Η Νότια Αφρική δείχνει ένα γιγάντιο μεσαίο δάχτυλο στις ΗΠΑ

Η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Αφρικής έχει πάρει μια στροφή προς το χειρότερο τους τελευταίους μήνες, με τη Νότια Αφρική να υιοθετεί ολοένα και πιο αντίπαλες θέσεις έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη από αυτή την άποψη ήταν η απόφαση της Νότιας Αφρικής να επιτρέψει σε ένα φορτηγό αεροπλάνο που στοχεύει στην υποστήριξη των στρατιωτικών προσπαθειών της Ρωσίας να προσγειωθεί σε αεροπορική βάση κοντά στην πρωτεύουσα, Πρετόρια παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αυτή η κίνηση είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ενεργειών που ανέλαβε η Νότια Αφρική που την έχουν φέρει σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους τους.
Νότια Αφρική – Η αντιπαράθεση των ΗΠΑ εντείνεται

Πριν από λίγο καιρό, η απόφαση της Νότιας Αφρικής να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα στα ανοικτά των ακτών της τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους είχε ανησυχήσει τις ΗΠΑ. Οι ασκήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν στις πόλεις-λιμένες του Durban και του Richards Bay, έμελλε να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν τη Ρωσία και την Κίνα ως στρατηγικούς αντιπάλους.

Το γεγονός ότι η Νότια Αφρική επέλεξε να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις δύο χώρες μπορεί να θεωρηθεί ως μια άμεση πρόκληση για τις ΗΠΑ, ειδικά λόγω του χρόνου που σημειώνεται. Οι στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που η AFRICOM επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια σειρά από ασκήσεις και εκπαίδευση με τους Αφρικανούς εταίρους της.

Μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, η Νότια Αφρική προστέθηκε στη «γκρίζα λίστα» της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) των χωρών που τελούν υπό ειδικό έλεγχο για την εφαρμογή προτύπων για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αυτή η κίνηση δεν ήταν παρά μια μορφή τιμωρίας και μια τακτική πίεσης από τις ΗΠΑ για την αντιδυτική στάση της Νότιας Αφρικής. Η απογοήτευση της Δύσης με τη Νότια Αφρική είχε ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ωστόσο, η Νότια Αφρική συνέχισε να κλίνει περισσότερο προς τη Ρωσία, την πρωταρχική εχθρό των ΗΠΑ.

Τώρα πάνω από όλα αυτά, η Νότια Αφρική που επιτρέπει σε ένα φορτηγό αεροσκάφος που στοχεύεται από τις αμερικανικές κυρώσεις να προσγειωθεί σε μια αεροπορική βάση κοντά στην Πρετόρια είναι πιθανό να τείνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η κίνηση αποτελεί άμεση πρόκληση για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να απομονώσει τη Ρωσία διεθνώς μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η δράση της Νότιας Αφρικής υπενθύμισε για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ την αποτυχία τους στην προσπάθειά τους να απομονώσουν τη Ρωσία. Επιπλέον, αυτό δείχνει επίσης πως οι τακτικές των ΗΠΑ κατά της Νότιας Αφρικής είναι ξεκάθαρα καταστροφικές.

Το εν λόγω αεροπλάνο πιθανότατα μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και προμήθειες για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια κίνηση που είναι πιθανό να θεωρηθεί ως άκρως προκλητική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Νότια Αφρική ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπτώσεις εάν διαπιστωθεί ότι παρείχε υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νότια Αφρική τον Ιανουάριο, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν «γρήγορα και σκληρά» σε κυβερνήσεις που παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Νότια Αφρική επέλεξε να επιτρέψει στο αεροπλάνο να προσγειωθεί στο έδαφός της, παρά τις πιθανές συνέπειες, θεωρείται ξεκάθαρο μήνυμα της αποφασιστικότητάς της να αντισταθεί στη Δύση.

Επιπλέον, η προσγείωση έγινε σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφραζαν ήδη ανησυχία για το εάν η κυβέρνηση στην Πρετόρια βοηθούσε τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν ακριβώς τι φορτώθηκε και τι εκφορτώθηκε από το αεροπλάνο. Σύμφωνα με την έκθεση, το αεροπλάνο ανήκει στην Aviacon Zitotrans, μια ρωσική εταιρεία, και ήταν ένα από τα αεροσκάφη της εταιρείας που επλήγησαν από κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η εταιρεία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κεφαλών και πυραύλων, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η επιδείνωση των σχέσεων με τη Νότια Αφρική αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στον κόσμο. Η απόφαση της Νότιας Αφρικής να ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία θεωρείται ως μέρος μιας ευρύτερης τάσης χωρών που επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και είναι πιθανό να ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, καθώς αγωνίζεται να διατηρήσει την κυριαρχία της σε έναν όλο και πιο πολυπολικό κόσμο.

Οι εχθρικές ενέργειες της Νότιας Αφρικής θα είναι σίγουρα μια μεγάλη καούρα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και μένει να δούμε πώς οι ΗΠΑ θα χειριστούν την κατάσταση στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail