο κινεζικό έδαφος κατά την επίσκεψή του με τον Σι Τζινπίνγκ, όταν κάλεσε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ με δικά του νομίσματα στο διεθνές εμπόριο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είπε πρόσφατα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη – την καρδιά του κατεστημένου των ΗΠΑ – πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό κατά 5 τοις εκατό και να απειλήσουν την κυριαρχία του δολαρίου και του ευρώ».

Η μονολιθική στροφή στα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης είναι ότι οι οικονομίες των BRICS που συναλλάσσονται κανονικά με τη Ρωσία «δημιουργούν νέα προβλήματα για τον υπόλοιπο κόσμο». Αυτό είναι απόλυτη ανοησία: δημιουργεί προβλήματα μόνο στο δολάριο και το ευρώ.

Η συλλογική δύση φτάνει στο Desperation Row – τώρα χρονικά με την εκπληκτική ανακοίνωση του προεδρικού εισιτηρίου των ΗΠΑ Μπάιντεν-Χάρις και πάλι το 2024. Αυτό σημαίνει πως οι χειριστές νεο-συντηρητών της αμερικανικής κυβέρνησης θα διπλασιάσουν το σχέδιό τους να εξαπολύσουν έναν βιομηχανικό πόλεμο εναντίον και των δύο, Ρωσίας και Κίνας έως το 2025.

Το πετρογιουάν έρχεται


Και αυτό μας φέρνει πίσω στην αποδολαριοποίηση και σε αυτό που θα αντικαταστήσει το ηγεμονικό αποθεματικό νόμισμα του κόσμου. Σήμερα, το ΣΣΚ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 25 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου (η Σαουδική Αραβία ανέρχεται στο 17 τοις εκατό). Πάνω από το 25 τοις εκατό των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας προέρχονται από το Ριάντ. Και η Κίνα, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος του ΣΣΚ.

Το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2018. Κάθε παραγωγός πετρελαίου, από οπουδήποτε, μπορεί να πουλά στη Σαγκάη σε γιουάν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η ισορροπία δυνάμεων στις αγορές πετρελαίου μετατοπίζεται ήδη από το δολάριο ΗΠΑ στο γιουάν.

Το αλίευμα είναι πως οι περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου προτιμούν να μην κρατούν μεγάλες αποθήκες γιουάν. Άλλωστε όλοι είναι ακόμα συνηθισμένοι στο πετροδολάριο. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο συνδέει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στη Σαγκάη με τη μετατροπή του γιουάν σε χρυσό. Και όλα αυτά χωρίς να αγγίξουν τα τεράστια αποθέματα χρυσού της Κίνας.

Αυτή η απλή διαδικασία πραγματοποιείται μέσω χρηματιστηρίων χρυσού που δημιουργούνται στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ. Και όχι τυχαία, βρίσκεται στην καρδιά ενός νέου νομίσματος για να παρακάμψει το δολάριο που συζητείται από την EAEU.

Το ντάμπινγκ του δολαρίου έχει ήδη έναν μηχανισμό: την πλήρη χρήση των μελλοντικών συμβολαίων πετρελαίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Σαγκάης σε γιουάν. Αυτός είναι ο προτιμώμενος δρόμος για το τέλος του πετροδολαρίου.

Η προβολή της παγκόσμιας ισχύος των ΗΠΑ βασίζεται ουσιαστικά στον έλεγχο του παγκόσμιου νομίσματος. Ο οικονομικός έλεγχος αποτελεί τη βάση του δόγματος του Πενταγώνου «Κυριαρχία πλήρους φάσματος». Ωστόσο, τώρα, ακόμη και η στρατιωτική προβολή είναι σε ερείπια, με τη Ρωσία να διατηρεί μια απρόσιτη προέλαση στους υπερηχητικούς πυραύλους και τη Ρωσία-Κίνα-Ιράν να μπορούν να αναπτύξουν μια σειρά από αερομεταφορείς-δολοφόνους.

Ο Ηγεμόνας – προσκολλημένος σε ένα τοξικό κοκτέιλ νεοφιλελευθερισμού, κυρώσεων για την άνοια και εκτεταμένων απειλών – αιμορραγεί από μέσα. Η αποδολαριοποίηση είναι μια αναπόφευκτη απάντηση στην κατάρρευση του συστήματος. Σε ένα περιβάλλον Sun Tzu 2.0, δεν είναι περίεργο ότι η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας δε δείχνει καμία πρόθεση να διακόψει τον εχθρό όταν είναι τόσο απασχολημένος να νικήσει τον εαυτό του. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail