Με μια κίνηση εξουσίας, η Πολωνία αμφισβητεί τη γερμανική ηγεσία της ΕΕ

Η σχέση της Πολωνίας με τη Γερμανία έχει αμαυρωθεί από μια μακροχρόνια αντιπαλότητα και μια σειρά από αθετημένες υποσχέσεις. Τα πρόσφατα γεγονότα βοήθησαν μόνο στην εμβάθυνση της εχθρότητας μεταξύ των δύο εθνών. Η δυσαρέσκεια της Πολωνίας με την οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει φτάσει σε σημείο βρασμού, ωθώντας την Πολωνία να λάβει δραστικά μέτρα για να διεκδικήσει τη δική της εξουσία. Σε αυτό το βίντεο, εμβαθύνουμε στις τολμηρές ενέργειες της Πολωνίας και την έντονη πρόκληση που θέτουν στην ηγεσία της Γερμανίας στην ΕΕ.

Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ιστορικά παράπονα που αγνοήθηκαν

Η Πολωνία έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας Covid-19, με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της. Η ΕΕ είχε υποσχεθεί οικονομική βοήθεια για να αναζωογονήσει τις ταλαιπωρημένες βιομηχανίες της Πολωνίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η Γερμανία, ειδικότερα, δεσμεύτηκε να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα τανκς της σοβιετικής εποχής της Πολωνίας με σύγχρονα άρματα μάχης Leopard—μια δέσμευση που παραμένει ανεκπλήρωτη. Η απώλεια των αρμάτων μάχης της Πολωνίας στην Ουκρανία αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία από τη Γερμανία, αφήνοντας την Πολωνία χωρίς την υποσχεθείσα υποστήριξη.

Προσθέτοντας προσβολή στον τραυματισμό, η Πολωνία στερήθηκε τόσο τα νόμιμα κεφάλαια αρωγής για τον COVID-19 όσο και τα καθυστερημένα ταμεία αποζημίωσης για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία τοποθέτησε τους πυραύλους της στο πολωνικό έδαφος, απαιτώντας την κατασκευή σιλό τελευταίας τεχνολογίας. Σε μια συγκλονιστική τροπή των γεγονότων, αυτοί οι πύραυλοι παραμένουν στεγασμένοι σε εκτεθειμένους, χωρίς στέγη θαλάμους χωρίς πρόθεση να επιστραφούν.

Μια τολμηρή στάση ενάντια στη γερμανική κυριαρχία

Καθώς βαρύνεται από την οικονομική και στρατιωτική υπεροχή της Γερμανίας, η Πολωνία έκανε μια προκλητική κίνηση για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη. Άρπαξε μια ευκαιρία που προέκυψε όταν η Ινδονησία αποσύρθηκε από τη συνεργασία με τη Νότια Κορέα για την κατασκευή μαχητικών KF-21. Η Πολωνία γέμισε γρήγορα το κενό, ευθυγραμμιζόμενη με τη Νότια Κορέα για να πρωτοστατήσει στο πρόγραμμα μαχητικών KF-21. Αυτό το τολμηρό βήμα αναμφίβολα θα γείρει την ισορροπία της στρατιωτικής δύναμης προς όφελος της Πολωνίας, αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Γερμανίας.

Επιπλέον, η Πολωνία είχε προηγουμένως αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος αγοραστής αμυντικών συστημάτων της Νότιας Κορέας το 2022, με μια τεράστια απόκτηση που περιελάμβανε 180 κύρια άρματα μάχης K2, 212 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9 και 48 ελαφρά μαχητικά FA-50. Αυτά τα στρατιωτικά αποκτήματα καταδεικνύουν την ακλόνητη δέσμευση της Πολωνίας να ενισχύσει τις δικές της δυνάμεις και να μειώσει την κυριαρχία της Γερμανίας.

Συνέπειες της πολωνικής πρόκλησης

Οι αποφασιστικές ενέργειες της Πολωνίας έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις για την ηγεσία της Γερμανίας εντός της ΕΕ. Ενισχύοντας την στρατιωτική της δύναμη, η Πολωνία έχει ουσιαστικά τοποθετηθεί ως μια τρομερή δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται. Στις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός της ΕΕ, η Πολωνία θα έχει πλέον σημαντική μόχλευση, ενώ άλλα κράτη μέλη ενδέχεται να διστάσουν να ακολουθήσουν τυφλά το παράδειγμα της Γερμανίας.

Το θράσος της Πολωνίας δεν έχει τις ρίζες του μόνο στην αμφισβήτηση της ηγεσίας της Γερμανίας. Είναι μια έκφραση βαθιάς απογοήτευσης για τα μακροχρόνια παράπονα που η Γερμανία αγνοούσε εδώ και καιρό. Για χρόνια, η Πολωνία αισθάνεται κακομεταχείριση και παραγκωνισμένη από τη γείτονά της, και τώρα παίρνει θέση για να διεκδικήσει την αξία της και να απαιτήσει το σεβασμό που της αξίζει.

Οι αποφασιστικές ενέργειες της Πολωνίας έριξαν το γάντι, αμφισβητώντας την ηγεσία της Γερμανίας στην ΕΕ. Η άνευ προηγουμένου επέκταση της στρατιωτικής ισχύος της Πολωνίας αναμφίβολα θα μετατοπίσει τη δυναμική ισχύος εντός της Ένωσης. Η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει τις τολμηρές κινήσεις της Πολωνίας και να αντιμετωπίσει τα άλυτα ζητήματα που έχουν τροφοδοτήσει αυτόν τον ανταγωνισμό για πάρα πολύ καιρό. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει η περαιτέρω διάβρωση της επιρροής της Γερμανίας και η εμφάνιση ενός νέου κέντρου εξουσίας στην Ευρώπη. Ο καιρός για εφησυχασμό και αθετημένες υποσχέσεις έχει τελειώσει—η Πολωνία απαιτεί αναγνώριση και ισότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail