Με αναβαθμισμένους πυραύλους, η Ουκρανία ετοιμάζεται να χτυπήσει τη ρωσική ενδοχώρα παρά τις διαβεβαιώσεις

Είναι ένα μοτίβο που έχουν σχολιάσει στο παρελθόν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι: να είστε υπομονετικοί. Η Δύση λέει όχι σε πιο προηγμένα όπλα και μετά έρχεται να τα στείλει. Συνέβη με πυραυλικά συστήματα HIMARS, τανκς και μαχητικά αεροσκάφη.

Ted Snider - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μοτίβο φαίνεται να έχει επαναληφθεί ξανά. Αφού η Δύση απέρριψε σταθερά τα αιτήματα για πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, στις 11 Μαΐου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας αποκάλυψε ότι οι πύραυλοι κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow «τώρα εισέρχονται ή βρίσκονται στην» Ουκρανία. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να παράσχει στην Ουκρανία τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ελήφθη εν γνώσει των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, είπε ο Wallace, ήταν «απίστευτα υποστηρικτικές».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Αυτό θα απαιτήσει επαρκή απάντηση από τον στρατό μας, ο οποίος…θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις».

Οι πύραυλοι Storm Shadow αναπτύσσονται από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία με κόστος 2,5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας. Με βεληνεκές άνω των 155 μιλίων, έχουν την ικανότητα να φτάσουν πολύ βαθύτερα σε ρωσικά εδάφη που κατέχονται από τα ήδη παρεχόμενα πυραυλικά συστήματα HIMARS που τροποποιήθηκαν για να καλύπτουν περίπου 50 μίλια.

Με το βεληνεκές που παρέχουν οι νέοι πύραυλοι Storm Shadow, η Ουκρανία έχει την ικανότητα να χτυπήσει εντός της Κριμαίας. Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι νέοι πύραυλοι θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη και την ικανότητα να χτυπήσουν «βαθιά μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ρωσίας».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Andrey Kelin, δήλωσε: «Είναι προφανές για εμάς πως το Λονδίνο έκανε αυτό το βήμα για να επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικές πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Κριμαίας».

Και την επόμενη κιόλας μέρα, συνέβη. Στις 12 Μαΐου, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ Storm Shadow στην πόλη Λουχάνσκ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δύο μη στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν. Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως τα δύο ουκρανικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτόξευση των πυραύλων καταρρίφθηκαν.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι τα χτυπήματα στο Λουχάνσκ ήταν «70 μίλια από τις πλησιέστερες ουκρανικές θέσεις». Αυτό είναι πολύ «εκτός της εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού και των πυραυλικών συστημάτων Himars που παρέχονται από τις ΗΠΑ», υποστηρίζοντας τον ρωσικό ισχυρισμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε, μετά την ανακοίνωση της παράδοσης πυραύλων Storm Shadow, ότι η Μόσχα γνωρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στην Ουκρανία πληροφορίες στόχευσης. Το Φεβρουάριο, «Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απαιτούν συντεταγμένες που παρέχονται ή επιβεβαιώνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για τη συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων χρησιμοποιώντας τα προηγμένα συστήματα πυραύλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ». Σύμφωνα με «ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο… οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδόν ποτέ δεν εκτοξεύουν προηγμένα όπλα χωρίς συγκεκριμένες συντεταγμένες που παρέχονται από το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ».

Οι πύραυλοι Storm Shadow μπορούν να χτυπήσουν βαθιά μέσα σε ρωσικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, στην Κριμαία, ακόμη και στη Ρωσία. Ο Wallace τόνισε ότι «η χρήση του Storm Shadow θα επιτρέψει στην Ουκρανία να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις που εδρεύουν σε ουκρανικό κυρίαρχο έδαφος μέσα στη Ρωσία».

Ωστόσο, αυτές οι προκατασκευασμένες διαβεβαιώσεις δεν είναι πολύ καθησυχαστικές, έρχονται μόλις μια εβδομάδα αφότου η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία επιχείρησε επίθεση με drone στο Κρεμλίνο. Εάν αληθεύει, η απόπειρα χτυπήματος καταδεικνύει την προθυμία του Κιέβου να χτυπήσει βαθιά μέσα στην καρδιά της Μόσχας. Αυτή η απόπειρα στο Κρεμλίνο ακολουθεί «μια σειρά επιθέσεων με drone βαθιά μέσα στη Ρωσία», συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης στις 10 Μαΐου, σε διυλιστήριο πετρελαίου στις 4 και 5 Μαΐου και δύο επιθέσεις στη ρωσική αεροπορική βάση Ένγκελς τον Δεκέμβριο.

Αν και προσφέρει δημόσιες υποσχέσεις πως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση δεν θα χρησιμοποιηθούν σε στόχους εντός της Ρωσίας, τα σχόλια του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky που καταγράφηκαν από ηλεκτρονικές υποκλοπές υποδηλώνουν ότι τα ιδιωτικά σχέδια δεν ταιριάζουν με τις δημόσιες υποσχέσεις. Το Φεβρουάριο, ο Ζελένσκι ακούστηκε να παραπονιέται στον στρατηγό Valery Zaluzhny, τον ανώτατο διοικητή του, πως η Ουκρανία «δε διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να φτάσουν σε αναπτύξεις ρωσικών στρατευμάτων στη Ρωσία». Στις 13 Μαΐου, η Washington Post ανέφερε, με βάση τις εσωτερικές ψηφιακές επικοινωνίες που είχαν υποκλαπεί, ότι τον Ιανουάριο, ο Ζελένσκι πρότεινε στην Ουκρανία «να διεξαγάγει χτυπήματα στη Ρωσία». Τον Φεβρουάριο, ο Ζελένσκι πρότεινε στον Ζαλούζνι «η Ουκρανία να επιτεθεί σε μη καθορισμένες τοποθεσίες ανάπτυξης στο Ροστόφ, στη δυτική Ρωσία, χρησιμοποιώντας drones.

Και αυτές οι δημόσιες υποσχέσεις δεν ισχύουν για την Κριμαία, την οποία το Κίεβο και η Ουάσιγκτον θεωρούν ότι βρίσκεται «εντός κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας». Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως η Ρωσία, και οι περισσότεροι Κριμαϊκοί, θεωρούν ότι είναι μέρος της ρωσικής κυριαρχίας. Έτσι, από τη ρωσική σκοπιά - αυτό είναι που έχει σημασία, αφού η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως η πυρηνική της πολιτική επιτρέπει την υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους» και ότι η Κριμαία είναι μέρος «του κράτους». —Τα χτυπήματα του Storm Shadow στην Κριμαία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση και, ενδεχομένως, σε πυρηνική κλιμάκωση.

Και ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έχει αναγνωρίσει πως «μια ουκρανική προσπάθεια να ανακαταλάβει την Κριμαία θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ρωσική απάντηση», και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έγραψε, «Δεν ενθαρρύνουμε ούτε δίνουμε τη δυνατότητα η Ουκρανία να χτυπήσει πέρα ​​από τα σύνορά της», η Ουκρανία έχει πλέον τη δυνατότητα να χτυπήσει πέρα ​​από τα σύνορά της. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, επέμεινε ότι «δεν έχουμε τέτοιους περιορισμούς» στην Κριμαία, έναν ισχυρισμό που επιβεβαίωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι , λέγοντας: «Οποιοσδήποτε στόχο επιλέγουν να επιδιώξουν σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος είναι εξ ορισμού αυτοάμυνα», πριν προσθέσει ότι «η Κριμαία είναι Ουκρανία». Τον Φεβρουάριο, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland είπε δημόσια πως η Κριμαία πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις ουκρανικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία».

Η Δύση έχει τώρα παράσχει στην Ουκρανία τα μέσα για να πραγματοποιήσει πλήγματα με πυραύλους κρουζ σε εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, στην Κριμαία, ακόμη και στη Ρωσία. Οι διαβεβαιώσεις της Ουκρανίας ότι τα χτυπήματα δεν θα επεκταθούν στη Ρωσία δεν θα καταφέρει να πείσει την κυβέρνηση του Πούτιν, η οποία άκουσε και είδε το αντίθετο. Η έλλειψη διαβεβαιώσεων πως οι επιθέσεις δεν θα επεκταθούν μέχρι την Κριμαία μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα ανακουφιστική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail