Στρατιωτική επισκόπηση: Η Ουκρανία θα παραδοθεί στο Μπαχμούτ τις επόμενες ημέρες

Φαίνεται ότι η σύγκρουση μεταξύ Wagner PMC και ρωσικού υπουργείου Άμυνας έχει τελειώσει. Στις 7 Μαΐου, ο επικεφαλής του PMC Evgeny Prigozhin ισχυρίστηκε ότι του υποσχέθηκαν πως θα λάβει όλα τα πυρομαχικά και τα όπλα που είναι απαραίτητα για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν επίσης να εξασφαλίσουν το πλευρό στο Bakhmut.

southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ρώσος στρατηγός Surovikin, ο οποίος ήταν ο διοικητής όλων των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, ορίστηκε υπεύθυνος για τη συνεργασία μεταξύ Wagner PMC και ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ο Surovikin σχολίασε την κατάσταση:

«Από την αρχή, ήμουν σε επαφή με τον Yevgeny Prigozhin και μοιράστηκα τη γνώμη μου για ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ήμουν από την αρχή αντίθετος στον περιορισμό της προμήθειας όπλων σε αυτούς στο Υπουργείο. Με περιόρισαν όσο μπορούσαν, αλλά τώρα το έχω πετύχει. Έχω πετύχει μια συγκεκριμένη λύση που θα προχωρήσει περαιτέρω το μέτωπό μας. Ναι, μου κόστισε πολύ, αλλά ευτυχώς ξεκίνησε το τρένο. Ήδη αποστέλλονται ρουκέτες και η παραγωγή τους αυξάνεται. Στο εγγύς μέλλον, ορισμένες μονάδες θα ανασυνταχθούν και οι εναπομείναντες εθνικιστές στο Μπαχμούτ θα αποκλειστούν. Η νίκη θα είναι δική μας!».

Παρά τα εμπόδια, οι μαχητές της Wagner δεν σταμάτησαν την επίθεσή τους στην πόλη Bakhmut. Σύμφωνα με τον Prigozhin, μόνο στις 8 Μαΐου, οι άνδρες της Wagner προχώρησαν 130 μέτρα στη δυτική συνοικία Bakhmut. Συνολικά, 15.000 τετραγωνικά μέτρα τέθηκαν υπό ρωσικό έλεγχο την περασμένη ημέρα. Περίπου 2,36 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον έλεγχο της AFU.

Με τη σειρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε επίσης αναφορά για τη συνεχιζόμενη μάχη για το Μπαχμούτ. Η Wagner PMC με την υποστήριξη των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων και της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας συνέχισαν την επίθεσή τους στα δυτικά του Artemovsk (Bakhmut). Οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις υποστήριξαν τη Wagner και περιόρισαν την AFU στα πλευρά. Ο ρωσικός στρατός χτύπησε τις ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις στις περιοχές Krasny, Bogdanovka, Stupochka και Chasov Yar.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 5 εξόδους στην περιοχή αυτή, 69 γύροι βολών πραγματοποιήθηκαν από το πυροβολικό της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι απώλειες της Ουκρανίας ανήλθαν σε περισσότερους από 380 μαχητές και μισθοφόρους, 1 άρμα μάχης, 4 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 6 αυτοκίνητα, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Acacia, 2 οβίδες D-20 και D-30.

Η κύρια κατεύθυνση της ρωσικής επίθεσης στο Μπαχμούτ είναι η οδός Yubileynaya, όπου οι Ρώσοι εισβάλλουν στα πολυώροφα κτίρια από δύο πλευρές. Οι Ουκρανοί μαχητές αναγκάζονται να υποχωρήσουν.

Οι μάχες συνεχίζονται από το ένα σπίτι στο άλλο. Ουκρανοί στρατιώτες πηδούν μέσα από τα παράθυρα, φεύγοντας από τους μαχητές της Wagner που παίρνουν τον έλεγχο σε όροφο μετά από όροφο.

 

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, Ρώσοι μαχητές έχουν ήδη φτάσει στις οδούς Μεντβέντεφ και Τσερνιάκοφσκι κατά την προέλασή τους από τα βόρεια. Οι μάχες συνεχίζονται επίσης στην περιοχή της διασταύρωσης των οδών Λεβανέφσκι και Απελευθερωτές του Ντονμπάς.

Οι τοπικές ιατρικές και βιομηχανικές σχολές βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η διοίκηση της AFU προετοιμάζει μια πρόκληση στο Bakhmut για να δυσφημήσει τη Wagner PMC. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολίτες που κρύβονται στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών στην οδό Yubileynaya, 69. Ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν ψεύτικο ανθρωπιστικό διάδρομο για την εκκένωση τους αλλά στην πραγματικότητα θα βομβαρδίσει τους αμάχους, βιντεοσκοπώντας το έγκλημα πολέμου για να κατηγορήσει τους Ρώσους μαχητές.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι πολίτες ασφαλίζονται και εκκενώνονται από τη Wagner PMC.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση των υπολειμμάτων της ουκρανικής φρουράς στο Μπαχμούτ είναι ολοένα και πιο απελπιστική. Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής Syrsky, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη δύο ημέρες πριν, χαρακτήρισε την κατάσταση τεταμένη και σημείωσε την υψηλή ένταση των βομβαρδισμών των θέσεων της AFU.

Το βράδυ της 8ης Μαΐου, αναφέρθηκε μια άλλη σειρά ισχυρών χτυπημάτων στις θέσεις της AFU στα δυτικά του Μπαχμούτ. Αρκετά άμεσα πλήγματα φέρεται να έπληξαν τις περιοχές συσσώρευσης ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού όταν η AFU προσπάθησε να ανασυνταχθεί στα δυτικά προάστια της πόλης μεταξύ της οδού Podgornaya και της Ολυμπιακής Σχολής Bubka που βρίσκεται στην οδό Chernyahovskoho. Οι θέσεις της 101ης και 120ης ταξιαρχίας της ουκρανικής εδαφικής άμυνας πιθανότατα καταστράφηκαν από ρωσικές βαριές βόμβες FAB-500. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές μονάδες ετοιμάζονταν να υποχωρήσουν στο Χρόμοβο.

Στα περίχωρα της πόλης, τα χωριά Khromovo, Bogdanovka, Orekhovo-Vasilevka, Krasnoe, Novomarkovo παραμένουν υπό τον έλεγχο της AFU. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εισέλθει ακόμη σε αυτούς τους οικισμούς.

Ωστόσο, όλοι οι δρόμοι προς το Μπαχμούτ παραμένουν υπό στενό έλεγχο των ρωσικών πυρών. Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στον αυτοκινητόδρομο δυτικά του Χρόμοβο. Παρά τις μεγάλες απώλειες, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις προσπάθειές του να μεταφέρει στρατιωτικές προμήθειες και μάλιστα οδηγεί πρόσθετο εξοπλισμό στην πόλη για να αντικαταστήσει εν μέρει τον κατεστραμμένο.

Ο διοικητής της ουκρανικής ομάδας στο Bakhmut Syrsky ισχυρίστηκε ότι το καθήκον του ουκρανικού στρατού είναι να διατηρήσει τον έλεγχο των υπόλοιπων συνοικιών του Bakhmut τουλάχιστον μέχρι τις 9 Μαΐου. Αυτό είναι το ίδιο σενάριο που ακολούθησε η διαβόητη ουκρανική φρουρά στη Μαριούπολη όταν κρύφτηκε στα υπόγεια του εργοστασίου Azovstal. Τότε, οι «γενναίοι Ουκρανοί Ναζί» έλαβαν επίσης εντολή να μην συνθηκολογήσουν μέχρι τη μεγάλη γιορτή. Στη συνέχεια, παραδόθηκαν λίγο μετά την Ημέρα της Νίκης.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Wagner PMC Prigozhin ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι οι μαχητές του δεν έχουν καθήκον να πάρουν τον έλεγχο του Bakhmut σε οποιαδήποτε ημερομηνία. Διατάσσονται να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στην AFU.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail