Ατλαντικό Συμβούλιο: Η Πολωνία έχει την ευκαιρία να γίνει ηγέτης στην Ευρώπη

pixabay / Websi
Freepen.gr - Η Πολωνία έχει τις καλύτερες πιθανότητες εδώ και έναν αιώνα να αναλάβει ηγετικό ρόλο με επιρροή στην Ευρώπη, λένε οι ειδικοί από το αμερικανικό think tank Atlantic Council, Daniel Fried και Aaron Korewa. Ανέλυσαν την πρόσφατη ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau, ο οποίος προειδοποίησε πως οι διαφωνίες με τη Γερμανία και την ΕΕ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ευκαιρία της να βοηθήσει στην ηγεσία της Ευρώπης, αναφέρει το wgospodarce.pl.

Ο Fried, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πολωνία, και ο Korewa, επικεφαλής του γραφείου του Ατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία, σημείωσαν ότι η επιτυχημένη ανάπτυξη και ενσωμάτωση της Πολωνίας με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ άνοιξε το δρόμο για να «αναλάβει έναν σημαντικό, ακόμη και ηγετικό ρόλο».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ράου παρουσίασε ένα συναρπαστικό στρατηγικό όραμα για την Πολωνία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για υπεράσπιση της διεθνούς τάξης, μιας διαρκούς συμμαχίας με τις ΗΠΑ, της αντίστασης στη ρωσική επιθετικότητα, της υποστήριξης της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στην ΕΕ και της επιβεβαίωσης του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Πολωνίας.

Ο Zbigniew Rau θεωρεί τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία ως κρίσιμο για την στρατηγική της Πολωνίας, αλλά σε αντίθεση με πολλούς Πολωνούς, αναγνώρισε τις δημοκρατικές δυνατότητες της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Ρωσία μπορεί να είναι «η Ρωσία του Αντρέι Ζαχάρωφ και της Άννας Πολιτκόφσκαγια». Μια τέτοια προσέγγιση «καθιστά επιδέξια την Πολωνία να είναι ηγέτης καθώς η Ευρώπη χτίζει το μακροπρόθεσμο μέλλον της με τη Ρωσία».

Η πολιτική που περιγράφει ο Ράου είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά μετά τις επερχόμενες εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η δυνατότητα της Πολωνίας να διαμορφώσει την ατζέντα της Ευρώπης εμποδίζεται από τις διαμάχες της με την ΕΕ και τη Γερμανία, ειδικά εάν αυτά τα ζητήματα εδραιωθούν.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως η Πολωνία είχε δίκιο που επέκρινε την προσέγγιση του Βερολίνου στη Ρωσία και τώρα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την εξαγγελθείσα αλλαγή στην πολιτική της Γερμανίας από τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς (Zeitenwende). Η Γερμανία φαίνεται να επιδεικνύει σπάνια «στρατηγική ευελιξία» καθώς στρέφεται προς την κατεύθυνση που υποστήριζε εδώ και καιρό η Πολωνία, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων θέσεων της για τη Ρωσία.

«Η Πολωνία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα να συνεργαστεί (και ίσως να πιέσει) τη Γερμανία για να οικοδομήσει μια κοινή ρωσική πολιτική για την Ευρώπη. Οι Γερμανοί μπορεί να είναι έτοιμοι και, από την πλευρά τους, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Πολωνούς για αυτό το σκοπό», κατέληξαν οι Fried και Korewa.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail