Μη ζηλεύετε όποιον κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία...

«Μη ζηλεύετε όποιον κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία. Ο νικητής θα μπορούσε αμέσως να βγει εκτός οικονομικής πορείας από τους ”ισχυρούς ανέμους”». Το σχόλιο αυτό του Politico είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος όποιος κι αν είναι αυτός. Μπορεί τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων να είναι αρκετά συγκεχυμένα -άλλες δείχνουν θρίλερ, άλλες νίκη του Κιλτσντάρογλου από την πρώτη Κυριακή- το μόνο βέβαιον είναι ωστόσο ότι ο νέος ηγέτης της Τουρκίας δεν θα απολαύσει καμία περίοδο χάριτος. Τα μήνυμα για την τουρκική οικονομία είναι εξαιρετικά δυσοίωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί να εκτιμά ότι η προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Από: energia.gr - Της Μύρνας Νικολαΐδου

Η προσφυγή στο Ταμείο θεωρείται μονόδρομος καθώς ακόμη κι αν βγει η αντιπολίτευση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής σταθεροποίησης χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αλλά και σε περίπτωση που νικήσει ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να κάνει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική του πολιτική για να λάβει την στήριξη του ΔΝΤ. Με λίγα λόγια ο γνωστός ως «Δόκτωρ Ολεθρος» εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας είναι τόσο άσχημη, που η διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αναπόφευκτη. Αλλά και οι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν ότι θα είναι «εξωφρενικά δύσκολο» έργο να ανοικοδομηθεί η οικονομία της Τουρκίας και να ανακτηθεί η αξιοπιστία στα μάτια των ξένων επενδυτών, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Τίποτα ωστόσο δεν θα μαρτυρούσε αυτή την κατάληξη πριν από δύο δεκαετίες που ο Ερντογάν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Κατά την πρώτη δεκαετία της 20χρονης διακυβέρνησής του, ο Τούρκος Πρόεδρος οδήγησε τη χώρα σε μια οικονομική άνθηση -καθοδηγούμενη εν μέρει από κατασκευαστές και εξαγωγείς από τις συντηρητικές περιοχές της Ανατολίας που υποστήριζαν το κυβερνών Κόμμα - μετατρέποντας την Τουρκία σε μια από πλέον αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές. Η ισχυρή ανάπτυξη με μέσο όρο άνω του 7% ετησίως μεταξύ 2002 και 2007 ήταν τότε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ερντογάν. Το κλίμα ωστόσο άλλαξε άρδην κατά τη δεύτερη δεκαετία της διακυβέρνησής του. Ο πρόεδρος πήρε τον απόλυτο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής και επέμενε στην ανορθόδοξη θεωρία του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Οι αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, τα γνωστά Erdoganomics, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας άρνησης για την αύξηση των επιτοκίων, βοήθησαν να εκτοξευθεί ο πληθωρισμός σε πάνω από το 85% τον Οκτώβριο, ενώ η λίρα έχει πέσει σχεδόν 60% τα τελευταία δύο χρόνια σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Το αποτέλεσμα φαίνεται πλέον στην τσέπη του μέσου Τούρκου πολίτη με τις τιμές να αυξάνονται ανεξέλεγκτα και ο ίδιος δυσκολεύεται να προμηθευτεί έστω και τα βασικά αγαθά.

Οι ανησυχίες για την οικονομική πορεία της Τουρκίας έχουν προκαλέσει τη φυγή των επενδυτών. Την ίδια στιγμή στην προσπάθειά της να στηρίξει τη λίρα από τη βουτιά, η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει εξαντλήσει τα αποθεματικά της. Τα καθαρά ξένα περιουσιακά στοιχεία έχουν μειωθεί κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική οικονομία θα χρειασθεί χρόνο και χρήμα που δεν υπάρχει παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Ερντογάν να βρει συμμάχους και επενδυτές στο Κατάρ και αλλού.

Εξάλλου η σοβαρή οικονομική κρίση της Τουρκίας είναι αυτή που ανάγκασε τον Τούρκο πρόεδρο να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις με έθνη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, τα οποία είχε επικρίνει έντονα στο παρελθόν. Η επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο και η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Συρία βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, μόλις 12 χρόνια μετά την έναρξη του συριακού πολέμου. " Ήταν μια αλλαγή από ανάγκη, παρά μια συνειδητή επιλογή", δήλωσε ο Φατίχ Τσεϊλάν, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής της Άγκυρας. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, ήταν ένας γείτονας με τον οποίο η Τουρκία έπρεπε να συνεργαστεί, όπως επεσήμανε. Η Τουρκία διεξάγει μια διπλωματική ακροβασία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Άγκυρα αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, τους γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ερντογάν συμμετείχαν εικονικά στην τελετή εγκαινίων του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, που κατασκευάστηκε από την κρατική ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom. «Οποιαδήποτε παρατεταμένη κρίση εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την οικονομία της Τουρκίας», δήλωσε η Μπιργκούλ Ντεμιρτάς, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Η Μόσχα πάντως ανησυχεί ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο φιλοδυτική στάση της Τουρκίας αν και αυτό εκτιμάται ότι κατ ουσίαν δεν θα επηρεάσει τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών σε πλείστους τομείς όπως η προμήθεια φυσικού αερίου, το εμπόριο σιτηρών και ο τουρισμός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail