Το δεύτερο μεγαλύτερο σουηδικό κόμμα θέλει η Στοκχόλμη να προετοιμαστεί για το «Swexit»

pixabay / marsjo
Σαν να μην είχε ήδη αρκετά μεγάλα προβλήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα το ταραγμένο μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μη τετριμμένη προοπτική ενός «Swexit». Συγκεκριμένα, ανώτερα στελέχη του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στην σκανδιναβική χώρα, των Σουηδών Δημοκρατών, λένε τώρα ανοιχτά πως η χώρα τους πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο από την ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος, Per Jimmie Akesson, ο οποίος δήλωσε ότι «μόνο κάνοντας τις απαραίτητες προετοιμασίες για το «Swexit» μπορεί η κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη στις Βρυξέλλες». Οι δεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες είναι εδώ και καιρό απογοητευμένοι από τη δύναμη που ασκούν οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες στη χώρα τους, οπότε αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, παρά το ότι τα ευρωσκεπτικιστικά σουηδικά κόμματα συνήθως απέχουν από τέτοιες ανοιχτές διακηρύξεις κατά της ΕΕ, αυτό σημαίνει πως το μπλοκ χάνει σταδιακά την εξουσία του, ακόμη και σε προηγούμενα κάπως φιλοευρωπαϊκά κράτη μέλη. Στις 15 Μαΐου, ο Akesson έγραψε ένα άρθρο μαζί με τον συνάδελφό του στους Σουηδούς Δημοκρατικούς Charlie Weimers, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης το κόμμα του και τη χώρα του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Το άρθρο δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Svenska Dagbladet με έδρα την Στοκχόλμη, στην οποία οι συγγραφείς δήλωσαν ρητά πως πρόθεσή τους είναι να διασφαλίσουν ότι η Σουηδία "μεγιστοποιεί την επιρροή της" στην ΕΕ, διευκρινίζοντας διάφορα νομικά μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της χώρας για να επιτύχει τους αναφερόμενους στόχους.

Πρώτον, η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην πραγματοποίηση συνταγματικών αλλαγών που θα καταστήσουν δυνατή την εισαγωγή αυτού που ο Άκεσον και ο Βάιμερς ονόμασαν «κλείδωμα δημοψηφίσματος». Σύμφωνα με το σκεπτικό των συγγραφέων, αυτό θα κατοχύρωνε σε νόμο την απαίτηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο προτού η Σουηδία παραιτηθεί από άλλες εθνικές εξουσίες και μεταβιβαστούν στους μη εκλεγμένους γραφειοκράτες της ΕΕ. Στόχος είναι να διασφαλιστεί πως θα αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάβρωση της κυριαρχίας της σκανδιναβικής χώρας εάν ο σουηδικός λαός επιλέξει να μη συμμορφωθεί με αυτήν. Οι συγγραφείς ανέφεραν τα παραδείγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας ως έμπνευση, καθώς τόσο το Λονδίνο όσο και η Κοπεγχάγη είχαν προηγουμένως υιοθετήσει παρόμοιους νομικούς μηχανισμούς.

«Μόνο η γνώση ότι κάθε απόφαση για τη μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να υποβάλλεται στους πολίτες θα επιβράδυνε τις χειρότερες καταχρήσεις από τις Βρυξέλλες», έγραψαν οι Άκεσον και Βάιμερς στο άρθρο.

Δεύτερον, η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς το ταραγμένο μπλοκ δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένα τα εθνικά συμφέροντα της Σουηδίας. Οι συγγραφείς επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει πως είναι έτοιμη σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση από τον σουηδικό λαό και να νομιμοποιήσει επισήμως κάθε απειλή αποχώρησης από την ΕΕ σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το ταραγμένο μπλοκ. Πρόσθεσαν επίσης ότι για να το πετύχει αυτό, η Σουηδία πρέπει να αφαιρέσει τη ρήτρα πως είναι μέλος της ΕΕ από το σύνταγμά της, καθώς και να μελετήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του Brexit, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύσει δημόσιους υπαλλήλους για να διασφαλίσει πως η διαδικασία θα κυλήσει χωρίς σημαντικά προβλήματα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι Akesson και Weimers θεωρούν ότι αυτό είναι καθοριστικό για τη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

«Για να είναι αξιόπιστη η ετοιμότητα, είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε τα γραπτά στο σύνταγμα που αναφέρουν ότι η Σουηδία είναι μέλος της ΕΕ... ...Επιπλέον, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε στελέχη του δημοσίου για να αποκτήσουν την τεχνογνωσία να διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες και άλλα πράγματα που έχουμε αναθέσει στην ΕΕ και να μελετήσουμε πώς θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί καλύτερα το Brexit. Όσο καλύτερα είμαστε έτοιμοι να φύγουμε, τόσο περισσότερα θα κερδίσουμε στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις», προσθέτουν οι συγγραφείς.

Οι Akesson και Weimers πιστεύουν πως αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις που θα παρέχουν ένα σταθερό backstop ενάντια σε οποιεσδήποτε πιθανές απόπειρες αρπαγής εξουσίας από τις Βρυξέλλες. Επιπλέον, ο αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών θέλει επίσης να ξεκινήσει έρευνα για το πώς μπορούν να αμβλυνθούν οι αρνητικές πτυχές της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στην ΕΕ. Μεταξύ άλλων, αυτό περιλαμβάνει και το θέμα της μετανάστευσης, ένα σημαντικό πρόβλημα που οι Σουηδοί Δημοκρατικοί θεωρούν κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Το δεξιό κόμμα είναι το μεγαλύτερο μέλος του κυβερνώντος μπλοκ της χώρας, παρέχοντας ουσιαστικά όλες τις ψήφους εμπιστοσύνης και προσφοράς στο Riksdag (Σουηδικό Κοινοβούλιο), αν και οι Σουηδοί Δημοκρατικοί δεν συμμετέχουν άμεσα στη διοίκηση του πρωθυπουργού Ulf Kristersson.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία Tidö στην οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα του συνασπισμού, η Στοκχόλμη θα υιοθετήσει μια πιο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική με αντάλλαγμα την στήριξη των Σουηδών Δημοκρατών, κάτι με το οποίο η πιο φιλελεύθερη-αριστερή αντιπολίτευση, που υποστηρίζεται ανεπίσημα από τις Βρυξέλλες, διαφωνεί σθεναρά. Και ενώ ο ευρωσκεπτικισμός εξακολουθεί να μην είναι η άποψη της πλειοψηφίας του σουηδικού εκλογικού σώματος, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα καθώς οι καταστροφικές πολιτικές που υποστηρίζονται από την ΕΕ έχουν διαβρώσει δραστικά την ευημερία των πολιτών της σκανδιναβικής χώρας. Αν και ο ίδιος ο Akesson αναγνωρίζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία εξακολουθεί να μην υποστηρίζει την αποχώρηση της Σουηδίας από την ΕΕ (που ήταν η μακροχρόνια πολιτική του κόμματός του), σίγουρα θέλει να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη υποστήριξη που λαμβάνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail