Συρία και Ιράκ βρίσκονται σε συνομιλίες για την επανενεργοποίηση του στρατηγικού πετρελαιαγωγού

Freepen.gr - Η Συρία και το Ιράκ βρίσκονται σε συνομιλίες για την επανενεργοποίηση του στρατηγικού αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Μπανιάς, αποκάλυψε ο ιρακινός υπουργός Εμπορίου Atheer al-Ghurairy σε συνέντευξή του στο Sputnik που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου.

Ο υπουργός είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πως συζήτησε το θέμα με τον Υπουργό Πετρελαίου της Συρίας Φίρας Καντούρ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η επανενεργοποίηση του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ-Μπανιάς θα είναι «κρίσιμη» για τη Συρία, καθώς θα τερματίσει την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως ο αγωγός είναι «εκθετικής σημασίας» για το Ιράκ καθώς θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των εξαγωγών πετρελαίου.

Ο Atheer είπε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο αγωγός πετρελαίου, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία και των πρόσφατων συγκρούσεων στο Ιράκ, χρειάζεται εκτεταμένη συντήρηση με υψηλό κόστος. Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα πιθανό σενάριο για να λυθεί αυτό το ζήτημα είναι κάθε χώρα να αναλάβει το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς από την πλευρά της στον αγωγό.

Ο αγωγός μήκους 800 χιλιομέτρων, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει 0,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, κατασκευάστηκε από την αμερικανική Bechtel Corporation.

Ο αγωγός τέθηκε σε λειτουργία το 1952. Μεταξύ 1982 και 2000 ο αγωγός έκλεισε από το Ιράκ, λόγω της υποστήριξης της Συρίας στο Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, και της μετέπειτα υποστήριξής του για την απελευθέρωση της εκστρατείας του Κουβέιτ. Κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το 2003, ο αγωγός υπέστη ζημιές από αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και έκτοτε παρέμεινε εκτός λειτουργίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail