Η Συρία επιστρέφει στον Αραβικό Σύνδεσμο με τη Σαουδική Αραβία στο τιμόνι

Photo: Public domain
Η Συρία επανήλθε ως μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος θα συνεδριάσει στις 19 Μαΐου στο Ριάντ. Μετά από 12 χρόνια απουσίας, η Συρία βρίσκεται στη μέση μιας πολιτικής πορείας που καθοδηγείται από τους Άραβες για ομαλοποίηση στην περιοχή. Η περιφερειακή δύναμη, η Σαουδική Αραβία, και το όραμα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των διπλωματικών αποφάσεων για τις επίμονες κρίσεις.

Steven Sahiounie - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ψήφισαν στο Κάιρο την Κυριακή την επιστροφή της Συρίας στην αδελφική διπλωματική ένωση.

Η Δαμασκός υπήρξε πρόσφατα ο τόπος προσπαθειών εξομάλυνσης. Η Ιορδανία έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία για την επίτευξη ειρηνικής πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης στη Συρία. Οι εξεγέρσεις και οι συγκρούσεις που υποστηρίζονται από τη Δύση μαστίζουν τη Μέση Ανατολή και συνεχίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν άνεμοι αλλαγής που πνέουν στην άμμο της ερήμου και οι περιφερειακοί παράγοντες απορρίπτουν το status quo.

Στην επίθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Συρία για αλλαγή καθεστώτος συμμετείχαν αραβικά και δυτικά έθνη ως συμμετέχοντες, αλλά το σχέδιο απέτυχε. Η ένοπλη σύγκρουση που σχεδίασε και εκτελέστηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν σκότωσε χιλιάδες και εκτόπισε εκατομμύρια.

Μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στη Συρία και την Τουρκία, οι δεσμοί αποκατάστασης με τη Δαμασκό ξεκίνησαν με μια τεράστια αραβική ανθρωπιστική ανταπόκριση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, που δημιούργησαν μια αεροπορική γέφυρα για την πολύ αναγκαία βοήθεια για τα θύματα του σεισμού.

Η αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με τη μεσολάβηση της Κίνας ήταν ένας πολιτικός σεισμός στην περιοχή και έδωσε την ένδειξη ότι ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσπαθούσε να εγκαθιδρύσει την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή και απομακρυνόταν από τη δυτική παρέμβαση που υπήρξε η πηγή αναταραχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud επισκέφθηκε τη Δαμασκό στις 18 Απριλίου για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, με τις δύο χώρες να αποκαθιστούν επίσης πρεσβείες και πτήσεις μεταξύ τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad επισκέφθηκε το Βασίλειο λίγες μέρες πριν ο πρίγκιπας Faisal επισκεφθεί τη Δαμασκό, στο πρώτο τέτοιο ταξίδι από το 2011.

Ξένες Πρεσβείες στη Δαμασκό

Η Δαμασκό φιλοξενεί 44 πρεσβείες και επιπλέον, υπάρχουν 51 προξενεία. Πολλά είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης καθώς τα δυτικά έθνη και οι Άραβες σύμμαχοί τους συντάχθηκαν εναντίον της Συρίας στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να απομακρύνουν την κοσμική κυβέρνηση και αντ' αυτού να τοποθετήσουν ένα μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως σύμμαχο των ΗΠΑ στη Δαμασκό.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν έκλεισαν ποτέ τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό, όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Αγία Έδρα, η Ρουμανία, η Σερβία και η Σουηδία.

Πολλές αραβικές πρεσβείες είναι επίσης ανοιχτές στη Δαμασκό, όπως ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Σουδάν, Υεμένη και Ομάν. Η Σαουδική Αραβία και η Τυνησία δήλωσαν ότι θα ανοίξουν τις πρεσβείες τους σύντομα στη Δαμασκό.

Οι ειδικοί αναμένουν πως περισσότερες πρεσβείες θα ξεσκονίσουν τα γραφεία τους και θα ξανανοίξουν καθώς η Δαμασκό ξαναζωντανεύει μετά από περισσότερο από μια δεκαετία απομόνωσης.

Η Συρία και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση

Η αποκατάσταση των δικαιωμάτων και της γης στον παλαιστινιακό λαό αποτελεί εδώ και καιρό πυλώνα της συριακής θέσης. Η Σαουδική Αραβία τόνισε επίσης τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε στις 18 Απριλίου και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε την ισραηλινή εισβολή στο τέμενος al-Aqsa στις 5 Απριλίου και απέρριψε ενέργειες «που υπονομεύουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς αρχές όσον αφορά τα θρησκευτικά ιερά».

Σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Κίνας

Ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ ενέκρινε ένα Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) που παραχώρησε στη Σαουδική Αραβία το καθεστώς του εταίρου διαλόγου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στις 28 Μαρτίου.

Ο SCO είναι ένας ευρασιατικός πολιτικός, οικονομικός, διεθνής οργανισμός ασφάλειας και άμυνας. Μέλη περιλαμβάνουν την Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ το Ιράν πρόκειται να προσχωρήσει σύντομα.

Η Σαουδική Αραβία εξαρτάται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ για δεκαετίες, αλλά τώρα ανοίγει τον ορίζοντά της σε άλλους εταίρους καθώς το Βασίλειο βαδίζει προς την ολοκλήρωση του Οράματος 2030.

Σαουδικές αποφάσεις του ΟΠΕΚ

Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τους στις 2 Απριλίου. Το Ριάντ είπε πως θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από το Μάιο έως το τέλος του 2023.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του ζήτησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, να ρίξει την τιμή της βενζίνης στους Αμερικανούς καταναλωτές. Αντίθετα, ελήφθη η απόφαση να παραμείνει στο επίπεδο που είχε αποφασίσει προηγουμένως ο ΟΠΕΚ. Αυτή η απόφαση απογοήτευσε τον Μπάιντεν, αλλά αφού ο Μπάιντεν είχε διατυπώσει σοβαρές ψευδείς κατηγορίες εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο παρελθόν, δεν προκάλεσε έκπληξη.

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και κορυφαίοι διπλωμάτες πραγματοποίησαν συναντήσεις υψηλού επιπέδου με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, το Ιράν, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και την Κίνα. Αυτές οι συναντήσεις βοήθησαν να σηματοδοτηθεί η διπλωματική θέση του Βασιλείου στον αραβικό κόσμο και να παγιωθεί η θέση του Ριάντ διεθνώς ως δύναμης στη Μέση Ανατολή.

Κοιτάζοντας μπροστά, κοιτάζοντας πίσω στη συριακή σύγκρουση

Τον Δεκέμβριο του 2012, ξεκίνησε στο Μαρόκο η τέταρτη διάσκεψη για τους « Φίλους του Συριακού Λαού», με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό κυβερνητικών αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και των χωρών του Κόλπου.

Η επίθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Συρία που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 για αλλαγή καθεστώτος, δημιούργησε τον «Συριακό Εθνικό Συνασπισμό» (SNC) που με τα χρόνια φιλοξενήθηκε από την Τουρκία και το Κατάρ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Η συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό θεωρήθηκε παράνομη, και η SNC αναγνωρίστηκε πλήρως στη συνεδρίαση του 2012 στο Μαρόκο, ως ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού.

Το SNC είχε μια ένοπλη πτέρυγα, που δημιουργήθηκε επίσης από τις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος της CIA, το Timber Sycamore, το οποίο εκπαίδευε, χρηματοδότησε και εξόπλιζε άνδρες ακολουθώντας την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για να ιδρύσει ένα Ισλαμικό Κράτος στη Δαμασκό, παρόμοιο με το αμερικανικό σχέδιο στην Αίγυπτο που εγκατέστησε με επιτυχία τον Μοχάμεντ Μόρσι, προτού απορριφθεί από τον αιγυπτιακό λαό.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός

Το 2012, ο Daniel Wagner έγραψε από την Ουάσιγκτον στην HuffPost για την σκοτεινή και κακή πλευρά του FSA που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Εξήγησε πώς τα ΜΜΕ των ΗΠΑ και της Δύσης δοξάζουν τον FSA ως «μαχητές της ελευθερίας», ενώ κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα πολέμου και τις φρικαλεότητες που διέπραξαν. Τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην πλύση εγκεφάλου στο αμερικανικό και ευρωπαϊκό κοινό.

Το Χαλέπι, η βιομηχανική πρωτεύουσα της Συρίας, τελικά μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη και όπως εξηγεί ο Βάγκνερ, «Ο κύριος λόγος που το Χαλέπι δέχτηκε επίθεση από τον FSA είναι ότι ήταν και παραμένει υποστηρικτικό της κυβέρνησης. Σε απάντηση, ο FSA ενεργεί περισσότερο σαν μια δύναμη που αντιτίθεται στους πολίτες της Συρίας παρά ως μια δύναμη που προορίζεται να εξασφαλίσει την ελευθερία τους. Για παράδειγμα, στο πρόσφατο παρελθόν έκλεψε αποθέματα σιταριού που προορίζονταν για τους κατοίκους του Χαλεπίου και τα πούλησε σε ιδιώτες Τούρκους εμπόρους σιτηρών, απαλλοτρίωσε αποθέματα φαρμακευτικών προϊόντων και τα μεταπωλούσε βίαια στους ιδιοκτήτες τους και λεηλάτησε σχολεία. Αυτές δεν είναι οι ενέργειες μιας «απελευθερωτικής δύναμης».

Με τα χρόνια, ο FSA εξαφανίστηκε και ο συνεργάτης τους Αλ Κάιντα τελικά μεταμορφώθηκε σε ISIS. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έμειναν να υποστηρίζουν τους παράνομους τρομοκράτες, τους οποίους ισχυρίστηκαν ότι πολεμούσαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά όχι στη Συρία.

Το Ιντλίμπ παραμένει η τελευταία ελεγχόμενη από τρομοκράτες επαρχία που κατέχει η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, που παλαιότερα ονομαζόταν Τζιμπχάτ αλ Νούσρα, παλαιότερα ονομαζόταν Αλ Κάιντα, με επικεφαλής τον Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι, πρώην Ισλαμικό Κράτος. Αυτός είναι ο άνθρωπος που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν.

Οι ΗΠΑ παραγκωνίστηκαν στη Μέση Ανατολή

Ο Μπιλ Μπερνς, ο επικεφαλής της CIA, έφτασε στη Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο, εν μέσω εξελίξεων που τοποθετούν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη θέση του οδηγού των πολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι πλέον διατεθειμένος να είναι ένας παθητικός ηθοποιός που παίρνει στοιχεία από την Ουάσιγκτον, αλλά αντ' αυτού κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την ψήφο του Αραβικού Συνδέσμου για την αποκατάσταση της Συρίας και δήλωσαν ότι παραμένουν αντίθετες σε οποιαδήποτε ανοικοδόμηση σπιτιών στη Συρία και αντίθετες στην επιστροφή του Συριακού λαού στο εξωτερικό στα σπίτια του.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απομάκρυναν με επιτυχία τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Θα τον θυμούνται για πάντα ενώ κάθεται στο στρογγυλό τραπέζι του Αραβικού Συνδέσμου, καταγγέλλοντας τις οδηγίες που έλαβε κάθε συμμετέχων από την Ουάσιγκτον, DC, και προειδοποιώντας με μια προφητική αναφορά πως μια μέρα οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να απομακρύνουν κάθε ηγέτη που κάθεται στο τραπέζι. Η ομιλία του τότε προκάλεσε γέλια, αλλά κανείς δε γελάει τώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail