Καθώς η ΕΕ συνεχίζει να απεχθάνεται τη Ρωσία, η Ιταλία αντιστρέφει το σενάριο με ένα διορισμό υπέρ της Ρωσίας

Η Μελόνι το κάνει ξεκάθαρο καθώς αποκαλύπτεται ο μυστικός έρωτας της Ιταλίας με τη Ρωσία

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας μαίνεται για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα και φαίνεται ότι το χάσμα μεταξύ των δυτικών ηγετών και της Ρωσίας γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Τα έθνη της ΕΕ είναι σταθερά στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία, επιβάλλοντας εξοντωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την πολεμική μηχανή. 

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα δυτικά έθνη αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να αμφισβητήσουν τη Ρωσία.

Μία από τις πιο εκπληκτικές κυρώσεις ήταν η απόφαση της ΕΕ να απομακρυνθεί από την ενεργειακή εξάρτηση της Ρωσίας. Χώρες όπως η Γερμανία ανακοίνωσαν πως δε θα χρησιμοποιούν πλέον τη ρωσική ενέργεια, αλλά αυτή η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες τους. Η Ιταλία δεν αποτέλεσε εξαίρεση και υπέφερε σε μεγάλο βαθμό λόγω της ρωσικής ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τα λάθη της ίδιας της ΕΕ.

Ωστόσο, η συντηρητική πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των ενεργειακών συμφωνιών με τη Ρωσία και αμφισβητεί έξυπνα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η απομάκρυνση από τη Ρωσία είναι δύσκολη», λέει η Ιταλία

Ο Claudio Descalzi, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, ανακοίνωσε ότι το να ανοίξει ο δρόμος για τη ρωσική ενέργεια είναι ένα αρκετά δύσκολο θέμα. Για αυτό, ο Descalzi έδωσε το σκεπτικό πως, η Ιταλία δεν έχει δώσει έμφαση στις επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή για σχεδόν οκτώ χρόνια, και η μερική πρόοδος στην αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών αποδίδεται στους ιστορικούς δεσμούς της Ιταλίας με έθνη όπως η Αίγυπτος, η Αγκόλα, η Αλγερία, το Κονγκό. Μοζαμβίκη και Λιβύη, όπου η Eni παράγει το 70% του φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά.

Παρόλα αυτά, η Ιταλία βασίζεται στις εισαγωγές για σχεδόν το 75% της ενέργειας της, και έτσι η Μελόνι δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει πίσω τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, η Meloni αποφάσισε να διορίσει εκ νέου τον φιλορώσο λομπίστα Πάολο Σκαρόνι.

Ο Φιλορώσος λομπίστας επιστρέφει

Ο ενεργειακός γίγαντας της Ιταλίας ENEL θα ψηφίσει για τον διορισμό του Σκαρόνι, βετεράνου συμμάχου του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι που είναι υπέρ του Πούτιν, ως προέδρου της εταιρείας. Μεταξύ 2002 και 2014, ως Διευθύνων Σύμβουλος της ENEL, και αργότερα του άλλου ενεργειακού κολοσσού της Ιταλίας, ENI, ο Scaroni υπέγραψε τεράστιες συμφωνίες με τη ρωσική Gazprom, καθιστώντας την Ιταλία εξίσου εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο όπως ο βόρειος γείτονάς της, η Γερμανία.

Ο Σκαρόνι έχει αντιταχθεί δημοσίως στις κυρώσεις στη Ρωσία και έχει υποστηρίξει πως η Ιταλία χρειάζεται ρωσικό αέριο για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία. Πολλοί υποστηρικτές της Ουκρανίας φοβούνται ότι ο διορισμός του Scaroni είναι πιθανό να υπονομεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης για μείωση της ζήτησης, περιορισμό των τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και περιορισμό της ρωσικής επιρροής στην ήπειρο.

Η απόφαση της Ιταλίας να διορίσει έναν φιλορώσο λομπίστα σε μια βασική ενεργειακή εταιρεία θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την στρατηγική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Ενώ η υπόλοιπη ήπειρος συνεχίζει να απομακρύνεται από τη Ρωσία.

Η Μελόνι κρατάει ένα μυστικό εδώ και μήνες: έχει βαθιά ριζωμένα φιλορωσικά αισθήματα! Ενώ στηρίζει δημοσίως τις πολεμικές της προσπάθειες της Ουκρανίας, η Μελόνι έχει κρυφά λιποθυμήσει πάνω από τη Ρωσία. Αλλά τώρα, βγαίνει από την ντουλάπα και αγκαλιάζει τη Ρωσία πιο ανοιχτά από ποτέ.

Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης είναι βέβαιο ότι θα αφήσει την ΕΕ να ξύνει το κεφάλι της και να αναρωτιέται πώς να αντιμετωπίσει το νεοανακαλυφθέν ειδύλλιο, ειδικά όταν η Μελόνι απεχθάνεται επίσης τη φιλελεύθερη εξουσία των Βρυξελλών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail