Μερικές ανάμεικτες αλλά σημαντικές παρατηρήσεις για τον Πόλεμο στην Ουκρανία

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές - σεφ Prigozhin. Πριν από τρεις μέρες βρισκόταν σε πλήρη κατάρρευση και ορκίστηκε να πάρει τα αγόρια του και να εγκαταλείψει τον αγώνα στο Bakhmut στο τάγμα Akhmat. Τώρα, όλα έχουν διογκωθεί, η Ομάδα Βάγκνερ συνεχίζει να προελαύνει στο Μπαχμούτ, ο στρατηγός Σουροβίκιν παρακολουθεί τον Πριγκόζιν και η Βάγκνερ συνεχίζει να κλέβει τις ουκρανικές θέσεις με άφθονες προμήθειες πυρομαχικών. Όταν πρόκειται για ιδιοσυγκρασιακούς σεφ, ο οξύθυμος Γκόρντον Ράμσεϊ, ένας Βρετανός διάσημος σεφ, είναι μετρημένος σε σύγκριση με τον Πριγκόζιν. Παραμένω πεπεισμένος ότι ο Πριγκόζιν έκανε ένα μεγάλο τρολάρισμα για να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στον απόηχο της δημόσιας φασαρίας του Prigozhin, ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε τρεις ημέρες έντονων βομβαρδισμών, πυροβολικού και πυραύλων σε αποθήκες της Ουκρανίας γεμάτες με δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά και σε περιοχές συγκέντρωσης στρατευμάτων. Η Ρωσία δε δίνει στην Ουκρανία περιθώριο ανάσας για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για μια από καιρό υποσχεμένη αντεπίθεση.

Κατά την έναρξη της «Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης» πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ο ουκρανικός στρατός υπερτερούσε των Ρώσων κατά τρεις φορές. Ακόμη και με το πλεονέκτημά τους σε αριθμούς, οι ουκρανικές άμυνες δεν κατάφεραν να σταματήσουν την αριθμητικά κατώτερη ρωσική δύναμη και δεν κατάφεραν να εκδιώξουν τους Ρώσους από τα εδάφη του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

Τώρα δελεαζόμαστε να πιστεύουμε πως η Ουκρανία, με αριθμητικά κατώτερη δύναμη σε σύγκριση με την τρέχουσα ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας, πρόκειται να πραγματοποιήσει επίθεση, παρά τη σοβαρή έλλειψη αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, κινητού πυροβολικού και αεροπορικής κάλυψης, που θα απωθήσει τους Ρώσους από οχυρώσεις που ανεγέρθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν να διατυπώνουν άγριους ισχυρισμούς για ρωσικές ήττες, χαμηλό ηθικό και καταστροφικές απώλειες. Υπάρχει ένα πολύ απλό τεστ που μπορείτε να κάνετε για να αξιολογήσετε τον ισχυρισμό της Ουκρανίας σχετικά με τις απώλειες της Ρωσίας — βρείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετρήστε τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Εάν η Ρωσία είχε υποστεί τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών που αναφέρουν Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί, τότε θα ήταν αδύνατο να κρύψουμε αυτές τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα έξυπνα τηλέφωνα είναι πανταχού παρόντα και οι συζύγοι, οι φίλες, οι γονείς και οι φίλοι που θρηνούν δεν είναι εύκολο να μαντρωθούν.

Εικόνες και βίντεο όπως τα παρακάτω είναι ευρέως διαθέσιμα στα ουκρανικά κανάλια Telegram. Το αντίθετο ισχύει όταν πρόκειται για την εύρεση συγκρίσιμου υλικού στα ρωσικά κανάλια. Υπάρχουν μερικές φωτογραφίες από πρόσφατα σκαμμένους τάφους σε ένα ρωσικό στρατιωτικό νεκροταφείο, αλλά τίποτα δε μοιάζει με τον αριθμό των εικόνων που καταγράφουν τις απώλειες της Ουκρανίας.


Όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης/Πολέμου, η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2023 θα σηματοδοτήσει μια στιγμή ορόσημο όταν η Ρωσία χρησιμοποίησε μαζικά την ικανότητα αέρος σταθερής πτέρυγας για να εξαπολύσει βομβαρδιστικές επιδρομές σε ουκρανικές θέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αλλά ακόμα δε λαμβάνουμε μια ολοκληρωμένη έκθεση ή αξιολόγηση από καμία πλευρά σχετικά με την επιτυχία (ή την αποτυχία) αυτών των βομβών ολίσθησης.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είναι το μόνο που παρέχει μια «λεπτομερή» καθημερινή ενημέρωση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες. Αλλά και αυτές οι ενημερώσεις είναι απατηλές. Σπάνια παρέχουν λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες ρωσικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αυτές τις επιχειρήσεις. Εάν σας ζητηθεί να γράψετε μια συνοπτική έκθεση για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το υλικό που θα μπορούσατε να παραθέσετε απεικονίζει το μεγαλύτερο μέρος των μαχών που διεξάγονται από τους Τσετσένους και την Ομάδα Βάγκνερ. Η εικόνα του ρωσικού Γενικού Επιτελείου για το συνολικό πεδίο μάχης είναι εσκεμμένα αδιαφανής, όχι επειδή χάνουν αλλά επειδή κρατούν τα χαρτιά τους κοντά στο γιλέκο τους. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη Maskirovka, αλλά την έχουν προσαρμόσει στον κόσμο του ολοκληρωμένου ISR.

Εάν παρακολουθείτε τηλεόραση RT, δύσκολα θα ξέρετε ότι διεξάγεται πόλεμος. Οι αναφορές από την πρώτη γραμμή είναι ελάχιστες. Όταν οι ανταποκριτές του RT αρχειοθετούν ιστορίες, γενικά έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν μια συγκεκριμένη αφήγηση. Αν συγκρίνετε την κάλυψη της μάχης για τη Μαριούπολη τον Μάιο του 2022 με τη μάχη του Μπαχμούτ, η αναφορά για τη Μαριούπολη ήταν αρκετά εκτεταμένη σε σύγκριση με τις ειδήσεις από το Μπαχμούτ. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιβεβαιώθηκαν αναφορές από το εσωτερικό του Bakhmut. Νομίζω πως είναι ένας από τους πιο ενδεικτικούς δείκτες ότι η μάχη είναι στο τελικό στάδιο για την Ουκρανία.

Μια τελευταία σημείωση σχετικά με την αναφορά πως η Ρωσία κατέστρεψε ένα κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ το Μάρτιο:

Αρκετές αναρτήσεις στο Twitter και στο Telegram, συνολικού αριθμού εκατοντάδων χιλιάδων προβολών στα τέλη Μαρτίου 2023, υποστήριζαν ότι ένα αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία καταστράφηκε, με «έως 300 άτομα» να σκοτώνονται στην επίθεση.

Σημειώστε το ως μια σημαντική εξέλιξη - το Newsweek επιτέλους έκανε κάτι σωστό. Δεν υπάρχει περίπτωση η Δύση να κρύψει το θάνατο δεκάδων ανώτερων αξιωματικών του ΝΑΤΟ. Για άλλη μια φορά, εφαρμόστε το τεστ μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχω δει στοιχεία για θλιμμένες χήρες, γονείς και φίλους που θρηνούν νεκρούς στρατηγούς, συνταγματάρχες ή ταγματάρχες του ΝΑΤΟ μέσω αναρτήσεων στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε ένα. Έχω ελέγξει με φίλους που εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεν έχουν δει αναφορές για τέτοιες απώλειες από εκείνο το χτύπημα.

Καθώς το γράφω, είναι 5:30 π.μ. στη Μόσχα και το Κίεβο στις 9 Μαΐου. Δεν υπάρχουν αναφορές που να επιβεβαιώνουν τις αυξημένες ουκρανικές επιθέσεις. Ωστόσο, οι ρωσικές βόμβες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να πέφτουν στις ουκρανικές θέσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα που εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να εξαπολύσει την αντεπίθεσή της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail