Ο Μπορέλ παραδέχεται ότι το καθεστώς του Κιέβου θα διαρκούσε λίγες μέρες χωρίς τη δυτική υποστήριξη

Η υποστήριξη της πολιτικής Δύσης στο καθεστώς του Κιέβου είναι ουσιαστικά ένα αξίωμα. Είναι πρακτικά δεδομένο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ωστόσο, κατά καιρούς, θα πρέπει να υπενθυμίζεται σε όλους αυτό το γεγονός, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε την εκπληκτική έκταση της συρόμενης επιθετικότητας στην οποία έχει εκτεθεί η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα, καθώς και την ουσιαστικά ανεξήγητη ικανότητά της να αντέχει σε αυτή σε μεγάλο βαθμό αλώβητη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εμπλακεί λιγότερο σε αυτό από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που αυτό το γεγονός συνήθως διαφεύγει της προσοχής όταν εξετάζουμε τη μεγαλύτερη εικόνα.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πράγματι, η Ουάσιγκτον παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τη νεοναζιστική χούντα. Ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να θεωρηθούν υποσημείωση, καθώς (τουλάχιστον) παρείχαν το έδαφος για τη μαζική δράση που μετέτρεψε την Ουκρανία σε «αντι-Ρωσία». Κι όμως, όταν η Μόσχα ξεκίνησε την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αυτό το δυτικό σχέδιο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει σε λίγες μέρες. Ακριβώς αυτό θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η κραυγαλέα ανάμειξη της πολιτικής Δύσης. Και πώς το ξέρουμε αυτό; Λοιπόν, οι ίδιοι οι δυτικοί ηγέτες το καμαρώνουν ανοιχτά.

Ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ (αν και οι δηλώσεις του είναι συχνά κάθε άλλο παρά διπλωματικές), έκανε πρόσφατα μια σειρά από ωμές παραδοχές, λέγοντας πως "το Κίεβο θα κατέρρεε σε λίγες μέρες εάν η στρατιωτική υποστήριξη από τους συμμάχους σταματούσε ξαφνικά". Η πρώτη φορά που το ανέφερε ήταν στις αρχές Μαΐου, σε μια συνέντευξη που δόθηκε στο EuroNews της ΕΕ:

«Η Ουκρανία θα υποκύψει στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής σε λίγες μέρες χωρίς στρατιωτική υποστήριξη από τις δυτικές χώρες,» δήλωσε την Παρασκευή [5 Μαΐου] ο Τζόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιμένοντας ότι η παρούσα κατάσταση εντός της διχασμένης χώρας από τον πόλεμο δεν ευνοεί την έναρξη επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών».

Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν επανειλημμένα την πολιτική Δύση να μην προχωρήσει σε τέτοιες πολιτικές, ακόμη και πριν η Μόσχα αναγκαστεί να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση (SMO). Ωστόσο, οι εκκλήσεις τους έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες για το μαχόμενο καθεστώς του Κιέβου. Ακόμη και τότε, η πολιτική Δύση αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Η νεοναζιστική χούντα έχασε σχεδόν όλες τις δυνάμεις της πριν από την SMO, αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για να πείσει το ΝΑΤΟ να εξετάσει τουλάχιστον μια ειρηνική διευθέτηση. Αντίθετα, το τεράστιο Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα της εμπόλεμης συμμαχίας (ιδιαίτερα η αμερικανική) είδε αυτό ως μια τέλεια ευκαιρία για ένα άνευ προηγουμένου απροσδόκητο κέρδος.

"...δεν είναι η στιγμή για διπλωματικές συνομιλίες για την ειρήνη. Είναι η στιγμή της στρατιωτικής υποστήριξης του πολέμου", παραδέχτηκε ο ίδιος ο Borrell, προσθέτοντας: "Αν θέλετε ειρήνη, πιέστε τη Ρωσία να αποσυρθεί. Πιέστε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Μη μου πείτε να σταματήσω να υποστηρίζω την Ουκρανία, γιατί αν σταματήσω να υποστηρίζω την Ουκρανία, σίγουρα ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα... ...Δεν μπορούμε απλώς να τελειώσουμε γιατί (αν το κάνουμε) η Ουκρανία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και πρέπει να παραδοθεί. Και τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι [στα] πολωνικά σύνορα και η Ουκρανία θα γίνει μια δεύτερη Λευκορωσία. Θέλετε αυτό το είδος του τερματισμού του πολέμου; Όχι".

Τέτοιες απροσδόκητα ξεκάθαρες παραδοχές σίγουρα δεν είναι απαραίτητες για τη Ρωσία, καθώς η ηγεσία της το γνωρίζει αυτό από την πρώτη μέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικές για τους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. Το γεγονός πως οι οικονομίες τους ουσιαστικά περνούν από μια κατάρρευση, όπως αυτή που δεν έχει συμβεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, πρέπει να εξηγηθεί με κάποιο τρόπο. Και, παραδόξως, ένας κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ είπε για μια φορά την αλήθεια. Το κίνητρό του για να το κάνει αυτό είναι σίγουρα αντικείμενο συζήτησης, αλλά τουλάχιστον είπε το ήσυχο μέρος δυνατά, το οποίο είναι πολύ περισσότερο από αυτό που κάνει συνήθως η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών αξιωματούχων. Ως επί το πλείστον, παπαγαλίζουν την ίδια αφήγηση για τη «μαζική υπεραπόδοση» του αγαπημένου καθεστώτος μαριονέτας.

Ο Μπορέλ επανέλαβε αυτά τα σημεία πριν από αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που μεταδόθηκε από τη La Sexta στις 10 Μαΐου, τόνισε και πάλι ότι χωρίς όλα τα όπλα, τα κεφάλαια και τα πυρομαχικά που παρέχονται από την πολιτική Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η νεοναζιστική χούντα θα είχε χάσει "αμέσως".

"Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να τελειώσει σε λίγες μόνο ημέρες", επέμεινε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο El Intermedio, προσθέτοντας: "Ξέρω πώς να τερματίσω τον πόλεμο αμέσως - σταματήστε να παρέχετε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και η Ουκρανία [θα πρέπει] να παραδοθείτε σε λίγες μέρες.. Αυτό είναι, ο πόλεμος τελείωσε».

Ο Μπορέλ στη συνέχεια αναγνώρισε ανοιχτά ότι "δε θα ήταν το αποτέλεσμα που ήθελαν η ΕΕ και άλλα δυτικά έθνη". Στη συνέχεια δήλωσε πως «ένας άμεσος τερματισμός της σύγκρουσης με τέτοιους όρους θα έβλεπε την Ουκρανία καθώς θα καταληφθεί και θα μετατραπεί σε μια χώρα-μαριονέτα που στερείται τις ελευθερίες της». Ο Μπορέλ στη συνέχεια ρώτησε (ρητορικά) εάν έτσι θέλαμε να τελειώσει ο πόλεμος.

Η αντίληψη πως η πολιτική Δύση βρίσκεται ουσιαστικά σε πόλεμο με τη Ρωσία δεν είναι σίγουρα η πρώτη φορά που ανώτατα στελέχη της ΕΕ/ΝΑΤΟ δίνουν τέτοιες παραδοχές. Πέρυσι, η Annalena Baerbock δήλωσε ανοιχτά ότι «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», την πρώτη φορά μετά τη βάναυση ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση που ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος είπε δημόσια τέτοια λόγια. Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση του πλήρους πολέμου αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, αυστηρά νομικά μιλώντας, δηλώσεις σαν αυτές μπορούν εύκολα να θεωρηθούν επίσημη κήρυξη πολέμου. Μόνο χάρη στον στωικισμό και την ορθολογική/ρεαλπολιτική προσέγγιση της Μόσχας δεν είχε δοθεί επίσημη απάντηση σε τέτοιες κραυγαλέες πολεμικές πράξεις. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail