Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και Συρίας στο Ομάν!

Ανώτερη διπλωματική πηγή στον Αραβικό Σύνδεσμο ενημέρωσε το The Cradle ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν απευθείας συνομιλίες με μια συριακή αντιπροσωπεία, οι οποίες έρχονται στον απόηχο μιας περιφερειακής ώθησης για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο.


Ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου αποκάλυψε αποκλειστικά στο The Cradle ότι διεξάγονται μυστικές, άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Συρίας.

The Cradle / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο διπλωμάτης, ο οποίος αποκάλυψε τις πληροφορίες υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως «οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του Ομάν Μουσκάτ, «την πόλη των μυστικών διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ουάσιγκτον και πολλών εθνών της Δυτικής Ασίας». Τόνισε επίσης ότι «οι συναντήσεις περιλάμβαναν αξιωματούχους υπηρεσιών ασφαλείας και από τις δύο χώρες και εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, Σύριοι αξιωματούχοι πίεσαν κυρίως για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής από τη χώρα. Σύμφωνα με πηγές πεδίου που μίλησαν με το The Cradle , περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί είναι παρόντες ανά πάσα στιγμή στο συριακό έδαφος σε 22 αμερικανικές βάσεις – αριθμός υψηλότερος από τον επίσημο αριθμό των 900 στρατιωτών του Πενταγώνου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Μουσκάτ, η πηγή τόνισε πως «ο Αμερικανός απεσταλμένος επιβεβαίωσε επανειλημμένα ότι έχει πληροφορίες ότι ο Όστιν Τάις είναι ζωντανός και βρίσκεται σε κέντρο κράτησης του συριακού στρατού. Ωστόσο, η συριακή αντιπροσωπεία επέμεινε πως δεν είχε πληροφορίες για τον Tice, με τη Δαμασκό να εκφράζει την ετοιμότητά της να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαλύψει την τύχη του».

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και πρώην αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ απήχθη το 2012 από ένοπλες ομάδες σε προάστιο της Δαμασκού.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον έχει «εμπλακεί με τη Συρία, έχει δεσμευτεί με τρίτες χώρες» για να βρει τον Tice.

Σύμφωνα με πηγές του The Cradle, ο Λευκός Οίκος είναι πεπεισμένος πως η Δαμασκός γνωρίζει πού βρίσκεται ο Tice. Ωστόσο, η συριακή αντιπροσωπεία στο Μουσκάτ δεν επιβεβαίωσε καμία πληροφορία για αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με πηγές, η Ουάσιγκτον και η Δαμασκός ξεκίνησαν μυστικές επικοινωνίες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, αυτά έπεσαν στο περιθώριο όταν ο Τραμπ δήλωσε την πρόθεσή του να «σκοτώσει» τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ το Σεπτέμβριο του 2020.

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε πως «μυστικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ Δαμασκού και Ουάσιγκτον, αλλά οι περισσότερες από αυτές έγιναν μέσω διαμεσολαβητών, όπως ο πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου, Abbas Ibrahim. Πραγματοποιήθηκαν επίσης άμεσες συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών, η μία από τις οποίες ήταν στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό». Ωστόσο, ο αριθμός των απευθείας συναντήσεων παρέμεινε περιορισμένος.

Πριν από τη διακοπή της επικοινωνίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποσύρουν τελικά τις στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία σε προσφορές που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με την πηγή του The Cradle, το ένα θέμα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν εξέτασαν κατά τη διάρκεια των μυστικών συνομιλιών ήταν η μοίρα των Κουρδικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Επιβεβαίωσε ότι «οι συρροαμερικανικές συνομιλίες δεν αναφέρθηκαν στις κουρδικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στη βορειοανατολική Συρία». Πρόσθεσε πως «η συζήτηση δεν αφορούσε κανένα πολιτικό ή στρατιωτικό ζήτημα, με εξαίρεση το αίτημα της Συρίας για απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από το συριακό έδαφος».

Η αποκάλυψη-βόμβα αυτών των παρασκηνιακών συναλλαγών ΗΠΑ-Συρίας έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τα αραβικά έθνη για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία. Οι αρχές των ΗΠΑ εξοργίστηκαν ιδιαίτερα όταν ο Αραβικός Σύνδεσμος καλωσόρισε τη Δαμασκό ξανά στον οργανισμό την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Συρία αξίζει επανεισδοχή στον Αραβικό Σύνδεσμο αυτήν την στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 7 Μαΐου, τονίζοντας πως ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τους Άραβες συμμάχους του ότι «δε θα εξομαλυνθούμε με το καθεστώς Άσαντ και οι κυρώσεις μας παραμένουν σε πλήρη ισχύ».

«Η απόφαση για επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο αντιπροσωπεύει μια απόρριψη των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή και δείχνει πως [αραβικές] χώρες σφυρηλατούν πολιτικές ανεξάρτητες από τις δυτικές ανησυχίες», ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ) μετά την ψηφοφορία του Αραβικού Συνδέσμου για την επανεισδοχή της Συρίας.

«Η αραβική βιασύνη να καλωσορίσει τη Δαμασκό ξανά στο μαντρί συνέβη παρά τις δημόσιες αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών… Οι προσπάθειες [των ΗΠΑ] να χαλαρώσουν τον κ. Άσαντ και να τον αντικαταστήσουν με μια περιεκτική, δημοκρατική κυβέρνηση δεν έχουν οδηγήσει πουθενά, αφήνοντας Αμερικανούς αξιωματούχους στο περιθώριο», θρηνούσαν οι New York Times (NYT).

Τον περασμένο χρόνο, οι ΗΠΑ είδαν τον εαυτό τους όλο και πιο περιθωριοποιημένο στη Δυτική Ασία λόγω δεκαετιών στρατιωτικών επεμβάσεων και οικονομικού καταναγκασμού. Πρώην σύμμαχοι όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ηγήθηκαν της κατηγορίας, δημιουργώντας στενούς εμπορικούς δεσμούς και δεσμούς ασφάλειας με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Η Κίνα, ειδικότερα, έχει καλύψει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ μεσολαβώντας για μια ιστορική ύφεση μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ, η οποία άνοιξε το δρόμο για τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Υεμένη και τον τερματισμό της περιφερειακής απομόνωσης της Συρίας.

Η Ρωσία έχει επίσης λυγίσει τους διπλωματικούς της μύες για να επιλύσει τη συριακή κρίση φιλοξενώντας αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου στις οποίες συμμετείχαν Σύριοι και Τούρκοι αξιωματούχοι που επιδιώκουν να τερματίσουν την κατοχή της βόρειας Συρίας από την Άγκυρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail