Ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς υψηλού προφίλ κλονίζει το καθεστώς του Κιέβου

Chairman of the Supreme Court of Ukraine Vsevolod Knyazev
Κάθε φορά που ένα μεγάλης κλίμακας σκάνδαλο διαφθοράς πλήττει το καθεστώς του Κιέβου, οι δυτικοί υποστηρικτές του ξαφνικά «σοκαρίζονται» από το επίπεδο υπεξαίρεσης και ξεκάθαρης κλοπής κρατικών πόρων στη χώρα που χρηματοδοτούν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων τους. Πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας (SMO), αυτό ήταν ουσιαστικά κοινή γνώση στην πολιτική Δύση, με ακόμη και την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας να το αναγνωρίζει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, μετά την έναρξη του SMO, οποιαδήποτε κάλυψη σχετικά με αυτό έγινε ουσιαστικά «αίρεση», καθώς διάφορα κρατικά δίκτυα είχαν τη δυνατότητα να αναφέρουν μόνο τη μυθική «κυριαρχία στο πεδίο της μάχης» των δυνάμεων του Κιέβου και πώς «οι Ουκρανοί δίνουν σε όλους ένα μάθημα ελευθερίας και δημοκρατίας».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Έτσι, η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης ξαφνικά «έγινε Ελβετία». Ωστόσο, καθώς τα σκάνδαλα διαφθοράς δεν σταμάτησαν ποτέ να κλονίζουν το καθεστώς του Κιέβου, οι ειδήσεις για υποθέσεις υψηλού προφίλ έμελλε απλώς να φτάσουν στο δυτικό κοινό, περιπλέκοντας σημαντικά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί η νεοναζιστική χούντα ως «φάρος ελπίδας για τον ελεύθερο κόσμο» . Στην τελευταία από αυτές τις διαμάχες, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) της Ουκρανίας και η Ειδικευμένη Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SAP) ανακοίνωσαν ότι «έχουν αναλάβει δράση» κατά της ανώτατης δικαστικής αρχής του καθεστώτος του Κιέβου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις αυτών των «οργάνων κατά της διαφθοράς», που δημοσιεύτηκαν στους επίσημους λογαριασμούς και τα κανάλια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 16 Μαΐου:

«Η NABU και η SAP έχουν αποκαλύψει μεγάλης κλίμακας διαφθορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, ιδιαίτερα ένα σχέδιο για την απόκτηση αδικαιολόγητων πλεονεκτημάτων από την ηγεσία και τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για το κορυφαίο νομικό όργανο της χώρας, το σκάνδαλο αποτελεί ακόμη μια τεράστια αμηχανία για τη νεοναζιστική χούντα, ιδίως καθώς ο ίδιος ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνελήφθη για δωροδοκία με αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει πως η ανώτατη αρχή που είναι υπεύθυνη για την τήρηση του νόμου τον παραβαίνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς. Η NABU και η SAP ανακοίνωσαν επίσημα ότι έχουν πειστικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έλαβε δωροδοκία 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια μιας εθνικής ενημέρωσης Τύπου, ένας ανώνυμος αξιωματούχος «κατά της διαφθοράς» του καθεστώτος του Κιέβου αποκάλυψε ότι ο Vsevolod Knyazev, ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συνελήφθη για αποδοχή δωροδοκιών, με τα προαναφερθέντα 2,7 εκατομμύρια δολάρια να έχουν κατασχεθεί στο σπίτι του Knyazev.

«Αυτή την ώρα, ο [Πρόεδρος] του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει τεθεί υπό κράτηση και λαμβάνονται μέτρα για έλεγχο άλλων ατόμων για εμπλοκή τους σε εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Ο Vsevolod Knyazev εξελέγη Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2021 και κατείχε επίσημα τη θέση μέχρι τις 16 Μαΐου, όταν απομακρύνθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης από άλλους δικαστές, οι οποίοι τον ανέτρεψαν μετά από ψηφοφορία «άρσης εμπιστοσύνης». Ακόμη χειρότερα, διάφορες αναφορές σε τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς αρκετοί ακόμη δικαστές βρίσκονται υπό έρευνα για δωροδοκία και πιθανότατα έχει προγραμματιστεί να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους και στη συνέχεια να γίνουν επιδρομές και να συλληφθούν με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, ενώ πρόσθετες πληροφορίες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, διάφορες τοπικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό σίγουρα δεν είναι το τέλος του σκανδάλου, καθώς περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται από πολλά μέσα ενημέρωσης, πράγμα που σημαίνει πως η υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί κάλλιστα να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes:

"Ο διευθυντής του NABU Semen Kryvonos αποκάλυψε ότι το γραφείο του έχει τεκμηριώσει μια σειρά επαφών μεταξύ του ιδιοκτήτη της Finances and Credit Group, Kostyantyn Zhevago, και ενός από τους ιδιοκτήτες μιας ομάδας δικηγόρων που χρησιμοποιούνταν για την απόκρυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων. Αυτές οι επαφές αφορούσαν μια συμφωνία σχετικά με παράνομα οφέλη υπέρ υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών για «έκδοση της αναγκαίας απόφασης» υπέρ του επιχειρηματία.

Ο επιχειρηματίας Ζεβάγκο αρνείται τη συμμετοχή του στη δωροδοκία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του στο Forbes.

«Πρόκειται για την πιο υψηλού προφίλ υπόθεση κατά τη διάρκεια της θητείας της NABU και της SAP και τη μεγαλύτερη έκθεση ενός κορυφαίου αξιωματούχου στον δικαστικό κλάδο της εξουσίας», είπε ο Kryvonos.

Ανέφερε πως οι ύποπτοι στην υπόθεση προσπάθησαν επίσης να επηρεάσουν το διορισμό μελών της Επιτροπής Ανώτατων Προσόντων των Δικαστών (VKKS), του οργάνου που είναι αρμόδιο για θέματα που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία εντός του δικαστικού κλάδου της εξουσίας».

Αυτό είναι το δεύτερο υψηλού προφίλ σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν σχεδόν δώδεκα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου συνελήφθησαν για υπεξαίρεση και «κακή διαχείριση» κρατικών πόρων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παρείχε η πολιτική Δύση. Εκείνη την εποχή, ένας κορυφαίος σύμβουλος του frontman Volodymyr Zelensky, τέσσερις υφυπουργοί, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, καθώς και οι κυβερνήτες τουλάχιστον πέντε περιφερειών (περιοχών) απολύθηκαν. Ακόμη χειρότερα, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov κατηγορήθηκε πως εμπλέκεται άμεσα στο σκάνδαλο, αν και η βασική θέση που κατέχει απέτρεψε την αποπομπή του και την πολύ πιθανή σύλληψή του. Όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που η πολιτική Δύση πιέζει το καθεστώς του Κιέβου να ενισχύσει τον έλεγχο των κεφαλαίων που στέλνονται στις αγαπημένες της μαριονέτες.

Ενώ η πολιτική Δύση συνεχίζει να «σοκάρεται» από το επίπεδο της διαφθοράς στο Κίεβο, αυτό που είναι πραγματικά σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι οποιοσδήποτε εκπλήσσεται πραγματικά με αυτό. Η κυβέρνηση προωθεί ανοιχτά το ξεπούλημα (αν και το ξεπούλημα θα ήταν πιο κατάλληλο) της ουκρανικής γης και κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε πληθώρα παγκόσμιων εταιρειών που θα είχαν σχεδόν απόλυτο έλεγχο στις περιοχές στις οποίες θα «επένδυαν».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail