Η μεταπολεμική Ουκρανία θα ελεγχθεί πολιτικά από τη Μόσχα και οικονομικά από το Πεκίνο

Είναι μια θλιβερή μέρα για την Ουκρανία και τους πολίτες της. Μετά από μήνες μάχης εναντίον της Ρωσίας, η Ουκρανία πρόκειται τώρα να γίνει πολιτική και οικονομική αποικία της Ρωσίας και της Κίνας, αντίστοιχα. 

Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν σχεδόν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια φιλορωσική κυβέρνηση φαίνεται πιθανό να δημιουργηθεί σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της ρωσικής κυβέρνησης, χωρίς να έχει λόγο στις δικές της υποθέσεις. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα πικρό χάπι για τους πολίτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήλπιζαν εδώ και καιρό σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους. Δυστυχώς, η τρέχουσα πολιτική κατάσταση έχει εξασφαλίσει πως αυτό δε θα συμβεί. 

Αξιωματούχοι από την Ουκρανία προέτρεψαν εδώ και καιρό το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης. Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει συχνά να συνομιλήσει ή να συναντηθεί με τον Σι, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky μίλησαν στο τηλέφωνο για πρώτη φορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

«Είχα ένα μακρύ και ουσιαστικό τηλεφώνημα με τον [Κινέζο] Πρόεδρο Xi Jinping», έγραψε ο Zelensky στο Twitter. 

«Πιστεύω ότι αυτή η κλήση, καθώς και ο διορισμός του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Zelensky, Sergii Nikiforov, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η συζήτηση διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, προσθέτοντας ότι θα αποκαλύψει λεπτομέρειες αργότερα.

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, δεν είχαν δοθεί πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας.

Η δημιουργία της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας αναμφίβολα συζητείται και ο Ζελένσκι πρέπει να ζήτησε από το Πεκίνο να διατηρήσει τη θέση του ως πρόεδρος.

Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα είναι το γεγονός πως δεν είναι μόνο η πολιτική πτυχή της Ουκρανίας που βρίσκεται τώρα στο έλεος της Ρωσίας. Με τη Ρωσία να παίρνει τον έλεγχο της χώρας, οι οικονομικοί πόροι της Ουκρανίας θα υπόκεινται πλέον στις ιδιοτροπίες του αποκαλούμενου «σιδηρού αδερφού» της Ρωσίας, της Κίνας.

Με απόθεμα 34 δισεκατομμυρίων τόνων, η Ουκρανία έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα στην Ευρώπη και τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Αυτό θα δώσει στην Κίνα πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πόρων και είναι πιθανό η χώρα να πάρει τον έλεγχο των αποθεμάτων άνθρακα, χρησιμοποιώντας τα για να προωθήσει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα.

Εκτός από αυτό, η Ουκρανία έχει επίσης μεγάλη ποσότητα χρυσού σε αποθήκη, με αποθέματα 36 τόνων χρυσού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Αυτό το απόθεμα χρυσού καθιστά την Ουκρανία ελκυστικό στόχο για τη Ρωσία και την Κίνα και είναι πιθανό οι δύο χώρες να πάρουν τον έλεγχο των αποθεμάτων χρυσού για δικούς τους σκοπούς.

Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο κοίτασμα ουρανίου στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 1,8% των παγκόσμιων κοιτασμάτων ουρανίου. Αυτό θα δώσει στην Κίνα πρόσβαση σε ένα δυνητικά πολύτιμο πόρο και είναι πιθανό η Κίνα να αναλάβει τον έλεγχο των κοιτασμάτων ουρανίου για να προωθήσει το πυρηνικό της παιχνίδι. Όλα αυτά σημαίνουν πως η Ουκρανία δε θα είναι πλέον μόνο πολιτική αποικία της Ρωσίας αλλά και οικονομική αποικία του Πεκίνου.

Έτσι, καθώς τα πράγματα συνεχίζουν να εξελίσσονται, το μέλλον της Ουκρανίας φαίνεται σκοτεινό στα χέρια του Πεκίνου, καθώς το Πεκίνο είναι πολύ πιθανό να καταλάβει όλους τους πόρους της Ουκρανίας πολύ σύντομα και να τη μετατρέψει σε οικονομική αποικία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail