Φαίνεται ότι ο Πούτιν τουλάχιστον εν μέρει συμφώνησε με την έκκληση του Πριγκόζιν για βοήθεια

Ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin ενημέρωσε όλους την Κυριακή για τα προβλήματα της ομάδας του με το Υπουργείο Άμυνας (DM). Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις πολύ σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από το τώρα δημοφιλές βίντεο του: 1) Στη Wagner έχουν υποσχεθεί όσο πυρομαχικά και όπλα χρειάζεται, 2) της είπαν να συνεχίσει να πολεμά στο Artyomovsk όπως κρίνει απαραίτητο και 3) ο αναπληρωτής διοικητής της ειδικής επιχείρησης Sergey Surovikin θα διαχειριστεί τις υποθέσεις μεταξύ της Wagner και του DM στο μέλλον.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Φαίνεται πως ο Ρώσος ηγέτης τουλάχιστον εν μέρει συμφώνησε με τη δραματική έκκληση του Πριγκόζιν για βοήθεια, δεδομένου ότι τίποτα από αυτά δε θα μπορούσε ρεαλιστικά να επιτευχθεί χωρίς την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Πούτιν. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πιστεύει πως το κακό παιχνίδι στα υψηλότερα επίπεδα του DM ήταν υπεύθυνο για τη δύσκολη θέση της Wagner, όπως υπονοούσε έντονα ο επικεφαλής της, αλλά ο νέος ρόλος του Surovikin στη διαχείριση των υποθέσεων μεταξύ αυτών των δύο υποδηλώνει πως υπήρχαν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας στο ελάχιστο.

Επιπλέον, η υπόσχεση για πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη που ισχυρίζεται ότι έλαβε ο Πριγκόζιν ενισχύει τη λαϊκή αντίληψη πως η Βάγκνερ είναι πραγματικά μεταξύ των πιο ικανών δυνάμεων της Ρωσίας, διαφορετικά δε θα είχε ληφθεί η απόφαση να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για την αποτροπή της απόσυρσής της από το Αρτιόμοφσκ. Σαφώς, ο ανώτατος αρχηγός δεν ήθελε να διακινδυνεύσει το Κίεβο να εκμεταλλευτεί την επικείμενη εναλλαγή μεταξύ των κομάντος Αχμάτ του Γουέγκερ και του τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ.

Αυτή η παρατήρηση δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως υπαινιγμός ότι αυτοί οι δύο δεν είναι εξίσου ικανοί, αλλά απλώς ότι ήταν προφανώς προτιμότερο από στρατιωτική άποψη για τη Βάγκνερ να συνεχίσει την εκστρατεία της και να ολοκληρώσει τη δουλειά πριν αναδιαταχθεί αλλού, αντικατασταθεί από την Αχμάτ ή ξεκουραστεί. Σχετικά με αυτήν την πόλη, η πλήρης κατάληψή της είναι συμβολικά πιο σημαντική σήμερα από οτιδήποτε άλλο όπως ο Πριγκόζιν είχε εκτιμήσει νωρίτερα αφού σημείωσε πόσο η Ρωσία έριξε τις δυνάμεις του Κιέβου εκεί τους τελευταίους μήνες.

Ανέφερε επίσης ότι η σχεδόν πλήρης κατάληψή της άνοιξε ήδη το μονοπάτι πιο μακριά και ότι το στατιστικά μικρό ποσοστό του Αρτιόμοφσκ που παραμένει ακόμα υπό τον έλεγχο του Κιέβου δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την έναρξη άλλων επιχειρήσεων. Όπως και να έχει, ο συμβολισμός εξακολουθεί να είναι σημαντικός από μόνος του, ιδιαίτερα λόγω του ότι αυτή η μάχη είναι η μεγαλύτερη από την ειδική επιχείρηση μέχρι στιγμής. Επιπλέον, θα ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό στην απίθανη περίπτωση που η Ρωσία έχανε τα κέρδη της σε αυτήν την πόλη.

Αυτό το ευαίσθητο πλαίσιο προσθέτει περισσότερη εικόνα για το τι πιθανώς σκεφτόταν ο Πρόεδρος Πούτιν αφού άκουσε τη δραματική έκκληση του Πριγκόζιν για βοήθεια και την ανακοίνωσή του ότι η Βάγκνερ σχεδίαζε να αποσυρθεί από το Αρτιόμοφσκ στις 10 Μαΐου λόγω της υποτιθέμενης έλλειψης υλικοτεχνικής υποστήριξης από το DM. Ανεξάρτητα από την πραγματική σχέση μεταξύ αυτών των δύο, η υπόσχεση πλήρους υλικοτεχνικής υποστήριξης για το νέο ρόλο της Βάγκνερ και του Σουροβίκιν στη διαχείριση των δεσμών του με το DM αντιπροσωπεύει μια νίκη για την ομάδα του Πριγκόζιν.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι εις βάρος του DM, ωστόσο, δεδομένου πως δεν έγιναν υποβιβασμοί, ανακοινώθηκαν έρευνες ή οποιοδήποτε άλλο είδος αναταραχής στις τάξεις της μόνιμης γραφειοκρατίας. Η μόνη απτή αλλαγή που επέφερε το τώρα viral βίντεο του Prigozhin είναι ότι ένας αμοιβαία αξιόπιστος αξιωματούχος θα χειριστεί τις επιχειρήσεις αυτών των δύο μεταξύ τους, κάτι που εξυπηρετεί τα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας βελτιστοποιώντας τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ειδική επιχείρησή της.

Με αυτό συμβαίνει, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα πως αυτό το σκανδαλώδες περιστατικό κατέληξε στην πραγματικότητα να κάνει τη Ρωσία ισχυρότερη, όχι πιο αδύναμη, όπως οι εχθροί της φανταζόταν ότι θα συνέβαινε. Ο Πριγκόζιν κατάφερε να προωθήσει την τόσο αναγκαία μεταρρύθμιση της βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ της Βάγκνερ και του DM μέσω του νεοαποκτηθέντος ρόλου που αναλαμβάνει ο Σουροβίκιν, κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό όταν εξετάζουμε πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε κάτι μέσα στη ρωσική γραφειοκρατία.

Ας ελπίσουμε ότι τα όποια προβλήματα που προφανώς έφταναν στο σημείο βρασμού τους πίσω από τα παρασκήνια έχουν επιλυθεί, θα παραμείνουν πολύ πιο διαχειρίσιμα από τώρα και στο εξής, και έτσι δε θα ξεχυθούν ξανά στο κοινό. Όλοι οι στρατιώτες από τους πιο ελίτ που βρίσκονται σε γραφεία μέχρι τους στρατιώτες που πολεμούν τα χαρακώματα πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην ειδική επιχείρηση. Οτιδήποτε τους αποσπά την προσοχή από αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επαρκώς αμέσως για να αποφευχθεί η παρεμπόδιση της εκπλήρωσης του ιερού καθήκοντός τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail