[ΑΝΑΛΥΣΗ] Αξιοποιώντας την ανωτερότητα των δεδομένων: Πώς θα μπορούσε ο Ερντογάν να επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές

YΑSSΕR ΑL-ΖΑΥΥAT / ΑFΡ
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Doğu Eroğlu τον Ιούλιο του 2022, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) στην Τουρκία φέρεται να έχουν παραβιάσει το απόρρητο των ανθρώπων καταγράφοντας και προωθώντας δεδομένα στην Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (BTK). Αυτά τα δεδομένα συλλέγονται ανά ώρα, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τους ιστότοπους που επισκέφθηκαν, την τοποθεσία του χρήστη, την ώρα της ημέρας, τις πληροφορίες θύρας και ακόμη και τα μεταδεδομένα της εφαρμογής WhatsApp. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έλαβε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Medyascope.tv, η BTK εξέδωσε εντολή στις 15 Δεκεμβρίου 2020 απειλώντας τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου με πρόστιμα εάν δεν προωθήσουν τα δεδομένα κίνησης των χρηστών του Διαδικτύου. Όλα τα δεδομένα των πολιτών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το Δεκέμβριο του 2020 βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας Kemal Kılıçdaroğlu εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή παρέμβαση στον κυβερνοχώρο στις εκλογές που προγραμματίζονται για τις 14 Μαΐου, μετέδωσε την Τετάρτη η τουρκική υπηρεσία του BBC (BBC Türkçe). Ο Kılıçdaroğlu, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), προειδοποίησε τον Διευθυντή Επικοινωνιών του Προέδρου Fahrettin Altun σχετικά με πιθανές τακτικές τύπου Cambridge Analytica στο Twitter, πυροδοτώντας μια συζήτηση για την ανάμειξη στις εκλογές.

Η Cambridge Analytica, μια πλέον ανενεργή βρετανική εταιρεία πολιτικών συμβούλων, κέρδισε τη φήμη για τις αμφιλεγόμενες μεθόδους εξόρυξης και εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων από εκατομμύρια χρήστες του Facebook για να επηρεάσει πολιτικές εκστρατείες, όπως οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016 και το δημοψήφισμα για το Brexit. Η εταιρεία χρησιμοποίησε μια εφαρμογή που ονομάζεται «thisisyourdigitallife», που αναπτύχθηκε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Aleksandr Kogan. Η εφαρμογή, που παρουσιάζεται ως κουίζ προσωπικότητας, συγκέντρωσε τα δεδομένα όσων ολοκλήρωσαν το κουίζ και αυτά των φίλων τους, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από περισσότερους από 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook.

Το σκάνδαλο γύρω από την Cambridge Analytica και την εκμετάλλευση των δεδομένων χρηστών του Facebook πυροδότησε μια παγκόσμια συζήτηση για το απόρρητο των δεδομένων, τη δύναμη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και τη δυνατότητά τους να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Το περιστατικό οδήγησε σε ουσιαστικό έλεγχο τόσο για το Facebook όσο και για την Cambridge Analytica. Η τελευταία υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας και διέκοψε τις εργασίες της το Μάιο του 2018.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου είναι σημαντικές για την Τουρκία αλλά και παγκοσμίως. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Economist κάλυψε τις τουρκικές εκλογές με τον τίτλο «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023», υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού του γεγονότος στον τρέχοντα αγώνα μεταξύ δημοκρατιών και αυταρχικών κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει αυτές τις εκλογές. Η Προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνίας μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα κίνησης στο Διαδίκτυο που αποθηκεύονται από το BTK για να χειραγωγήσει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Η διεύθυνση, που ιδρύθηκε το 2018, έχει επικριθεί για την ώθηση της κοινής αντίληψης υπέρ του Ερντογάν και τη διάδοση παραπληροφόρησης για τους αντιπάλους του.

Μια πιθανή τακτική θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση βαθιάς ψεύτικης τεχνολογίας για την παραγωγή βίντεο με τον υποψήφιο για την προεδρία Kılıçdaroğlu. Τα Deepfake βίντεο θα μπορούσαν να απεικονίζουν τον Kılıçdaroğlu σε ψεύτικες συναντήσεις με ηγέτες του τρομοκρατικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ή με πρεσβευτές από τις ΗΠΑ ή τις χώρες της ΕΕ. Αυτές οι εικόνες θα μπορούσαν να διαδοθούν σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας συγκεκριμένα σε κάθε ψηφοφόρο με βάση τα χαρακτηριστικά του προφίλ του χρησιμοποιώντας δεδομένα που αποθηκεύονται από την BTK.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές συνωμοσία «πολιτικού πραξικοπήματος». «Η 15η Ιουλίου 2016 ήταν η de facto απόπειρα πραξικοπήματος τους. Η 14η Μαΐου είναι η απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος τους. Είναι τόσο ξεκάθαρο. Η 14η Μαΐου 2023 είναι η απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος της Δύσης. Είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί συγκεντρώνοντας όλες τις προετοιμασίες για την κατεδάφιση της Τουρκίας στις 14 Μαΐου», είπε ο Σοϊλού.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Σοϊλού, είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει καθιερώσει μια σύνθετη και πολυεπίπεδη εκλογική στρατηγική, μια στρατηγική που εξαρτάται κυρίως από τη δημιουργία και τη διαιώνιση της πεποίθησης ενός επικείμενου πραξικοπήματος εναντίον του. Ο σκοπός αυτού του στρατηγικού ελιγμού είναι να υποκινήσει το αίσθημα του επείγοντος και της ανασφάλειας στο εκλογικό του σώμα, συσπειρώνοντας και κινητοποιώντας έτσι τους ψηφοφόρους του να ενωθούν υπό την ηγεσία του.

Επιπλέον, αυτή η τακτική χρησιμεύει και ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που τα εκλογικά αποτελέσματα δεν πάνε καλά. Πείθοντας τους υποστηρικτές του ότι η δημοκρατία τους απειλείται, ο Ερντογάν μπορεί ενδεχομένως να τους υποκινήσει να βγουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αυτό θα δημιουργούσε μια κατάσταση εμφύλιων αναταραχών, που θα μπορούσε στη συνέχεια να δικαιολογήσει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την «προστασία των καλπών».

Ενώ η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία για χειραγώγηση των ψήφων στις κάλπες. Αν και δε δηλώνεται ρητά, αυτή η διαδικασία προτείνει ένα σχέδιο για ανεπαίσθητη προσαρμογή της καταμέτρησης ψήφων υπέρ του, διασφαλίζοντας έτσι τη νίκη του στις εκλογές. Αυτή η περίπλοκη στρατηγική φαίνεται να είναι το σχέδιο του Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία όπως ερμηνεύεται από τις δηλώσεις Σοϊλού.

Η επιτυχής εφαρμογή αυτής της στρατηγικής εξαρτάται από τη διαμόρφωση του μυαλού των ψηφοφόρων σύμφωνα με αυτήν την αφήγηση. Η BTK και η Προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνιών έχουν αρκετές πληροφορίες για να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα. Εάν αυτά τα δεδομένα συνδυαστούν με βαθιά ψεύτικη τεχνολογία για τη δημιουργία και τη διάδοση ψευδών εικόνων και βίντεο, ο Ερντογάν μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να εκτελέσει το σχέδιό του.

Ο κόσμος παρακολουθεί στενά καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 14ης Μαΐου για να δει πώς εξελίσσονται τα γεγονότα. Το αποτέλεσμα δεν επηρεάζει μόνο την Τουρκία, αλλά έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις στον συνεχιζόμενο αγώνα μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών παγκοσμίως. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να παρακολουθεί την κατάσταση για να διασφαλίσει μια δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail